hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İngiliz televizyonunda ötanazi anı

    İngiliz televizyonunda ötanazi anı
    expand

    İngiliz Sky Real Lives kanalı, bu akşam TSİ 23.00'te bir "desteklenmiş intihar" belgeseli yayınlayacak. Belgesel, ötanazi (ölme hakkı) karşıtlarını ayağa kaldırdı.



    Belgeseli çeken Oscarlı, Kanadalı yönetmen John Zaritsky ve TV kanalı, “Ölüm Hakkı?” adlı yapımın ötanazi tartışmalarına önemli bir katkıda bulunacağını savunuyor.

    Belgeselde, emekli bir profesör olan 59 yaşındaki motor nöron hastası Craig Ewert'in ölüme gidişi konu ediliyor.

    Belgeselde, vücudunun neredeyse tamamı tedavi edilemez bir biçimde felç olan Ewert, yaşamının geri kalan kısmını “yaşayan bir türbe” olarak geçirmek istemediği için İsviçre Zürih’te ötanaziyi gerçekleştiren "Dignitas" adlı kuruma gidiyor.

    Adım adım ölüm

    Burada Ewert’e içinde sıvı madde olan bir bardak veriliyor ve içtiği takdirde öleceği kendisine söyleniyor. Bu sıvıyı içen Ewert, daha sonra elma suyu ve müzik istiyor.

    Ölüm yaklaştığında eşi Mary, Ewert'a "Seni öpebilir miyim?" diye soruyor.

    Craig Ewert, eşine “Seni seviyorum canım, çok seviyorum” diyor. Eşi Mary ise, “İyi yolculuklar. Zamanı gelince görüşeceğiz” diyor.

    Ölüm gelmeden birkaç dakika önce Ewert, "Teşekkür ederim" diyor.

    “Öldürme, Bak” adlı ötanazi karşıtı bir grubun başkanı olan Dr. Peter Saunders, filmi, "Korkunç bir ölüm röntgenciliği” olarak niteledi. 

    Belgesel yayınlanmadan önce gerek basın gerekse televizyon kanalları bu olaya genişçe yer ayırıp konuyu etik, kişisel özgürlük ve dini açıdan tartışıyor.

    Motor Nöron hastalığı

    Motor Nöron hastalığı, merkezi sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronlar) kaybından ileri gelen bir  hastalık. Bu hücrelerin kaybı, kaslarda düşüklük ve erimeye yol açıyor. Zihinsel fonksiyonlar ve bellek ise bozulmuyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow