hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yunanistan savaş alanına döndü!..

    Yunanistan savaş alanına döndü..
    expand

    Yunanistan'ın başkenti Atina'da bir gencin polis kurşunuyla ölümü, ülkeyi karıştırdı. Atina ve Selanik'te sokaklar savaş alanına döndü.

    Olaylar Atina'da polisle çatışan bir gencin göğsünden vurularak ölmesi üzerine başladı.

    16 yaşındaki gencin ölümü sonrası bölge polis sorumlusu ve olay yerindeki iki polis hakkında soruşturma başlatıldı.

    İçişleri Bakanı Prokopis Pavlopulos, olayda kusuru bulunanların cezalandırılacağını söyledi. Ancak bu açıklama öfkeli grupları sakinleştirmeye yetmedi.

    Kendilerini "anarşist" ve "iktidar karşıtı" olarak niteleyen grupların sabaha kadar süren olaylarda Atina, Selanik, Yanya, Patras ve Girit adasında çok sayıda banka şubesi, iş yeri, polis karakolu, kamu binası ve aracı ateşe vermelerinin ardından bugün de Atina ve Selanik ile Girit adasında olaylar çıktı.

    Polisi protesto eden gruplar kent merkezlerinde yer yer polisle çatıştı.

    Polisin göz yaşartıcı gaz kullandığı olaylarda göstericiler taş, sopa ve molotofkokteylleriyle güvenlik güçlerine yanıt verdiler.

    Atina ile Selanik kentlerinde düzenlenen protesto yürüyüşlerine katılan binlerce gösterici ile güvenlik birimleri arasında da çatışmalar çıkarken, gösterici grubundan kopan maskeli şahısların Selanik'de iki polis karakoluna saldırdığı, çevrede park halinde bulunan araçları ise ateşe verdiği kaydedildi.

    Olaylar nedeniyle kent merkezlerinde yoğun güvenlik önlemleri alınırken, Türkiye'nin Selanik Başkonsolosluğu çevresinde de geniş güvenlik önlemleri alındığı öğrenildi.

    Girit'in Kandiye kentinde devam eden olaylarda ise bir polis karakoluna, sonrasında ise valilik binasına saldırılar düzenlendiği, çok sayıda banka şubesine ise molotofkokteyli atıldığı belirtildi.

    Bu arada kimliği açıklanmayan 16 yaşındaki gencin öldürülmesi olayına karışan 2 polis memuru ve olayın meydana geldiği Eksarhia semti polis merkezi amirinin, açılan soruşturma tamamlanıncaya kadar görevden alındığı açıklandı.

    Öte yandan Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, dünkü olaylarda hayatını kaybeden 16 yaşındaki gencin ailesine gönderdiği baş sağlığı mesajında, "Tüm Yunanlılar gibi kendisinin de çok büyük üzüntü duyduğunu, sorumluların bulunacağını ve böyle bir olayın tekrar etmemesi için gereken tüm önlemlerin alınacağını" kaydetti.

    Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ise meydana gelen olayların bir hukuk devleti için travma teşkil ettiğini belirtti.

    İçişleri Bakanı'nın istifası kabul edilmedi

    Bu arada İçişlere Bakanı Prokopis Pavlopulos ile Bakan Yardımcısı Panayotis Hinofotis'in bu sabah istifalarını Başbakan Kostas Karamanlis'e sundukları, ancak istifalarının kabul edilmediği bildirildi.

    Düzenlediği olağanüstü basın toplantısında görevine devam ettiğini söyleyen Pavlopulos, olaylarla ilgili soruşturmanın sürdürüldüğünü ve suçluların "örnek" olacak şekilde cezalandırılacağını ifade etti.

    Polisin açtığı ateş sonucunda 16 yaşındaki gencin yaşamını yitirmesini "münferit bir olay" olarak nitelendiren Pavlopulos, polis teşkilatına güvendiğini söyledi.

    Pavlopulos, protesto gösterisiyle ilgili olarak da insan haklarıyla ilgili gösterileri haklı bulduğunu, ancak bu gösterilerin diğer masum vatandaşlara zarar vermesine izin vermeyeceklerini kaydetti.

    Atina kent merkezindeki "Eksarhia" semtinde dün gece meydana gelen olayda, devriye gezen polis aracına taş ve sopalarla saldıran bir grup maskeli şahısa polisin ateş açması üzerine kimliği açıklanmayan 16 yaşındaki bir genç hayatını kaybetmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow