hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Umut Katırcı Umut Katırcı

    Whatsapp başlattı, Facetime bitirdi

    22.07.2016 Cuma | 16:33Son Güncelleme:

    Darbe girişimi gecesine sosyal medya da darbesini vurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Whatsapp başlattı, Facetime bitirdi

    Ele geçirilen telefonda bulunan Whatsapp grubu özellikle İstanbul ayağının buradan koordine edildiğini ve o kara geceyi başlattığını bizlere gösterdi. O kara geceyi, beyaza çeviren de CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın telefonundan Cumhurbaşkanı’nın CNN TÜRK ekranlarından vatandaşla Facetime üzerinden buluşması oldu. 

    Darbeciler Whatsapp’ı neden tercih etti?

    15 Temmuz'da darbe girişiminde bulunan bir grup asker, kriptolu telsizler yerine uçtan uca şifreleme sistemiyle korunması nedeniyle mobil mesajlaşma uygulaması  WhatsApp’ı kullandı. Dünyada 1 milyardan fazla kullanıcı olan uygulama “Uçtan uca şifreleme” sistemi ile yapılan mesajlaşmalar hiç bir şekilde üçüncü kişiler tarafından görüntülenemiyor. Ama telefon ele geçirilince “Uçtan uca şifreleme” de uçtu gitti ve tüm yazışmalar deşifre oldu. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Whatsapp başlattı, Facetime bitirdi

    Darbecilerin whatsapp konuşmaları

    Darbeyi önleyen Facetime

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, askeri darbeyle ilgili ilk açıklamayı Facetime üzerinden CNN TÜRK ekranlarına yaptı ve halkı meydanlara davet etti. Bu dünya çapında bir habercilik başarısıydı. Dünya basını o anları internet sitelerinde, gazetelerinde ve televizyonlarında defalarca kullandı. Ama haberciliğin ötesinde CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Hande Fırat'ın telefonu üzerinden yapılan bu davet vatandaşı meydanlara döktü ve darbe girişiminin kırılmasında en büyük rolü oynadı. ​ 

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın o canlı yayını nasıl gerçekleşti? 

    Belki de Facetime’la yapılan Cumhurbaşkanı bağlantısı, darbecilerin yönünü CNN TÜRK binasına çevirdi. Ama darbeciler bu sefer TRT’deki başarıyı yakalayamadılar. Askerler yayını kesmeye çalıştı ama CNN TÜRK ekibi yayını devam ettirmek, siyaha düşürmemek için mücadele verdi.  

    Erdoğan Aktaş o anları anlattı: Yayın namustur

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu yaşanan mücadeleye binaya gelen polis ve vatandaşlar da katılınca, darbeciler amaçlarına ulaşamadılar. Bu esnada internet ekibi de tüm bu yaşananları an ve an Facebook üzerinden 100 binlere ulaştırdılar. Toplamda 5 adet kimisi eş zamanlı binanın değişik katlarından internet üzerinden yayınlar devam etti. Sadece Facebook üzerinden CNN TÜRK’ün canlı yayınları ve videoları 15 Temmuz gecesinden bu yana 8,5 milyon kişiye ulaştı. 

    Darbeci askerlerin stüdyonun bulunduğu üçüncü kata çıkma anı: 



    Bina önünde toplandan vatandaş binaya giriş yapıyor: