hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Seçimde ya barışa ya savaşa oy vereceksiniz"

    Seçimde ya barışa ya savaşa oy vereceksiniz
    expand

    DTP milletvekillerinin yerel seçim gezilerinin bugünkü durağı Elazığ ve Bingöl oldu. DTP konvoyu güvenlik güçleri tarafından Karakoçan'a sokulmak istenmedi. Bunun üzerine milletvekilleriyle güvenlik görevlileri arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. DTP'li Emine Ayna AKP ve CHP'yi eleştirerek, "Oylar ya barışa ya savaşa" dedi.

    DTP Genel Başkan Yardımcısı ve Mardin Milletvekili Emine Ayna, Muş Milletvekilleri Sırrı Sakık ve Nuri Yaman, Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis ve Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, yerel seçim öncesi Karakoçan'a geldi.

    İlçeye 5 kilometre uzaklıktaki Yolçatı mevkiinde, güvenlik güçleri DTP konvoyunu durdurdu.

    DTP'lilerin itirazı üzerine güvenlik güçleri ellerinde arama kararı olduğunu belirterek, araçlarda tek tek arama yapmak istedi. DTP milletvekilleri Sırrı Sakık ile İbrahim Binici'nin itirazları sonucu araçların plakaları tek tek alındıktan sonra ilçeye girişlerine izin verildi.

    Bingöl'deki mitinge bin kişi katıldı


    Bingöl'deki mitingde yaklaşık bin kişiye seslenen DTP Genel Başkan Yardımcısı ve Mardin Milletvekili Emine Ayna, "Bu seçimde ya barışa, ya savaşa oy vereceksiniz" dedi.

    Ayna, "Diğer halklara sesleniyorum. Kürtlerden korkmasınlar. Kürtlerin özgürlüğü onların da özgürlüğüdür. DTP'yi tutuklama ve gözaltılarla engelleyemezler. Seçmen sayısında 6 milyon fark çıktı. AKP ölüleri bile seçmen göstermiştir. Bu seçimde sandığa sahip çıkacağız. Kürt halkı ve onuru için kim mücadele ediyorsa ona oy vereceğiz" dedi.

    Emine Ayna, gezi boyunca birçok tahammülsüzlükle karşılaştıklarını belirterek şunları söyledi:

    "Seçimlerde diğer siyasi partiler sizden oy istiyorlar, hangi yüzle. CHP bugüne kadar defalarca iktidara gelmiş bir parti. Bu halkın hiçbir sorunun çözmemiş, aksine derinleştirmiş bir parti. Sen de bu ülkede hükümet ederken halkı yoksul hale getirmedin mi? Alevi katliamları yaşanmadı mı bu ülkede, hangi yüzle halktan oy istiyorsun. AKP de oy için yardım yapıyor. Kimin parasıyla? Halkın parasıyla halka kömür yardımı yapıyor.

    AKP'nin Başbakanı diyor ki, 'Bu halk makarnaya oyunu vermez.' Bunu biz biliyoruz. Biz önce söyledik. Dedik ki, 'bu halk onurludur bu halk şereflidir.' 22 Temmuz'da AKP aldığı oyu dağıttığı kömürle alınmadı, verdiği sözler için aldı.

    75 tane sözde Kürt milletvekiliyle Kürt açılımı yapıyordu. Alevi açılımları da onun gibi olacak. Bugüne dek aleviler CHP'yi bir şeriat kaygısıyla desteklediler ama Maraş'ta, Sivas'ta olduğu gibi her CHP hükümeti döneminde katliamlara maruz kaldılar. İki alevinin yakasına rozet takmakla Alevi olunmuyor."

    "AKP askerle kol kola"


    Emine Ayna, 'Kürt sorununu ben çözerim, ancak Anayasayı değiştirmeye gücüm yok ve asker buna izin vermiyor' diyen Başbakan Erdoğan'ın, 22 Temmuz seçimlerinden sonra Genelkurmay Başkanı ile kol kola gezdiğini söyledi.

    Ayna, "AKP sözde 75 Kürt milletvekilini Meclis'e sokarak, Kürtleri Kürtlere kırdırmak istiyor" dedi. Ardahan'da saldırıya uğrayarak hasar gören otobüsleri ile gezilerini sürdürdüklerini belirten Ayna, şöyle konuştu:

    "Biz halkın gücü ile seçime hazırlanıyoruz. Bu nedenle yaralı otobüsümüz ile gezmekten gurur duyuyoruz. Onlar ise trilyonlar ve holdingleri ile devlet bankalarını arkalarına alarak seçime hazırlanıyor. Asıl güç halktır. Hangi bireyi değil, hangi yönetimi kendinize layık görüyorsanız ona oy vereceksiniz.

    Siyasi idarenizi, kimliğinizi tanıyor ve kimliğinizin Anayasal güvence altına alınmasını isteyenler ve sizi sizle birlikte yönetmek istiyenlere oy vereceksiniz."

    DTP konvoyu Kürtçe-Zazaca, Türkçe pankart ve afişlerle karşılandı. 'Edi bese ruhu ile Demokratik Cumhuriyeti kuracağız', 'Dile yasak insanlığa yasaktır', 'Özgürlük istiyoruz', 'Ne inkar ne imha demokratik Cumhuriyet' yazılı dövizlerle karşılandı.

    Konuşma sırasında sık sık PKK lehine slonalar atılırken, konuşmanın tamamlanması ile DTP konvoyu Bingöl'den ayrılarark Karlıova'ya gitti.

    DTP otobüsü ayrıldıktan sonra bir grup caddede yürüdü. Polis sıkı önlem alırken, gençlerden oluşan grup daha sonra DTP il binasına girdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow