hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine füze saldırısı

    Lübnandan İsrailin kuzeyine füze saldırısı
    expand

    Ateşkes görüşmeleri öncesi Ortadoğu'da tansiyon düşmüyor. Bu sabah, Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine füze saldırıları düzenlendi. İsrail Lübnan'a topçu ateşi açarak karşılık verdi. Lübnan, saldırının Hizbullah değil, Filistinli gruplar tarafından düzenlendiğini ileri sürüyor.

    SON DURUM

    İsrail'in kuzeyine bu sabah Lübnan'dan 3 ile 5 adet roket saldırısı düzenlendi. İsrail polisi, roketlerin İsrail'in 8 kilometre içerisine düştüğünü söyledi.

    İsrail de saldırıya topçu ateşiyle cevap verdi. İsrail ordu radyosu, İsrail savaş uçaklarının da kuzeye yöneldiğini ve bölge üzerinde uçuş yaptıklarını açıkladı. İsrail, "roket ateşi kaynağına nokta vuruşuyla cevap verildiğini" bildirdi.

    Yeni "saldırı" yanlış anlama

    İsrail medyasının, İsrail'in kuzeyine yeni füze saldırıları düzenlendiği yolunda verdiği haberlerin ardından Lübnanlı ve İsrailli yetkililerden gelen açıklamalar, saldırı haberlerinin yanlış anlamadan kaynaklandığını gösterdi.

    İsrail radyo ve televizyon istasyonları verdikleri haberlerde, ülkenin kuzeyindeki iki kasabada füze saldırı sirenlerinin çaldığını duyurmasının ardından açıklamada bulunan İsrail ordu yetkilileri, uçakların çıkardığı yüksek sesin yanlışlıkla füze saldırısı olarak yorumlanmış olabileceğini belirtti.

    Lübnan ordusundan yapılan açıklamada da Lübnan'dan İsrail'e yönelik yeni bir füze saldırısı olmadığı kaydedildi.

    Lübnan Başbakanı kınadı

    Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, hem Lübnan'dan İsrail'e füze atanları, hem de İsrail'in buna verdiği karşılığı kınadı.

    Sinyora, Lübnan'dan İsrail'e füze saldırısı düzenlenmesinin, 2006'da Hizbullah ile İsrail arasındaki savaşı sona erdiren BM Güvenlik Konseyi kararının ihlali olduğunu vurgulayarak, bu saldırıları düzenleyenlerin bölgedeki istikrarı bozmak isteyen kişiler olduğunu söyledi.

    Lübnan'da görev yapan BM barış gücü UNIFIL'in komutanı Tümgeneral Claudio Graziano, bir UNIFIL yetkilisi aracılığıyla yaptığı açıklamada, İsrail ve Lübnan'a azami itidal çağrısında bulundu. UNIFIL, Lübnan'dan İsrail'e füze saldırısı düzenleyenleri belirlemek amacıyla bölgede ek askerler konuşlandırdı.

    Kim düzenledi?

    Lübnanlı güvenlik kaynakları, Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine roket atıldığını doğruluyor, ancak saldırının Hizbullah değil, Filistinli gruplar tarafından düzenlendiğini ileri sürüyor.

    Lübnanlı bir hükümet yetkilisi, konunun araştırıldığını, "Lübnan'ın Hizbullah ile İsrail arasında 2006'da meydana gelen savaşı sona erdiren ve Birleşmiş Milletler'in desteğiyle varılan ateşkese bağlı olduğunu" söyledi.

    Bir İsrailli Bakan da, roket saldırılarından Hizbullah'ı değil, Lübnan'daki Filistinlileri sorumlu tuttu. Bakan Rafi Eytan, İsrail kanal 2 televizyonuna yaptığı açıklamada, bunların "münferit olaylar" olduğunu düşündüğünü belirterek, "Bunu bekliyorduk" dedi. Eytan, tüm sorumluluğun Lübnan hükümetinde olduğunu da söyledi.

    Hizbullahlı Bakan: "Hizbullah ile ilgisi yok"

    Lübnan kabinesindeki Hizbullahlı Bakan, Hizbullah'ın, Lübnan'ın güneyinden İsrail'e atılan roketlerle ilgisi bulunmadığını söyledi. Kabinede Hizbullah'ı temsil eden Çalışma Bakanı Muhammed Fneyş, AP'ye yaptığı açıklamada, Hizbullah'ın İsrail'i hedef alan roketlerden haberdar olmadığını belirtti.

    Filistin Halk Kurtuluş Cephesi-Genel Komutanlık (FHKC/GK) lideri Ahmed Cibril de, geçen hafta İsrail'e karşı yeni bir cephe açma tehdidinde bulunmuştu.

    İsrail, 2006'da Lübnan'daki Hizbullah ile de çatışmaya girmişti.

    Hamas: "Sorumlu değiliz"

    Lübnan'daki Hamas sözcüsü Rıfat Morra ise, Lübnan'dan İsrail'e füze atılmasından sorumlu olmadıklarını söyledi. Morra, roket saldırısından kimin sorumlu olduğunu bilmediklerini kaydetti.

    4 patlama oldu: 2 yaralı

    İsrail, güneyindeki Gazze Şeridi'ndeki operasyonunu sürdürürken, kuzey sınırında da 4 patlama oldu. CNN International saldırılarda 2 kişinin yaralandığını duyurdu. İsrail medyası da, ülkenin kuzeyinde çok sayıda patlama olduğunu belirtti.

    Görgü tanıklarına göre, sınır bölgelerinde başta Nahariya kenti yakınlarına olmak üzere 4 Katyuşa roketi atıldı. Katyuşa'nın birinin Nahariya'da "Yaşlılar Yurdu'nun yakınına düştüğü kaydediliyor.

    İsrail tarafından ise Katyuşa atıldığına ilişkin henüz resmi bir açıklama gelmedi.

    Katyuşa roketlerinin Güney Lübnan'daki Filistinliler tarafından veya Hizbullah militanlarınca atılmış olabileceği belirtiliyor. Lübnan'dan İsrail'e roket saldırısı olduğunun doğrulanması halinde, Hizbullah ile İsrail arasında 2006'da yaşanan savaşın ardından ilk kez böyle bir roket saldırısı düzenlenmiş olacak.

    Bu, Gazze saldırısının başladığı tarihten bu yana Lübnan'dan İsrail'e yapılan ilk saldırı oldu.

    Saldırı, ateşkes görüşmeleri öncesinde geldi

    Saldırı Mısır'ın arabuluculuğunda yapılacak ateşkes görüşmelerinin öncesinde geldi. İsrail, Filistin ve Hamas temsilcileri bugün saldırıların başladığı günden bu yana ilk kez bir araya gelecek, teknik konuları ele alacak.

    İsrail, Gazze'den gerçekleşen Hamas saldırılarının durması, Gazze ile Mısır arasındaki tünellerin kaldırılması konusunda güvence verilmesini istiyor.

    İsrail'e, ateşkese destek vermesi yönünde çağrıda bulunan ABD Dışişleri Bakanı  Condoleezza Rice, "Ateşkes zorunlu ancak eskiye dönüş olmamalı" ifadesini kullandı. İsrail, dün gün içinde uluslararası yardımların bölgeye ulaşabilmesi için 3 saat süresince, operasyona ara verdi. Ancak süre biter bitmez bombardıman yeniden başladı.

    İsrail'in Refah sınırını da bombaladığı gelen bilgiler arasında.

    İsrail uçaklarının akşam saatlerinde düzenlediği saldırıda da aynı aileden 4 Filistinli öldü. Saldırıların başından beri  ölen sivillerin sayısı toplamda 350, çocukların sayısı ise 130 olarak açıklandı. İsrail, saldırılarda ölen Hamaslıların sayısının ise 220 olduğunu belirtiyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow