hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'den İslam Ordusu ve öldürülen lideriyle ilgili açıklama: "Ciddi şüphelerimiz var"

    ABDden İslam Ordusu ve öldürülen lideriyle ilgili açıklama: Ciddi şüphelerimiz var
    expand
    KAYNAKAA, Cnnturk.com

    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Suriye'de yaşanan gelişmelerle ilgili yaptığı değerlendirmede, hükümete karşı savaşan İslam Ordusu adlı örgüte dair ciddi şüpheler taşıdıklarını belirtti. ABD'li sözcü, Suudi Arabistan'ın desteğini gördüğü belirtilen grubun komutanı Zehran Alluş'un Rusya'nın saldırısında öldürülmesinin de "durumu daha da karmaşık hale getirdiğini" söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında, Suriye'de savaşan selefi örgütlerden İslam Ordusu'nun genel komutanı Zehran Alluş'un öldürülmesi hakkındaki soruyu cevapladı. Toner, İslam Ordusu örgütüne herhangi bir destek vermediklerini ve grubun savaş alanında gösterdiği davranışlardan dolayı ciddi şüpheleri bulunduğunu belirterek, "Bunların yanında İslam Ordusu örgütü, siyasal çözüm arayışlarını, sorunun bitmesini ve IŞİD'e karşı savaşı destekledi" dedi.

    Alluş liderliğinde örgütün Riyad'da geçen haftalarda düzenlenen toplantıya katıldığını hatırlatan Toner, "Alluş'a ve örgütün diğer liderlerine yapılan saldırı, bunun yanında diğer muhalif gruplara yapılan saldırılar, ülke genelinde oluşturulmaya çalışılan ateşkes ve siyasal çözüm çabalarını daha karmaşık hale getiriyor" ifadesini kullandı.

    İslam Ordusu'nun komutanı Zehran Alluş öldürüldü

    "Rusya ile belli başlı gruplar üzerinde fikir birliğindeyiz"

    Toner, ayrıca, Rusya ve ABD'nin Ortadoğu'da hangi grupların terör örgütü olarak kabul edilip, hangilerinin edilmediği tartışmasında, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Genadi Gatilov'un "ABD ve Rusya'nın terör grupları hakkında ortak bir anlayış içinde olduğu" şeklindeki açıklamasını değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gatilov'un kastettiği şeyin El-Nusra ve IŞİD gibi gruplar olabileceğini tahmin ettiğini belirten Toner, Suriye'de birçok grubun bulunduğunu hatırlattı ve Rusya ile belli başlı ana gruplar üzerinde fikir birliği içinde olduklarını belirtti.

    Suriye'de başkent Şam'a saldırı

    Rusya, ABD'nin "ciddi şüphesi" bulunan İslam Ordusu'nu terör örgütü sayıyor

    "Bazı gruplar hakkında ortak bir anlayışımız var, bazı gruplar hakkında yok" ifadesini kullanan Toner, "Sadece Rusya'nın değil, Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun da bu konuda ortak bir görüşü yok" diye konuştu.

    Terör gruplarını Riyad'a davetle suçlanan Suudi Arabistan'dan "teröre karşı koalisyon" hamlesi

    Selefi ve Alevi düşmanı görüşleriyle biliniyordu

    Genel komutanı Zehran Alluş'u 26 Aralık'ta Guta'ya düzenlediği hava saldırısında öldüren Rusya, ABD'nin "ciddi şüpheler taşıdığı" İslam Ordusu'nu "terörist" sayıyor. Zehran Alluş'un adı Guta'daki kimyasal saldırılar sırasında da ortaya atılmıştı ancak bunu doğrulayan bir gelişme yaşanmadı. Suudi Arabistan tarafından desteklendiği bilinen Alluş'un İslam Ordusu, Şam'a sivillerin hedef olduğu füze saldırıları düzenliyor. Örgüt daha önce "tövbe hapishanesi" adını verdikleri bir toplama kampı ile de günmede gelmişti. Alevi ve Hristiyanların tutulduğu bu hapishanede, bir "fetva şeyhi" bulunduğu ve sorgulamaları yaparak mahkumların "kafir" olup olmadıkları hükmünü verdiği anlatılmıştı. Bu mahkumların Müslüman olmaya zorlandığı, kabul etmeyenlerin de öldürüldüğü ortaya çıkmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Halep kırsalındaki bazı bölgeleri elinde tutan İslam Ordusu'nun, Dera, Kuneytra ve Süveyde gibi kentlerde etkin olan "Güney Cephesi" ile birleştirilmesinin hedeflendiği yaz aylarında Zahran Alluş'un İstanbul'a gelerek muhaliflerle görüşmeler yaptığı da basına yansımıştı. IŞİD'e karşı da savaşan İslami Cephe'nin komutanı Zahran Alluş'un başına IŞİD tarafından da ödül konulmuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow