hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dursun Uyar tahliye edildi

    Dursun Uyar tahliye edildi
    expand

    Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki açık cezaevinde tutuklu bulunun Yimpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar, cezaevinden 9 ay 19 gün sonra tahliye edildi. Serbest kalan Uyar, Yimpaş'ın borçlarından ABD'deki krize kadar çeşitli yorumlarda bulundu; Deniz Feneri sorularını ise yanıtsız bıraktı...

    Hakkında 2 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan Yimpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar'ın tutuklanarak konulduğu Eskipazar Açık Cezaevi İnfaz Kurumu'ndan bugün tahliye olacağının bildirilmesi üzerine yakınları çeşitli illerin plakalarından oluşan 15 otomobille cezaevinin önüne geldi.

    Cezaevi gardiyanlarının sabah 08.00'da vardiya değiştirmesi ve müdürün cezaevine 08.25'te giriş yapmasının ardından Uyar, 08.45'te giriş kapasındaki danışma bürosuna getirilerek tahliye evrakını imzaladı.

    Yimpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Uyar, 27 Aralık 2007'de tutuklanarak Karabük Kapalı Cezaevi'ne konulmuştu.

    Uyar'ın, "Sermaya Piyasası Kanunu'na (SPK) muhalefet ve izinsiz halka arz" suçundan 2 yıllık hapis cezasını Karabük Kapalı Cezaevi'nde çekmesi için avukatları işlemleri başlatmıştı.
     
    2007 yılının haziran ayında cezaevine girmesi gereken Uyar, aldığı 3'er aylık sağlık raporlarıyla iki kez 'infaz ertelemesi'nden yararlanmıştı.

    TAHLİYE SONRASI AÇIKLAMA

    Tahliye sonrası bir açıklama yapan Uyar, "Yimpaş'ın hiç borcu yoktur. Yimpaş çok ortaklı halk şirketi, Türkiye'de ortakları vardır, ana paradır ve ana paranın kanunen ödenmeyişinden bu sıkıntılar var. İnşallah onu da aşacağımızı hissediyoruz, borsaya bildirilecektir" dedi.

    Dursun Uyar, "İnşallah bundan sonra Türkiye'nin kalkınmasında çalışmalara başlamak üzere 10 aylık bir dinlenmemizi bitirdik. Yeni yatırımlar ve açılışlarla inşallah hep beraber oluruz" dedi.

    Yimpaş'ın borcu

    Bir gazetecinin, "Yimpaş'ın kalan borçlarından bahsetmiştiniz, ne oldu" sorusu üzerine Uyar, "Yimpaş'ın hiç borcu yoktur. Yimpaş çok ortaklı halk şirketi, Türkiye'de ortakları vardır, ana paradır ve ana paranın kanunen ödenmeyişinden bu sıkıntılar var. İnşallah onu da aşacağımızı hissediyoruz, borsaya bildirilecektir. İnşallah ortaklarımızın asıl o mağduriyetleri, yani hisseleri bir başkasına, başka şirkete satmak, değiştirmek şekli temin edilebilirse şu anda asıl çalışmamız o. Ondan sonra göreceksiniz, milyarlarca insan ortak olacak. Edirne'den Van'a Yimpaş her tarafta yatırımlarını hızlandıracak" dedi.

    "Her ay bir açılış"

    "Eskipazar'a yatırım düşünüyor musunuz" sorusunu da Uyar, "Yimpaş'ın en büyük yatırımı, amiral gemisi Aytaç'tır. Bu bölgeden de yüzlerce insan iş sahibi olmuş. Bilhassa tavukçuluk konusunda bölgede çalışma yapıldı geçmişte. Bunu daha iyi geliştireceğiz. Önümüzdeki 3-5 ayda Aytaç adına yeni yatırımlar, özellikle Yozgat ve çevrelerinde ise bu ayın 25 ile 30'unda büyük açılışımız olacak. Belçika'da Aytaç'ın bir benzeri çok büyük yatırım üssü olarak entegre tesisleri kuruldu. Büyük açılış yapılacak. Her ay bir açılışla çalışacağız, koşturacağız" ifadesini kullandı.

    "Bazı arızalar olmuştur"

    "Ortaklarımız, yüzlerce insanımız bu sistemin daha iyi iyileştiğini görecekler" diyen Uyar, "Bazı arızalar olmuştur. Özellikle Türkiye'de ve dünyada halk tipi yatırımları arzu etmeyen, 'sadece faizden, borsadan ve dövizden kazanalım' diyen, emeksiz sermaye isteyen bir küçük grup ve azınlık maalesef doğrudan yatırımları arzu etmiyor. Ama görüyorsunuz dünyada bunun tersi olduğunu, faizden kazananın, borç ve emeksiz kazanmanın geçersiz olduğunu gördük. Umuyorum ki Türkiye için Yimpaş benzeri şirketler asıl şirket olarak kalacaktır, daha da büyüyecektir" dedi.

    ABD'deki kriz

    Uyar'a, "ABD'de başlayan ekonomik krizin dünyayı sarmasını nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusu da soruldu. Uyar, "İşte görüyorsunuz emeksiz kazanç, başkasının sırtından kazanç, faizden, borsadan dövizden, üç kağıttan kazanç doğru bir şey değil. Doğru yatırım, reel yatırımdır ve gerçek fabrika kurmaktır. Üretmektir, ürettiğini tüketmektir. Bugün dünyadaki bütün mal varlığı neredeyse 200 trilyon yok ama 400 trilyon dolar döndürüyorlar. Bazıları zengin oluyor asıl emeksizler ama asıl halk bunları çekiyor. Kurtuluşun da yatırımda olduğu belli oldu" yanıtını verdi.

    Deniz Feneri

    Bir gazetecinin Deniz Feneri Derneği ile ilgili soru sormak istediği Uyar, otomobiline yönelerek cevap vermedi.

    Bu arada, cezaevinin bahçe kısmında üzerinde Aytaç firmasının adı yazılı çok sayıda şemsiye ile plastik masa dikkati çekti. Masa ve şemsiyeleri Uyar'ın hediye ettiği öğrenildi.

    Uyar, tahliyesinin ardından Çankırı'nın Çerkeş ilçesindeki Yimpaş'a ait Aytaç Tesisleri'ne geldi.

    Uyar, 27 Aralık 2007'de cezaevine konulmuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow