hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Evcil "kara para aklama"dan tahliye oldu

    Evcil kara para aklamadan tahliye oldu
    expand

    İşadamı Erol Evcil ile Hüseyin Kayapalı'nın da aralarında bulunduğu 211 sanığın, kara para aklamak suçundan yargılandığı davada, tek tutuklu sanık olan Erol Evcil tahliye oldu. Ancak Evcil hakkında şu anda Yargıtay'da bulunan Malki cinayeti davasında tutuklama kararı bulunduğu için tahliye olamayacak.

    İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Erol Evcil ile tutuksuz sanıklar Hüseyin Kayapalı, Cengaver Yetim, Fettah Erdem, İlyas Uç, Mehmet Atak ve Hakan Karakurt katıldı.

    Duruşmada, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nden gelen bilirkişi raporuna karşı beyanlarının celse arasında dosyaya sunulduğu tutanağa geçirildi.

    Tutuklu sanık Erol Evcil için Kocaeli 1. Nolu Kapalı Cezaevi Müdürlüğü'ne yazılan cevap yazısında Evcil'e ait Bursa 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 30 Şubat 2006 tarihli tutuklama müzekkeresinin halen infazda olduğu, ayrıca "nitelikli şekilde kasten adam öldürme" suçundan dolayı ise Evcil için, Kandıra Sulh Ceza Mahkemesi'nin 7 Mayıs 2008 tarihli tutuklama müzekkerisinin sırada beklediği ifade edildi.

    Evcil'in avukatı Kemal Kumkumoğlu, şirketler üzerine konan tedbir, kayyum ataması ve kayyumların faaliyetleriyle ilgili taleplerinin dikkate alınmasını, kayyum atamalarının kaldırılmasını ve şirketlerin Evcil'e iade edilmesini talep etti.

    Kumkumoğlu, bilirkişi raporunun yetersiz ve dosyada olmayan tespitlere dayandığını söyleyerek, bilirkişi raporuna olan itirazlarının dikkate alınarak, bu konularda yeniden bilirkişi incelemesine gidilmesini ve müvekkili Erol Evcil'in tahliye edilmesini talep etti.

    Erol Evcil ise savunmasında, şirketlerinin üzerine konan tedbir ve kayyumların atanması ve faaliyetleri ile ilgili olarak tüm şirketlerinin zararına çalıştırıldığını ifade etti.

    Evcil, "Tahliyemi talep ediyorum. Şirketlerimin üzerine konan tedbir ve kayyum atamalarının kaldırılmasını, şirketlerimin iade edilmesini talep ediyorum" dedi.

    Duruşmada söz alan ve şirketlerine kayyum atanan bazı sanıklar da, şirketleri ve gayrımenkulleri üzerine konan kayyum ve tedbirlerin kaldırılmasını talep ettiler.

    Bazı sanıkların avukatları da, bilirkişi raporuna itiraz ederek, yeniden bilirkişi incelemesi yapılmasını talep etti.

    Mehkeme heyeti, bir kısım sanık avukatının yeniden bilirkişi raporu alınması yönündeki taleplerinin reddedilmesine hükmederek, Kayapalı'ya ait "Nilüfer Turizm" şirketi üzerindeki "el koyma" ve "kayyum atanma" ve şirket üzerine konulan tedbirlerin kaldırılmasına karar verdi.

    Evcil hakkında "kara para aklama" suçu ile ilgili olarak Bursa 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 30 Haziran 2006 tarihli tevkif müzekkeresinin kaldırılmasına hükmeden heyet, Evcil'in "nitelikli şekilde kasten adam öldürmek" suçu nedeniyle Kandıra Sulh Ceza Mehkemesince 7 Mayıs 2008'de verilen ve sırada bulunan tutuklama müzekkeresinin bulunduğuna karar verdi.

    Duruşma, ertelendi.

    İddianameden...


    Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Bursa Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan ve söz konusu suç örgütünün silahlı olması gerekçesiyle özel yetkili İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen davanın iddianamesinde, Erol Evcil ile Hüseyin Kayapalı'nın da aralarında bulunduğu 9 sanığın, "çıkar amaçlı örgüt kurmak ve yönetmek", "suçtan kaynaklanan mal varlıklarını aklamak" ve "nitelikli dolandırıcılık" suçlarından 9 ile 26'şar yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

    İddianamede, Hüseyin Kayapalı'nın ayrıca, iş yerinde bulunan mermilere ilişkin 1 ile 3 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

    İddianamede, 137 sanığın, "suçtan kaynaklanan mal varlıklarını akladıkları" iddiasıyla 4-10'ar yıl arasında, 19 sanığın da "çıkar amaçlı suç örgütüne üye olmak ve yardım yataklık etmek" suçlarından 1,5 - 4,5'ar yıl arasında hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow