hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünyadan İsrail'e protesto sesleri yükseliyor

    Dünyadan İsraile protesto sesleri yükseliyor
    expand

    İsrail'in Gazze'ye yönelik hava bombardımanına dünyadan tepki yağıyor.

    Endonezya:
    Endonezya'da Adalet ve Refah Partisi tarafından başkent Cakarta'da düzenlenen gösterilere katılanlar, ellerindeki Endonezya ve Filistin bayraklarıyla tekbir getirdi. 10 binden fazla kişinin katıldığı gösterilerde üzerinde "Hedef: Tel Aviv, İsrail" yazılı füze maketleri taşındı.

    Geleneksel beyaz giysileri içinde bulunan ve "Filistin'i terörist İsrail'den kurtarın" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, başkentteki ABD Büyükelçiliği'ne yürüdü.

    Endonezya'nın diğer kentlerinde de cuma namazından sonra gösteriler düzenlendiği bildirildi.

    Filipinler:

    Filipinler'de de, 400'den fazla kişinin öldüğü İsrail saldırıları protesto edildi. Başkent Manila'daki gösterilerde "İsrail çocuk kasabı" ve "savaş suçlusu" yazılı pankartlar taşındı.

    Ürdün:
    Ürdün'ün başkenti Amman'da, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıları protesto eden göstericilerle polis arasında çatışma çıktı.

    Cuma namazından sonra başlayan gösterilerde polis, İsrail büyükelçiliğine doğru yürüyüşe geçen 1500 dolayında protestocuya göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

    Göstericiler, "Arap topraklarında Yahudi elçiliğine yer yok", "İntikam, intikam, Hamas Tel Aviv'i bombala" diye sloganlar attılar.

    Onlarca polis, elçiliğe giden yolu kapatırken, bazı göstericilerin polisten dayak yediği, bazılarının da gözaltına alındığı kaydedildi. Tekbir getiren bazı göstericilerinse polise taş attığı belirtildi.

    Filistin kökenli Ürdün Kralı Abdullah ve Kraliçe Rania, Filistinlilere verdikleri desteğin sembolik bir işareti olarak kan bağışında bulunmuştu.

    Hindistan'ın Cammu Keşmir eyaletinde de yüzlerce kişi İsrail karşıtı gösteri düzenledi.

    Eyaletin yazlık başkenti Şrinagar'da Filistin'i destekleyen protestocular, "Kahrolsun Siyonist terörizm, kahrolsun İsrail, kahrolsun Amerika" sloganları attılar.

    Kentteki camilerde de cuma namazından sonra İsrail saldırılarında öldürülen Filistinliler için gıyaplarında cenaze namazı kılındı.

    Öte yandan Afganistan'ın başkenti Kabil'de 3000 dolayında kişi, cuma namazından sonra başkentin büyük camisinin önünde toplandı.

    Kalabalık, ABD Başkanı George Bush'un kuklasına taş ve ayakkabı attı. Kalabalığa hitap eden bir din adamı, ABD'nin İsrail'e verdiği desteği kınayarak, kalabalıkla birlikte "Amerika'ya ölüm", "İsrail'e ölüm" sloganları attı.

    Fas:
    Fas'ın Marakeş kentinde de geçen hafta sonunda İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıları protesto eden göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada yaralanan bir öğrencinin öldüğü bildirildi.

    Fas basınında bugün yer alan haberlere göre, güneydeki Marakeş'te geçen pazar günü düzenlenen gösteride başından yaralanan Abdürrezzak El Gadiri adlı üniversite öğrencisi çarşamba günü kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

    Hukuk öğrencisi olduğu belirtilen El Gadiri, Marakeş Üniversitesi kampüsü yakınlarında yaralanmıştı.

    El Gadiri'nin öldüğünün açıklanmasının ardından, bugün Marakeş'teki İbn Tofayl hastanesi morgu önünde toplanan 300 kadar öğrenci gösteri düzenledi.

    Gösteriye katılan Fas İnsan Hakları Derneği üyesi Ömer Erbib, "Önce gerçeği öğrenmek, sonra da yetkililerin kararlı hareket etmesini istiyoruz. Bu tür olaylar cezasız kalmamalı" dedi.

