hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2016 bireysel silahsızlanma yılı ilan edilsin

    2016 bireysel silahsızlanma yılı ilan edilsin
    expand

    CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, 2016 yılının Bireysel Silahsızlanma Yılı ilan edilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na kanun teklifi sundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Barış Yarkadaş, teklifin gerekçesinde şu görüşlere yer verdi: “Türkiye Psikiyatri Derneği’nin açıkladığı verilere Türkiye’de ortalama her 65 kişiden birinin silah taşıdığı ya da bulundurduğu ifade edilmektedir. Derneğin ‘Türkiye’de silahlanma oranına ilişkin istatistiklerinde Türkiye silaha sahip olma sıralamasında tüm dünya ülkeleri arasında yirminci sıradayken, cinayetlerin yarısı ateşli silahlarla işlendiği önemli ayrıntılar arasındadır.

    Yine Ülkemizde 10 milyonun üzerinde silah bulunduğu ve bu sayının sadece 2,5 milyon civarında bir kısmının ruhsatlı olduğu yapılan çalışmalarda ortaya konulmuştur. Türkiye Psikiyatri Derneği’nin verilerine göre Türkiye’de her 100 kişi başına düşen silah taşıma oranı 12.5. Yine 2,5 milyonun üzerinde ruhsatlı silah olduğu ve bunun iki katından daha fazla sayıda ruhsatsız silah olduğunun tahmin edilmektedir.

    Silah sayısının son 10 yılda 10 kat arttığı ülkemizde, ortalama 65 kişiden birinin silah sahibi olduğu gözlenmektedir.
     
    Türk Psikiyatri Derneği’nin verilerine göre, her yıl yaklaşık 3 bin kişi silahla ölüyor, 12 bin kişi yaralanıyor. Araştırmada evde ateşli silah bulunması ölüm riskini yüzde 12 arttırdığına dikkat çekilirken, “Evde silah bulunması aile içi şiddet olaylarında ciddi yaralanma ve ölümlere yola açıyor. İntiharları kolaylaştırıyor. Çocukların kaza ile ölüm ve yaralanmalarına neden olabiliyor. Aile içi şiddet ve eş öldürmeyle sonuçlanan olayların yüzde 35-40’ında silah kullanılmaktadır” denilmektedir.

    Ülkemizde bireysel silahlanmanın ve silah kullanımının önüne geçmek için ülke çapında kolektif ve somut çalışmalar ortaya konulmalıdır. Kanun teklifimizle 2016 yılının “Bireysel Silahsızlanma Yılı” olarak ilan edilerek, insan hayatının ve can güvenliğinin korunması esas alınarak bireysel silahlanmanın önüne geçilmesi hedeflenmiştir.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow