hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Güldünya Şarkıları" albümü çıktı

    Güldünya Şarkıları albümü çıktı
    expand

    Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Nazan Öncel ve Zuhal Olcay'ın da aralarında bulunduğu 13 sanatçının kadın duyarlılığını anlatan şarkılarından oluşan "Güldünya Şarkıları" adlı albüm çıktı.

    Konuya ilişkin yazılı açıklamaya göre, Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Nazan Öncel, Emel Müftüoğlu, Aynur, Zuhal Olcay, Aylin Aslım, Nilüfer, Şebnem Ferah, Şevval Sam, Rojin, Ayten Alpman ve Funda Arar, Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı için bir araya geldi.

    Sanatçılar İstanbul'da töre cinayetine kurban giden Güldünya Tören'in adı verilen "Güldünya Şarkıları" adlı albüm için her biri farklı kadın duyarlılığını anlatan 3'ü yeni 14 şarkı seslendirdi. DMC tarafından piyasaya çıkarılan albüm için cinsiyetçi olmayan şarkılar seçildi.

    "Dünya Kadına Yönelik Şiddete Son" gününde piyasaya çıkan albümde, 80'li yılların ortalarından itibaren kadın mücadelesinin marşı haline gelen "Kadınlar Vardır" adlı marşı, Nazan Öncel, Aylin Aslım, Aynur, Nilüfer, Zuhal Olcay, Sezen Aksu, Rojin koro halinde söyledi.

    Güldünya ve şiddet mağdurları için söylenen şarkıların yer aldığı albümün geliri, bir yıl önce İstanbul Valiliğinin desteğiyle kurulan "Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı"na aktarılacak.

    Sezen Aksu'nun yazısı

    Danışmanlığını Naim Dilmener ve Hülya Demir'in yaptığı albüm için sanatçı Sezen Aksu, bir de yazı yazdı. CD kitapçığında yer alan yazısında, şiddetle mücadele için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini ifade eden Aksu,şunları kaydetti:

    "Kimi zaman ekonomik, sosyal ya da ruhsal bir eksiklik duygusuyla gücün ispatına girişilen, esip geçilen, dahası tahakküme varan bu otoritenin kültürel değerler dahilinde kabul gördüğü, kimi zaman da koşulsuz sevginin sonuna dek sömürülebildiği, kırılan kolun yen içinde bırakılması dayatılagelmiş bir yer olduğu için kaynağına yakın yerde kaynar şeytanına uyanların kazanı...

    Hele kaynak aile içindeyse, ki çoğunu bilmediğimizden eminim, korunmasızlık kim bilir kaça katlanır. Sığınılacak tek adresten kaçıp gitmeyi isteyen, sosyal bir varlık olmasına karşın aidiyetsizlik batağında kaybolan ne çok insan vardır kim bilir.

    Görünen o ki, insan özünde pusuda bekleyen bu enerji, doğru bir formül ileyönetilmediği, yönlendirilmediği ve türlü şekillerde beslendiği sürece,  çocuklarımızın potansiyel birer şiddet uygulayıcısına, kendimizin de birer şiddet mağduruna dönüşmesi içten değil."

    Albümde Sezen Aksu "Güldünya", Ajda Pekkan "Kadın Dediğin", Nazan Öncel "Leyla", Emel Müftüoğlu "Adım Kadın" Aynur "Qumrike/Kumrucuk", Zuhal Olcay "Neyse", Aylin Aslım "Karar Verdim", Nilüfer "Sana Ne Kime Ne", Şebnem Ferah "Masum Değiliz", Şevval Sam "Kibritçi Kız", Rojin "Sil Baştan", Ayten Alpman "Ve Tanrı Aşkı Yarattı" ve Funda Arar "Dünden Sonra Yarından Önce" şarkılarını seslendirdi.

    Aile içinde kötü muamele ve şiddete maruz kalan kadınlara, yasal, psikolojik ve tıbbi destek sağlamak amacıyla 15 Ekim 2007'de kurulan ve 7 gün 24 saat hizmet veren Acil Yardım Hattı'nı, bir yıl içinde yaklaşık 11 bin mağdur aradı. Bu aramalar sonucunda 2 bin 563 mağdura yardım edildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow