hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'de her bin kişiye 1.4 doktor düşüyor

    Türkiyede her bin kişiye 1.4 doktor düşüyor
    expand

    Türkiye doktor başına düşen nüfus oranında 53 Avrupa ülkesi arasında 52'nci sırada. Yani her bin kişiye 1.4 doktor düşüyor. Doktor ihtiyacının karşılanması için tıp fakültelerinin her yıl 3 kat daha fazla mezun vermesi gerekiyor. Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı rapora göre "doktor sayısında fazlalık olduğu" iddiası ise doğru değil.

    Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı "Türkiye sağlıkta dönüşüm programı ilerleme raporu" Türkiye'deki doktor açığının ulaştığı boyutu ortaya koyuyor.

    Rapora göre Türkiye'de her bin kişiye 1.4 doktor düşüyor. Bu rakamla Türkiye 53 Avrupa ülkesi arasında 52'nci sırada.

    Türkiye'de tıp fakültelerinden yılda 4 bin 500 kişi mezun oluyor. Rapora göre doktor açığının kapanması için bunun yılda 14 bin mezuna yani üç katına çıkması gerekiyor.

    Türkiye'deki doktor açığının nedeni tıp fakültesi ve öğretim görevlisi sayısının yetersizliği mi? Araştırmaya göre bu sorunun cevabı "hayır".

    Son 24 yılda öğretim üyesi sayısı 5 kat arttı, ancak tıp fakültesine giren öğrenci sayısı sabit. Türkiye İtalya'dan sonra en fazla öğretim üyesine sahip ülke.

    Türkiye, Almanya, İspanya, İtalya, Fransa, Slovakya ve Danimarka'yla karşılaştırıldığında en fazla tıp fakültesine sahip ülke. 52 tıp fakültesi var.

    52 tıp fakültesiyle Türkiye, Avrupa'da 1'inci sırada. Öğretim üyesi başına düşen öğrenci Almanya'da 23, Türkiye'de 3.6. Türkiye, Avrupa ortalamasının üçte biri kadar mezun veriyor.

    Artan nüfusu göz önünde bulundurarak yapılan hesaplamalara göre 2023 yılında Türkiye'nin 200 bin hekime ihtiyacı olacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow