hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uzungöl'deki istinat duvarı tartışma yarattı

    Uzungöldeki istinat duvarı tartışma yarattı
    expand

    Trabzon'un Çaykara ilçesindeki ünlü turizm merkezi Uzungöl'ün kuzey kıyısına yapılan istinat duvarı tartışmaları da beraberinde getirdi. Bölgedeki birçok işletmeci duvarın insanlarla gölün ilişkisini kopardığını ileri sürdü. Uzungöl Belediye Başkanı Mehmet Nuri Alibeyoğlu, "Duvarın zararından çok yararı var. Bunlar uzun vadede anlaşılacak" dedi.


    Çaykara'nın Uzungöl Beldesi'nde bulunan ve her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Uzungöl'ün kuzey kıyısından geçirilecek yol için yaklaşık 4 metre yüksekliğinde istinat duvarı yapılması bölgedeki birçok kişiyi isyan ettirdi.

    Göl kıyısında restoran ve oteli bulunan işletmeciler duvar nedeniyle gölün görünümünün bozulduğu ve doğal halde oluşan Uzungöl'ün adeta bir baraj gölü haline getirildiğini ileri sürdü.

    Uzungöl'ün AKP'li Belediye Başkanı Mehmet Nuri Alibeyoğlu ise, projenin Karayolları Genel Müdürlüğü'nün bir projesi olduğunu belirterek, "Gölün kuzey kıyısından geçirilen yol, Çaykara - Uzungöl yolunun Uzungöl geçiş etabıdır. Karayolları tarafından ihale edilmiş ve  zamanında projelendirilmiş. Kıyı kenar çizgisinde DSİ'nin tespit ettiği kot farkı göz önüne alınmıştır. Burada teknik olarak yapılan herhangi bir hata yok" dedi.

    Alibeyoğlu, "Mevcut göl kenarını tahkimat yapmak suretiyle geçebilirdik ama tahkimatın eğimiyle duvarın eğimi farklı olduğu için, tahkimat yapıldığında büyük bir doğa tahribatı, orman katliamı yapmak zorunda kalacaktık. Tahkimat, jeolojik olarak da akmaya sebep olacaktı. Karayolları bu olayı enine boyuna tartıştı ve bu projede karar kıldı. Duvarı göl kenarına işlerken suyun kenara değdiği çizgileri ve kıvrımları kullandık. Göle zarar verecek en ufak işlem  yapılmadı. Çevresel etki bakımından en az etkiyle geçiş yapılıyor. Bundan başka türlüsü de yapılamazdı" diye konuştu.

    Alibeyoğlu ayrıca, gölün kuzey kıyısına yapılan duvarın iki önemli faydası olduğunu da vurgulayarak, "Bu yörede ormana zarar veren kişiler ve kaçakçıları önlemiş olduk. Ormanı kurtardık. Gölün kuzey kesiminde kaçak olarak ağla balık avlayanlar engellendi. Duvarın tek zararı, tilkilerin aç kaldıklarında göl kenarına inip kaz ve ördek avlayamaması olacak" ifadelerini kullandı.

    Karayollarının projeyi yaparken her türlü çevresel etkiyi göz önünde bulundurduğunu ve hassas davrandığını vurgulayan Alibeyoğlu, "Gölün güney tarafına hiçbir şekilde duvar ve benzeri bir uygulama yapılmadı. İtiraz edenler, avcılar, ormana zarar verenler, bir de zamanında imar planı olmadan, ruhsat almadan ve zemin kotu tayini yapılmadan bina yapanlardır. Bazı işletmeciler de duvar seviyesinin altında kaldıkları için şikayetçiler" dedi.

    Mehmet Nuri Alibeyoğlu, duvarın Uzungöl'ün çevresiyle ilgili proje tamamlandığında birçok amaca hizmet edeceğini de sözlerine ekleyerek, "Olta balıkçılığı için asma balkonlar yapılacak, ışıklandırma ile gölün görünümü güzelleştirilecek. Şimdi itiraz edenler o zaman memnun kalacaklar" ifadesini kullandı.
     
    "Baraj gölüne döndü"
     

    Uzungöl'ün kıyısına yapılan duvar özellikle göl kenarındaki tesis işletmecilerinin tepkisini çekti.

    İşletmeci Fatoş Yetkin, duvarın Uzungöl'e çok zararı olacağına inandıklarını vurgulayarak, "Hem görüntü açısından zararı var hem de zarar görecek bir sürü işletmeci bulunuyor. Ben Uzungöl'de doğdum, büyüdüm. Uzungöl'e aşığım. En büyük zevkim gölün çevresinde yürümekti. Bunu kötü bir şaka olarak görüyorum. Böyle bir anlayış olamaz, böyle koruma olamaz. Şiddetle kınıyoruz" dedi.

    Otel sahibi Fatih Özkan ise, "Herhangi bir doğallık bırakmadan Uzungöl'ü baraj havasına sokmaları yanlış. Gelip de nereyi gezip, nereye bakacak insanlar? Turistler burada dolaşırken ördeklere yem atıyor, ayaklarını göle sokuyordu. Ama gölle alakaları kalmadı artık. İçimiz yanıyor. Bu duvar hiçbir şekilde Uzungöl'e yakışmıyor. Doğal yaşama etkileri olacak. Tilkiler, karacaların geçiş yolları kapandı. Dışarıdan gelenlerin gölle ilişkisi kalmamıştır. Doğayı bırakın korumayı, ciddi şekilde katliama uğratmışlardır. Bunun sonuçları yazın insanlar geldiği zaman görülecektir. Bu duvarı devlet değil de insan yapmış olsa herhalde hapse atarlardı. Bunun adı doğayı korumaksa biz de doğadan anlamıyoruz demek ki. Buraya yakın olan ilçelerdeki insanlar bize lanet okuyorlar" diye konuştu.


     
    Bilim adamları da tepkili
     
    Uzungöl'deki duvar bilim adamlarının da tepkisini çekti.

    KTÜ Orman Fakültesi öğretim Üyesi, yaban hayatı uzmanı Doç. Dr. Şağdan Başkaya, gölün yüzme havuzuna dönüştürüldüğünü belirterek projeye tepki gösterdi.

    Başkaya, Uzungöl'ün son yıllarda yapılan uygulama ve projelerle her yerde rastlanabilen bir göl haline getirildiğini vurgulayarak, " Yıllar içerisinde birçok otel, motel, balık lokantası ve diğer yapılarla göl ve çevresinin doğallığından eser kalmamıştır. Artık su içen hayvanlar veya karaya çıkabilen ördekler bir yana  dikkatsizlik sonucu göle düşebilecek olan insan veya hayvanların bile gölden  çıkması hayli zorlaşmıştır" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow