hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'den Tahir Elçi'nin öldürülmesine ilişkin soruşturma mesajı

    ABDden Tahir Elçinin öldürülmesine ilişkin soruşturma mesajı
    expand
    KAYNAKAA

    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau'nun gündeminde Tahir Elçi'nin öldürülmesi vardı. Elçi'nin ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileklerini ileten sözcü, "Hızlı ve şeffaf bir soruşturma ile olaya karışanların kimliklerinin belirlenmesi ve adalete teslim edilmesi gerekiyor" dedi. Trudeau, Rusya'ya da Suriye'de muhaliflere değil, IŞİD'e yönelmesi çağrısı yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau, günlük basın toplantısında, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesi hakkındaki bir soruyu yanıtladı. Trudeau, "Bütün Türkiye vatandaşlarının barış ve saygınlık içinde yaşamasını en çok savunanlardan biri olan Tahir Elçi'nin trajik ölümünden dolayı derin üzüntü duymaktayız" ifadesini kullandı. Elçi'nin ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileklerini ileten Trudeau, hızlı ve şeffaf bir soruşturma ile olaya karışanların kimliklerinin belirlenmesi ve adalete teslim edilmesi gerektiğini söyledi.

    43 parça delil toplandı, mermi çekirdeği aranıyor

    Trudeau, geçen hafta Rus ordusuna ait savaş uçaklarının İdlib'de bir pazar yerine, Halep'in Azez ilçesi yakınlarında ise yardım malzemeleri taşıyan TIR'lara ve İdlib'de bir ekmek fırınına düzenlediği ve onlarca sivilin ölümüne yol açan hava saldırılarıyla ilgili soruyu cevapladı. Bu konuda çıkan haberleri takip ettiklerini fakat detayları doğrulayamayacaklarını belirten Trudeau, "Rusya'nın hava saldırılarını yoğunluklu olarak IŞİD'in etkili olmadığı bölgelerde gerçekleştirdiğini daha önce de söyledik" ifadesini kullandı.

    Tanrıkulu, Tahir Elçi’yi anlatırken ‘lanet olsun’ diyerek kürsüyü terk etti

    Trudeau, "Rusya IŞİD yerine muhalifleri vurdu. Rusya'yı IŞİD'e yönelmesi konusunda teşvik ediyoruz" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sözcü, ayrıca ismi açıklanmayan bir Amerikalı bir yetkilinin geçen hafta bir haber ajansına yaptığı açıklamadaki, Türk hava sahasını Suriye sınırında ihlal ettiği için düşürülen uçağın "Suriye içerisinde vurulduğuna" ilişkin iddiasını doğrulamadı.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Putin'in açıklamalarına sert tepki!

    Trudeau, "Türkiye'den edindiğimiz kanıtlar ve kendi kaynaklarımız Rusya'nın Türkiye hava sahasını ihlal ettiğini gösteriyor. İsmini belirtmeyen bir yetkilinin sözleri hakkında konuşmayacağım" dedi.

    Fabius'un sözleri

    Trudeau, bir soru üzerine geçen hafta Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un Beşşar Esad'ın IŞİD'e karşı yapılan operasyonlarda rol alabileceğine ilişkin sözlerine de değindi. Trudeau, "ABD'nin Esad hakkındaki düşünceleri değişmedi. Esad, kendi halkına varil bombalarıyla saldıran, meşruiyetini kaybetmiş bir liderdir" ifadesini kullandı. Fransız RTL radyosuna geçen hafta demeç veren Fabius, IŞİD ile mücadelede kara gücünün gerekliliğine dikkat çekmiş, "Rejim güçleri de neden olmasın?" değerlendirmesini yapmıştı.

    Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Danışmanı da konuştu

    Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes ise, gazetecilere yaptığı açıklamada Rusya'nın daha önce Suriye'ye düzenlediği hava saldırılarında IŞİD'i nadiren hedef aldığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rhodes, "Öte yandan Rus operasyonlarının Suriye'de muhalefetin diğer unsurlarını da hedef aldığını görmeye devam ediyoruz. Dolayısıyla durum karmaşık. Evet, IŞİD'i hedef alan bazı saldırılar var. Aynı zamanda, Viyana'da ele aldığımız siyasi çözümün bir parçası olması gereken ve IŞİD'in aksine ABD, Rusya ve diğer ülkelerin halkları için tehdit oluşturmayan muhalefet unsurlarına yönelik çok fazla askeri faaliyet olduğuna inanıyoruz" dedi.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow