hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Diyarbakır 226 noktadan gözetlenecek

    Diyarbakır 226 noktadan gözetlenecek
    expand

    Diyarbakır'da ocak ayında hizmete girecek Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE) ile kentin kritik noktalarına yerleştirilecek kameralarla suçun önlenmesi ve suçlunun daha kolay tespit edilmesi sağlanacak.

    Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Diyarbakır'da kentin belirlenen noktalarına yerleştirilecek 226 kamera ile hem kentte suç işlenmesinin önleneceğini, hem de suçlunun yakalanması açısından faydalı olacağını söyledi.

    Mutlu, MOBESSE sisteminin suçun tespiti ve suçluyu takip etme noktasında teknolojinin kullanılacağı çok ciddi bir yatırım olduğunu bildirdi.

    İçişleri Bakanlığı'nın talimatı ve özel istekleri doğrultusunda Türkiye'deki bütün illerde MOBESE ile ilgili çalışmalar yapıldığını ifade eden Mutlu, "Başta İstanbul olmak üzere özelikle büyük şehirlerde MOBESE sisteminin eskiye dayanan bir uygulama şekli var. Diyarbakır'daki çalışmalar 2008 yılında yapılan ihale ile başlayarak tamamlanma aşamasına geldi. Diyarbakır'da MOBESEsistemini ocak ayı içerisinde hizmete açacağız" dedi.

    Suç işlemek zorlaşıyor

    Mutlu, MOBESE ile suça ve suç işlemeye meyilli olan grupların suç işlemelerinin önüne geçileceğini vurgulayarak, sistemin bu özelliği ile önleyici bir inzibati tedbir vasfını da taşıdığını belirtti.

    Modern devletlerde suç ve suçlu ile mücadelede teknik kontrol, denetim ve teknolojinin getirdiği yeniliklerden istifade etmenin öncelik taşıdığını anlatan Mutlu, MOBESE'nin bu sistemlerin en güçlü ve en kuvvetlilerinden birisi olduğunu söyledi.

    Mutlu, "Suç işleyenler çok daha dikkatli olmak zorundalar. Her yerde ulu orta hırsızlık kapkaç, oto hırsızlığı gibi suçları işlemeleri zorlaşıyor. Dolayısıyla sistem suç işlemeyi de zorlaştırıyor. MOBESE sisteminin en güzel taraflarındanbirisi önleyici nitelik taşıması. İkincisi ise suç işlendiği andan itibaren özellikle güvenlik birimlerinin elini güçlendiren suçluyu takip, izleme, bulma vebunu delillendirme ile adli yargılama süreci içerisinde suçluya ilişkin birtakım delilleri ortaya koyma noktasında güvenlik güçlerine ciddi bir teknik destek sağlamasıdır" dedi.

    Mutlu sözlerine, "Güvenlik güçlerimiz laboratuvar ve kriminal teknik bakımından son derece donanımlılar. Ancak bu imkanların üzerine MOBESE gibi bir sistemin deilave edilmesinin çok büyük önemi var" diye devam etti.

    Mutlu, Türkiye'de ilk kez sistemin kurulumunda fiber kablo kullanıldığınıve bununla sistemi her alana yayabilme imkanlarının bulunduğunu ifade ederek, hemşehrin farklı alanlarına ilave kameralar kurarak, mevcut kamera ağınıyaygınlaştırmanın, hem de özel firmaların talepleri doğrultusunda kurulacak kameralar ile iş yerlerinin güvenliğinin sağlanmasının mümkün hale geleceğini bildirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow