hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Binbir Gece Masalları" bale sahnesinde

    Binbir Gece Masalları bale sahnesinde
    expand

    Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), Şah Şehriyar ile güzel karısı Şehrazat'ın aşklarının destanı olan "Binbir Gece Masalları"nı, bale sahnesinde 7 yıl sonra yeniden seyirciyle buluşturmaya hazırlanıyor.

    Kültür Merkezi'nde 4 Aralık'ta sahnelenecek eserin koreografisini Nugzar Magalaşvili, librettosunu ise N. Nazirova, R. I. Bekov ve M. Bekov yazdı.

    Eserin orkestra şefliğini Winfried Müller yaparken, Nugzar Magalaşvili ise sahne sorumluluğunu üstleniyor.

    Dekor ve kostüm tasarımları Alev Tol ve Bünyamin Bozkuş'un yaptığı eserde ışığı Ali Dedekargınoğlu, koroyu Alexei Vınogradskı hazırladı.

    Eserin rollerini ise Ender Üçdemir, Alexsander Volkov, Yaraslova Araptanova, Natalia Fadeeva, Özlem Şenormanlılar, Murat Koman, Serbülent Biçer, Seda Dereli, Yağmur Arınlı, Hasan Akyol, Mahmut Akyol, Ertan Şanal, Tarkan Günal, Miray Boyacıoğlu, Özge Uzun Ösmen, Özgün Barılı, Başak Özenç, Berna Turhan İleri, Önder Acar, Göksel Toker ve İzzet Güllü paylaşıyor.

    Eserin koreografı Nugzar Magalaşvili, son yapılan provaların ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, MDOB'un son kez 2001 sezonunda sahnelediği eserin yeniden seyirciyle buluşacağını söyledi.

    Binbir Gece Masalları'nın her temsilinin kapalı gişe olarak izlendiğini anımsatan Magalaşvili, "7 yıldır sahnelenmeyen eser yeniden seyirci ile buluşacak" dedi.

    Aşk hikâyesi


    Magalaşvili, Şah Şehriyar'ın aşklarını konu alan eseri, şöyle anlattı:

    "Birbirlerini sevmelerine karşın, ava meraklı olan Şah, genç ve güzel karısı Nurida'yı yalnız bırakıp, ava gider. Nurida o kadar üzülür ve mutsuzluğa düşer ki kederini dağıtmak için bir eğlence hazırlatır. Mutsuz bir rastlantı sonucu erken dönen Şah Şehriyar, karısını diğer çiftlerle birlikte görüp çılgına döner. Gözü kararan hükümdar, aman dinlemeden genç kadını öldürür. Tek başına kalan Şah Şehriyar, aşk, utanç, pişmanlık gibi karmaşık duygular içinde yıkılmıştır."

    Bu süreçte Şah Şehriyar'ın ölümü bile düşündüğünü anlatan Magalaşvili, şöyle devam etti:

    "Daha sonra Şah Şehriyar'a sevdalanan Şehrazat, onu yumuşatmaya çalışır. Akıllı kız, tüm kadınların kötü olmadığını ve gerçek sevginin ne olduğunu anlatmaya çalışır. Tüm duygularıyla Şah Şehriyar'ı, Binbir Gece Masallarına sürükler.

    Denizci Sinbad, Aladdin'in Sihirli Lambası, Ali Baba ve Kırk Haramiler masalları birbiri ardından gelir. Şah Şehriyar, Şehrazat'ın anlattığı masallarla sevginin yüceliğini görmüş, yüreği yumuşamıştır. İki sevgili çok mutludur.

    Ancak Şehrazat'ın iznini alarak yeniden ava çıkan Şah, Şehrazat'ın evde eğlence hazırlığı içinde olduğunu duyar ve hemen geri döner.

    Geldiğinde de Şehrazat'ın kendisinin dönüşü için eğlence düzenlemeye çalıştığını görür ve bir anlamda rahat bir nefes alır. Böylelikle kötü günler geride kalmış, artık her şey bambaşkadır."

    "İyilik kötülüğü, sevgi nefreti yener. Eserimizde, kadınların bu yöndeki çabalarını dile getiren şiirsel bir yapıttır" diyen Magalaşvili, tüm Mersinlileri 4 Aralıkta Kültür Merkezi'ne beklediklerini vurguladı.

    Opera ve balenin adeta "büyülü bir dünya" olduğunu dile getiren Magalaşvili, "Bir kez gelirseniz, muhakkak ikinci kez de gelmek isterseniz" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow