hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Lordlar Kamarası'ndan Kadir İnanır'a ödül!

    Lordlar Kamarasından Kadir İnanıra ödül
    expand

    İngiltere'nin başkenti Londra'da bu yıl 5. kez düzenlenen Cengiz Aytmatov Ödülü, yazarın eserinden uyarlanan "Selvi Boylum Al Yazmalım" filmindeki performansı nedeniyle Kadir İnanır'a verildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hürriyet'te yer alan habere göre, Kadir İnanır, ödül törenindeki konuşmasında, şunları söyledi:

    "Cengiz Aytmatov'a dokundum, onunla otağında yer sofrasında at eti yedim kımız içtim. Romanlarında yazdığı mekanlara ayak bastım. Onun hikayesinden yazdığımız 'Selvi Boylum Al Yazmalım' filminin başrolünü oynadım. 37 yıldır izlenen bu film milyonlarca insana ulaştı. İnsanlık yaşanırken bu film giderek daha çok sevilecektir.

    Filmi yücelten, büyüten Cengiz Aytmatov'un sevgi üzerine kurduğu çok büyük cümledir. Film sadece bir kelime söylüyor. İnsanlığın yüreğini sızlatan, düşündüren, vicdanını yücelten sevgiyi emek demektir diyor.
    Vizyonda bu hafta: 11 Aralık 2015
    Dünya da doğa ile insanı iç içe anlatan, aşkı sevgiyi emeği vicdanı ve insan onurunu yücelten ve en iyi kelimeleri arka arkaya getiren her okunurken daha çok sevilen bir sürü yazar vardır. Ama bence en büyüğü Cengiz Aytmatov'dur.

    Çünkü okuduğum kitabı beş sene sonra okuyayım, on sene sonra okuyayım heyecanım giderek artacaktır. Onun adına bu muhteşem mekanda böylesine üstün insanların olduğu bir toplulukta onun adına ödül almak benim 37 yıllık sanat hayatımın en büyük armağanıdır. Organize edenlere ve bu büyük geceyi bizimle paylaşanlara büyük bir saygı ile teşekkür ederim."

    Ödülü veren Aymatov Akademisi, dünya edebiyatına birçok eser armağan eden Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un 2008'deki ölümünden üç yıl sonra İngiltere'de kuruldu.

    Uluslararası bir jüri her yıl 5 kişiye ödül veriyor. Bu yıl ödüller Rusya Federasyonu, Kazakistan, Türkiye, Yunanistan ve Sri Lanka'dan isimlere verildi.

    Cengiz Aytmatov'un en ünlü eserlerinden biri olan "Selvi Boylum Al Yazmalım", Atıf Yılmaz tarafından sinemaya uyarlandı. Türk sinemasının başyapıtlarından biri olarak tarihe geçen filmin başrollerini Kadir İnanır, Türkan Şoray ve Ahmet Mekin paylaşıyordu. Filmin müziklerinde ise Cahit Berkay'ın imzası var.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow