hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "No Country For Old Men" ödülleri topladı

    No Country For Old Men ödülleri topladı
    expand

    Senaristlerin grevi nedeniyle ertelenmenin eşiğine gelen Oscar ödülleri 80'inci kez dağıtıldı. Los Angeles'daki Kodak Tiyatrosu'nda düzenlenen geceye "No Country For Old Men" filmi damgasını vurdu.

    "No Country For Old Men" 80'inci Oscar töreninde 4 ödülün birden sahibi oldu.
     
    "En iyi film" ve "en iyi yönetmen" ödülünü kazanan filmin oyuncusu Javier Bardem de "en iyi yardımcı erkek oyuncu" ödülünü kazandı.
     
    "No Country For Old Men"i Joel ve Ethan Cohen kardeşler yönetti. Cohen kardeşler ayrıca "en iyi uyarlama senaryo" ödülünün de sahibi oldu.
     
    Törenin başlangıcı yani kırmızı halı ise görülmeye değerdi. Hollywood yıldızları kostümleriyle göz kamaştırdı.
     
    80'inci Oscar töreninde "en iyi erkek oyuncu" ödülünü "There Will Be Blood"daki rolüyle Daniel Day Lewis kazandı. "En iyi kadın oyuncu" ödülü ise "La Vie En Rose" filmindeki rolü ile Fransız Marion Cotillard'ın oldu.
     
    "En iyi senaryo" ödülünü ise "Juno" kazandı. "En iyi animasyon" filmi ise "Ratotüi"nin oldu.
     
    John Stuart'ın sunduğu 80'inci Oscar ödül töreninde sinema dünyasından kayan yıldızlar da unutulmadı.
     
    En iyi yabancı film: "The Counterfeiters"
     
    Oscar ödüllerinde "en iyi yabancı film" ödülünü "Kalpazanlar-The Counterfeiters" ile Avusturya filmi kazandı.
     
    Oyuncu ödüllerini Avrupalıların topladığı, Amerikalı Coen kardeşlerin "en iyi film" ve "en iyi yönetmen" dahil 4 ödül birden aldığı bu yılın Oscar ödül töreninde, ödülleri kazananların bir kısmı şöyle:
     
    En iyi film: İhtiyarlara Yer Yok-No Country For Old Men (Yönetmen Joel ve Ethan Coen)
    En iyi yönetmen: Joel ve Ethan Coen kardeşler, (İhtiyarlara Yer Yok-No Country For Old Men)
    En iyi erkek oyuncu: Daniel Day-Lewis (Kan dökülecek-There Will Be Blood)
    En iyi kadın oyuncu: Marion Cotillard (Kaldırım Serçesi-La Vie en Rose)
    En iyi yardımcı erkek oyuncu: Javier Bardem (İhtiyarlara Yer Yok-No Country For Old Men)
    En iyi yardımcı kadın oyuncu: Tilda Swinton (Michael Clayton)
    En iyi yabancı film: The Counterfeiters-Kalpazanlar (Avusturya)
    En iyi animasyon filmi: Ratatouille
    En iyi belgesel film: Taxi to the Dark Side (Alex Gibney ve Eva Orner)
    En iyi orjinal senaryo: Juno (Juno)
    En iyi uyarlama senaryo: İhtiyarlara Yer Yok-No Country For Old Men (Yönetmen Joel ve Ethan Coen)
    En iyi görüntü yönetmeni: Robert Elswit (Kan Dökülecek-There Will Be Blood)
    En iyi özgün müzik: Dario Marianelli (Atonement)
    En iyi şarkı: "Falling Slowly" (Once) Glen Hansard ve Marketa Irglova
    En iyi kostüm: Alexandra Byrne (Elizabeth: Altın Çağ)
    En iyi makyaj: Didier Lavergne ve Jan Archibald (La Vie en Rose-Kaldırım Serçesi)
     


    1960'tan beri ilk kez...
     
    Ödüllerde, 1964 yılından beri ilk defa en iyi kadın, erkek, yardımcı kadın ve yardımcı erkek dallarının tümünde Amerikalı olmayan oyuncular Oscarlara ulaşırken, Marion Cotillard 1960 yılındaki Simone Signoret'den sonra en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanan ilk Fransız aktris oldu.
     
    "Kaldırım Serçesi-La Vie en Rose"daki rolüyle en iyi kadın oyuncu ödülünü almak üzere sahneye gelen Fransız oyuncu Marion Cotillard, nutkunun tutulduğunu belirtti ve teşekkür konuşmasında, "Bu şehirde hala meleklerin olduğu doğru" dedi.
     
    En iyi erkek oyuncu ödülünü kazanan İngiliz Daniel Day-Lewis de 8 dalda Oscar'a aday olan "Kan Dökülecek" filmindeki rolüyle Oscar ödülünü almak için geldiği sahnede Akademi'ye teşekkür etti.
     
    Yardımcı erkek oyuncu dalında en iyi olarak seçilen İspanyol Javier Bardem ise konuşmasında ailesine teşekkür ederek, "Bu İspanya için, bu sizin için" dedi.
     
    En iyi film, en iyi yönetmen, en iyi yardımcı erkek oyuncu ve en iyi uyarlama senaryo dallarında dört ödül birden alan "İhtiyarlara Yer Yok-No Country For Old Men" filminin yönetmeni Joel ve Ethan Coen kardeşlerden Joel, ödülü alırken yaptığı konuşmada, henüz gençken kardeşiyle birlikte çektikleri amatör filmi hatırlattı.
     
    Cormac McCarthy'nin romanından uyarlanan "İhtiyarlara Yer Yok-No Country For Old Men", Coen kardeşlerin en iyi orijinal senaryo dalında 1996 yılında Oscar aldıkları Fargo'dan sonra yazıp yönettikleri 12'nci film oldu.
     
    En iyi şarkı dalında Glen Hansard ile birlikte ödül kazanan ve "Once" filmi gösterime girmeden önce tanınmayan Marketa Irglova ise konuşmasında, "Bu rüyalarınızın sizden ne kadar uzak olduğunun önemi olmadığının kanıtı, bu mümkün" dedi ve bu şarkının umutlu bir bakış açısıyla yazıldığını, umudun herkesi bağladığını söyledi.
     
    "Bu ülkenin (ABD) değişeceğini umuyoruz"
     
    Amerikan üssünde Afgan mahkuma yapılan işkenceyi anlattığı "Taxi to the dark Side" filmiyle en iyi belgesel dalında Oscar kazanan yönetmen Alex Gibney de ödülünü, filminde talihsiz sonunu anlattığı kurbana ve İkinci Dünya Savaşı'nda Japon mahkumları sorgulayan deniz piyadesi müfettişi babasına ithaf ettiğini belirtti.
     
    Afganistan'daki Bagram hava üssünde 2002'de 22 yaşındaki taksi şoförü Dilaver'in işkenceyle gözaltında ölümünü anlattığı filmiyle Oscar kazanan Gibney, yapılan soruşturma sonucu Afgan mahkum Dilaver'in günlerce dövüldüğünü ve hücresinde yere zincirlendiğinin ortaya çıktığını anlattı.
     
    ABD'nin 11 Eylül saldırılarından sonra yürüttüğü "terörle savaşta" zanlıları gözaltında tuttuğu Guantanamo ve Ebu Gureyb cezaevlerini anımsatan Gibney, "Bu ülkenin değişeceğini, karanlıktan çıkıp, aydınlığa gideceğini umuyoruz" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow