Kağıt ve tuzdan çevreci ve ucuz pil

İsveç'in Uppsala Üniversitesinden araştırmacılar, selüloz ve tuzdan, ucuz, çevreci ve esnek bir batarya üretmeyi başardı.
ABD'deki Massachussets Institute of Technology tarafından yayınlanan Technology Review dergisinde yer alan habere göre, son derece hafif, yeniden doldurulabilir batarya, selüloz elyaflarının preslenmesiyle yapılan ince kağıt parçalarını elektrod, tuz çözeltisini de elektrolit olarak kullanıyor.
Araştırmanın başında yer alan Maria Stromme, yeni bataryanın ucuz, üretimi kolay ve çevreci olması, ayrıca medikal cihazlar ve kumaşlara iliştirilmiş sensörleri çalıştırabilmesi gerektiğini söyledi.
Batarya yapmak için ileri düzeyde malzeme ve teçhizata ihtiyaç duyulmaması gerektiğinin de altını çizen İsveçli bilim adamı, bu tip pillerin gelişmekte olan ülkelerde de üretilebilmesinin önemine işaret etti.
Yeni tip bataryadaki yeniden doldurulabilir ince film tasarımı sıvı veya jöle kıvamı yerine katı elektrolitler kullanıyor.
Tuz-kağıt pilin, kablosuz sensörler, akıllı kartlar, medikal implantlar gibi düşük enerji kullanan taşınabilir cihazlarda kullanılan lityum pillerin yerini alabilmesi için ideal olacağı düşünülüyor.
Uzun raf ömrüne sahip bu ince film bataryalar ayrıca şarjını yıllarca muhafaza edebiliyor ve on binlerce kez şarj edilebiliyor. Lityum bataryaların 4 volt sağlamasına ve gram başına saatte 200 ila 300 milivatt enerji depolayabilmesine karşılık, kağıt batarya 1 volt enerji veriyor ve gram başına saatte 25 milivat enerji toplayabiliyor.
Bu pillerin yüksek enerji sağlamaları için seri bağlanmaları gerekiyor. Bilim adamları, lityum bataryadan daha çabuk şarj edilebilen kağıt bataryayı şimdi daha da geliştirmeyi hedefliyor. Tuz-kağıt bataryanın 3 yıl içinde ticari şeklinin piyasaya sunulması bekleniyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Radyoyu Kim İcat Etti? Radyo Nasıl ve Ne Zaman İcat Edilidi?
Uçağı Kim İcat Etti? İlk Uçak Ne Zaman, Nasıl Bulundu? Uçağın Mucitleri Kimdir?
Televizyonu Kim İcat Etti? Geçmişten Günümüze Televizyonun Yolculuğu
Telefonu Kim İcat Etti? 1876’da Başlayan Bir Hikaye!
iPhone'u olanlar dikkat! Apple'dan uyarı geldi: Cihazlar tehdit altında