Teknoloji şirketleri Bilkent'te öğrenci avında!

Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü tarafından yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin proje ve araştırmalarını tanıtmaları için düzenlenen konferans, elektronik şirketlerinin yetkililerince de yakından izlendi.
100 kadar sunumun yapıldığı konferansın sonunda en iyi 3 sunuma verilen plaketlerin sahibi yüksek lisans öğrencileri, AA muhabirine yaptıkları açıklamalarda, üç boyutlu televizyon, mini robotlar, nanoteknoloji, metamalzemeler, en çok bilinmeyenli elektromanyetik problemler gibi teknolojinin en hızlı gelişen alanlarındaki çalışmalarının yurtdışından ve büyük şirketlerden yakın ilgi gördüğünü bildirdi.
"Haberleşmede yüksek veri hızları iletiminde sinyal işlemi algoritmaları" adlı projesiyle en iyi sunum plaketi kazanan yüksek lisans öğrencisi Burak Güldoğan, iletişimde performansın artırılmasını amaçlayan çalışmasının özellikle savunma endüstrisi alanında faaliyet gösteren şirketlerin ilgisini çektiğini ifade etti.
Güldoğan, radar sinyallerinin en iyi şekilde kıymetlendirilerek bu sistemlerin geliştirilmesini ve etkinleştirilmesini amaçlayan çalışmasının savunma sanayisi alanında değerlendirilebileceğini kaydederken, projesiyle ilgilenen şirketleri belirtmedi.
"Beyaz ışık yayan LED'ler (diyotlar)" projesiyle en iyi sunum alanında ikincilik plaketi kazanan bir başka yüksek lisans öğrencisi Sedat Nizamoğlu da, beyaz ışığın özellikleriyle oynayabildikleri nanokristal teknolojisi sayesinde geliştirdikleri diyotlarla aydınlatma giderlerinin önemli ölçüde düşürülebildiğine işaret etti.
Nanofotonik LED'ler sayesinde dünyada aydınlatma için harcanan elektriğin yüzde 20'den yüzde 10 oranına düşürülmesinin mümkün olduğunu belirten genç araştırmacı, çalışmasıyla yurtdışından ve özellikle Hollanda'dan önemli firmaların ilgilendiğini kaydetti.
"Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) teknolojisinin iyileştirilmesi ve cihazların daha duyarlı hale getirilmesi" projesiyle konferansta üçüncülük plaketine layık görülen Yiğitcan Eryaman da, çalışmasının özellikle bazı kanser türlerinin teşhisi veya kalp pili taşıyan hastaların da MR cihazlarından yararlanabilmesini amaçladığını söyledi.
Lisansüstü öğrencisi Eryaman, çalışmasıyla bazı Amerikan ve Alman firmalarının ilgilendiğini ifade etti.
Diğer projeler
Özellikle küçük hayvanları örnek alan robotlar konusunda çalışan yüksek lisans öğrencisi Ömür Arslan da, araştırma alanlarının özellikle bacaklı sistemlerin yürüme, koşma, zıplama, gibi dinamik hareketlerinin incelemesini ve bunları etkili ve güvenilir bir şekilde yapacak kontrol yöntemlerinin geliştirilmesini içerdiğini belirtti.
Üç boyutlu görüntüleme ve televizyon konusunda çalışan doktora öğrencisi Erdem Ulusoy da, çalışmasında dalga boyundan çok daha küçük bir delikten bir elektromanyetik saçılım yapan sinyalin metamalzemeler kullanarak nasıl 500 kat güçlendiğini gösterdi.
Üniversitenin süper bilgisayarı
Bilkent Üniversitesinin araştırmacıları, çalışmalarındaki birçok problemi de bu üniversitenin rektörlüğüne bağlı olan Bilişimsel Elektromanyetik Araştırma Merkezindeki (BİLCEM) süper bilgisayar sayesinde çözüyor.
Türkiye'deki ilk 5 süper bilgisayar arasına girebilecek bu paralel süper bilgisayarla ilgili bilgi veren doktora öğrencileri Özgür Ergül ve Tahir Malas, bu cihazla dünyanın en büyük bilişimsel elektromanyetik problemlerini çözebildiklerini belirtti.
136 ve 256 çekirdek kapasiteli iki süper bilgisayar sistemi, 546 GB ön bellek kapasitesine ve her çekirdeği de 3 GHZ hıza sahip bulunuyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Radyoyu Kim İcat Etti? Radyo Nasıl ve Ne Zaman İcat Edilidi?
Uçağı Kim İcat Etti? İlk Uçak Ne Zaman, Nasıl Bulundu? Uçağın Mucitleri Kimdir?
Televizyonu Kim İcat Etti? Geçmişten Günümüze Televizyonun Yolculuğu
Telefonu Kim İcat Etti? 1876’da Başlayan Bir Hikaye!
iPhone'u olanlar dikkat! Apple'dan uyarı geldi: Cihazlar tehdit altında