    Batı Şeria-Doğu Kudüs:

    İsrail'in son 7 gündür Gazze Şeridi'nde Hamas'a karşı açtığı savaş ve ağır bombardıman, Batı Şeria'da ve Doğu Kudüs'te
    protesto edildi.

    El Halil, Eriha, Nablus, Beytüllahim, Kalkilya ve Ramallah ile bağlı köylerde ve aynı zamanda duvara karşı barışçıl gösterileriyle bilinen El Masara, Bileyn, Naalin ve Cayyus köylerinde cuma namazı sonrası Filistinliler, Gazze ile dayanışma için gösteriler düzenledi, devam eden saldırıları kınadı.

    Cuma namazı için çok sıkı önlemlerin alındığı Kudüs'te, Haremüşşerif'te namaz olaysız sona ererken, Eski Kent'in civarındaki bazı Arap mahallelerin sokak içlerinde Kudüs polisi ile Filistinli gençler arasında olaylar meydana geldi.

    Ras El Amud'da bazı göstericiler yollarda lastik yaktı. Polis, göstericileri yer yer gözyaşartıcı bombalarla dağıttı.

    El Halil'de Beyt Ummar köyündeki gösteriler sırasında, İsrail polisi ile gösteriyi izlemek üzere gelen bazı gazeteciler arasında bazı olaylar çıktı, hafif yaralanan bir gazetecinin kamerası kırıldı.

    Eriha'da Filistinli Başmüzakereci Saib Erekat'ın da katıldığı protesto gösterilerine yerel liderler ve kentteki cami ile kilisenin görevlileri de katıldı.

    Ramallah'ta kentin Kudüs tarafından girişindeki Kalendiye kontrol noktasında, Filistinlilerle İsrail polisi arasında küçük çaplı çatışmalar çıktı.

    Tel Aviv'de Filistin bayrağı


    Yarın akşam Tel Aviv'de sol örgütlerin düzenleyeceği İsrail'i protesto gösterisinde ise göstericilerin Filistin bayrakları taşımak istemesi sorun oldu.

    Tel Aviv polisi, Filistin bayraklarının taşınmasına kesinlikle izin vermeyeceğini açıklayınca, gösteriyi düzenleyenler Adalet Yüksek Mahkemesi'ne başvurdu.

    Mahkemeden, göstericilerin talepleri doğrultusunda izin çıktı.

    Tel Aviv'deki protesto gösterisi, yarın Rabin meydanında başlayacak ve kentteki Sinematek'e yapılacak yürüyüşle son bulacak.

    Avusturya:
    Avusturya'nın başkenti Viyana'da faaliyet gösteren, aralarında Türkler'in de bulunduğu toplam 85 dernek, İsrail'in Filistin'e karşı giriştiği insanlık dışı saldırıları protesto etti.

    Kent merkezindeki opera binası önünde toplanan yaklaşık 7 bin kişi, ellerinde Türkiye, İran, Filistin bayrakları ve İsrail'i telin eden pankartlarla yürüdüler.

    Opera binasından ulusal parlamento, başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı sarayına dek yürüyen göstericiler, daha sonra kent merkezindeki Stefan Katedrali önünde toplanarak İsrail saldırılarını kınayan konuşmalar yaptılar.

    Türkçe ve Arapça yapılan konuşmalarda, İsrail'in Filistinli sivillere karşı orantısız güç kullandığını ve insanlık dışı katliam yaptığını dile getiren göstericiler, Avusturya'yı ve uluslararası kamuoyunu "İsrail'in giriştiği katliamı durdurmak için harekete geçmeye" çağırdılar.

    Türkçe yapılan konuşmada ise Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğini üstlendiği hatırlatılarak, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuyu BM Güvenlik Konseyi gündemine getirmesi ve İsrail'in giriştiği katliamı soykırım
    olarak deklare ettirmesi" istendi.

    "Katil İsrail", "Gaza'daki katliama son" ve "Terörist İsrail'i durdurun" gibi sloganlar atan ve sık sık tekbir getiren göstericilerin, Filistin ve İran'ın yanısıra çok sayıda Türk bayrağı taşıdıkları gözlendi.

    Olası bir provokasyona karşı olağanüstü güvenlik önlemleri alan Viyana polisi, yürüyüş güzergahı boyunca eğitimli köpeklerle görev yaptı ve güzergahı uzun süre araç trafiğine kapattı. Göstericiler, konuşmaların ardından olaysız dağıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow