hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail askerlerine Suriye'den ateş açıldı iddiası

    İsrail askerlerine Suriyeden ateş açıldı iddiası
    expand

    Ateşkes çağrılarına kulak asmayan İsrail, bölgede şiddeti artıracağının sinyallerini veriyor. Saldırılar sabah da devam etti. İsrail askerleri, bölgeninin güneybatısında yoğun nüfuslu alanlarda ilerliyor. İsrail ordusu ise Suriye'de Golan Tepeleri'nden İsrail askerlerine ateş açıldığını bildirdi. Ordu, Gazze Şeridi'ne takviye birlikler göndermeye başladığını da açıkladı.

    İsrail ordu sözcüsü bu öğleden sonra sınırda teknik bir iş yapan İsrail gücüne Suriye tarafından küçük silahlarla birkaç kez ateş açıldığını, olayda ölen ya da yaralanan olmadığını söyledi.

    Bu arada İsrail savaş uçaklarının açtığı ateş sonucu, Gazze'ye insani yardım götüren konvoyda maddi hasar meydana geldiği bildirildi.

    İstanbul Uluslararası Kardeşlik ve Yardımlaşma Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada, insani yardım konvoyuna dün saat 18.00 sıralarında Refah Sınır Kapısı'nda İsrail savaş uçaklarınca ateş açıldığı belirtildi.

    Konvoydaki bazı araçlarda hasar oluştuğu kaydedilen açıklamada, İstanbul Uluslararası Kardeşlik ve Yardımlaşma Derneği araçlarında ise zayiat, can kaybı veya yaralanma olmadığı ifade edildi.

    Açıklamada, sağlık ihtiyaçlarından oluşan yardımların, Refah Sınır Kapısı'ndan bugün itibariyle Gazze'ye ulaştırılacağı kaydedildi.

    Saldırıda İsrail güçlerine ait aracın hasar gördüğü, İsrail ordusunun, sınırdaki BM gözlemcilerine şikayette bulunduğu ve olayın soruşturulduğu belirtildi. Suriye ise konuyla ilgili açıklama yapmadı.

    Filistinli kaynaklara göre ölü sayısı 900'ü aştı

    Gazze Şeridi'nde 3. haftasına giren İsrail saldırıları olanca hızıyla sürerken, ölü ve yaralı sayısı da sürekli artıyor. Filistinli kaynaklara göre, ölü sayısı 900'ü aşarken, yaralıların sayısı da 3 bin 700'ü buldu.

    İsrail askerleri, Gazze kentini çevreleme harekatını sürdürürlerken, ordu da bugünkü çatışmalarda 40 militanın öldürüldüğünü ya da yaralandığını bildirdi.

    İsrail ordusunun akşam saatlerinde Gazze kentinin sınır yakınındaki mahallesi Secaiye'de ve bölgenin kuzeyindeki Cebaliye'de evlere açtığı topçu ateşinde 5 Filistinli'nin daha yaşamlarını yitirdikleri öğrenildi.

    İsrail ordusunun bugün verdiği rakamla benzer biçimde Filistinli kaynaklar da ölenlerin sayısının 40'a yaklaştığını belirtirlerken, yine ölenlerin çoğunun kadınlar ve çocuk olduğunu kaydettiler.

    İsrail hava kuvvetlerine bağlı uçaklar ayrıca, Gazze kentinde Kültür Bakanlığı binasını da vurdular. Görgü tanıklarına göre bombardımanlar, 3 saatlik ateşkes süresince de durmadı.

    İsrail askerlerinin sabah saat 02.00 sularında Gazze kentinin Tel El Hava mahallesinin varoşları sayılabilecek Şeyh Eclin ve kentin kuzeyindeki Sudaniye bölgelerinde Filistinli militanlarla girdiği çatışmalar toplam 14 kişinin ölümüne neden olurken, ordunun daha içlere doğru girme yolundaki niyetlerinin bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Yine de askerlerin çatışmalar sonrası çekildiği de belirtildi.

    Bu bölgede ölenler arasında, Tel El Hava mahallesinde bombardımana uğrayan bir evde, 2 kardeş, 1 bebek ile 1 genç de bulunuyor.

    Filistinli sağlık ekiplerinin verdiği bilgiye göre, Halk Direniş Komiteleri'nin askeri kanadı Nasır Selahaddin Tugayları'nın liderlerinden birinin evinin bombalanmasıyla, annesi, 1 oğlu ile hamile eşi de yaşamlarını yitirdiler.

    Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebaliye ve Beyt Lahya'da da bombardımanlar ve ölümler durmadı. Beyt Lahya'da bir cami yakınında vurulan bir evde, yaşları 12 ila 16 arasında değişen çocuk yaştaki 6 Filistinli öldü.

    Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'un Abasan ve Kuza'a bölgelerinin yoğun ateş altında kaldığı belirtilirken, Han Yunus'taki Nasır Hastanesi yetkililerinin, yaralılar için uluslararası kuruluşlardan yardım istedikleri belirtiliyor.

    Filistinli militanlar çocuk yuvasını vurdu

    Filistinli militanlar da İsrail'in güneyine roket saldırılarını sürdürdüler. Bugün 20 dolayında saldırının yapıldığı güneydeki alanlarda, bir Grad füzesi, Aşdod liman kentinde bir çocuk yuvasını vurdu. 1 kişi yaralanırken, diğer 2 kişinin de hafif yaralandıkları belirtildi. Okulun boş olması, kayıpların meydana gelmesini engelledi.

    Atılan roketlerden biri de sınır yakınındaki Sderot kentinde, Sderot Belediye Başkanı David Buskila'nın evinin 10 metre kadar ötesinde patladı. Gazze sınırına uzak mesafedeki, Necef'in ortasındaki Ber Şeva'ya ise 2 roket saldırısı yapıldı.

    Gazze'ye takviye birlikler

    İsrail'in, Gazze Şeridi'ne takviye birlikler göndermeye başladığı bildirildi. İsrail Ordusu Sözcüsü Tuğgeneral Avi Benayahu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gazze'ye takviye birliklerin gönderildiğini belirtirken, İsrail saldırılarının bir sonraki aşamasının resmen başlayıp başlamadığı yönündeki soruya ise yanıt vermedi.

    İsrail'in kara birlikleri, 3 Ocak'ta Gazze Şeridi'ne girmişlerdi. Gazze'ye takviye birliklerin gönderildiği açıklamasının, 16 gündür süren saldırıların yeni bir aşamaya girdiğinin güçlü bir sinyali olduğu düşünülüyor.

    4 Mısırlı yaralandı

    İsrail'in hava saldırısında, Gazze Şeridi ile Mısır sınır noktası yakınlarında, şarapneller 2 Mısırlı çocuk ve 2 polis memurunun yaralanmasına neden oldu. Mısırlı yetkililer, yaralanan çocuklardan birinin 2, diğerinin ise 5 yaşında olduğunu belirtirlerken, yaralıların durumuyla ilgili ayrıntılı bilgi vermediler.

    İsrail jetlerinin attığı füzelerin, Gazze Şeridi ile Mısır arasında silah kaçakçılığı için kullanıldığı iddia edilen tünelleri hedeflediği kaydedildi. Öte yandan Mısır, insani yardım için Refah sınır kapısını açık tutmayı sürdürdüğünü ve Gazze Şeridi'nden daha fazla yaralı kabul etmeye hazır olduğunu bildirdi.

    Mısır Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Gazze'den çıkabilecek tüm yaralıları kabul etmeye hazır olduklarını belirterek, bu amaçla 22 hastaneyi seferber ettiklerini açıkladılar.

    İsrail, Mısır hava sahasını kullandı iddiası

    Gazze Şeridi'ni bombalayan İsrail savaş uçaklarının, Gazze-Mısır sınırında, Mısır'ın hava sahasını kullandığı iddia edildi.

    Refah geçiş noktasına yakın bir bölgede saatlerce vakit geçiren ve adlarının açıklanmasını istemeyen görgü tanıkları, İsrail uçaklarının sıklıkla çok alçak irtifada uçtuklarını, bu nedenle Mısır hava sahası üzerinde olduklarının açık olduğunu söyledi.

    İsrail ordusu ve Mısır Savunma Bakanlığı ise konuyla ilgili açıklama yapmadı. Mısır hükümeti, Gazze Şeridi'ne uygulanan ablukada İsrail ile işbirliği yapmakla eleştiriliyordu.

    Filistin acil yardım servislerine göre, ölü sayısı 854'ü geçti. Ölenlerden 270'inin çocuk olduğu belirtiliyor. Yaralı sayısı ise 4 bine yaklaştı. İsrail kaynakları da bugüne kadar 550 militanın öldürüldüğünü açıkladı.

    Olmert: "Saldırılar sürecek"

    İsrail Başbakanı Ehud Olmert ise, "Ordu hedefine ulaşıyor. Saldırılar sürecek" dedi.

    Olmert, haftalık kabine toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, İsrail'in bölgede kendisi için koyduğu hedeflere yaklaştığını belirtirken, "Güneydeki güvenlik gerçeğini değiştirmek ve vatandaşlarına huzuru getirmek için kararlılık, sabır ve cesaret gerektiğini" ifade etti.

    Gazze'de hemen bir ateşkes sağlanmasına yönelik uluslararası çağrılara karşı, "Dünyada hiçbir ülke, bize ahlak dersi verenler dahil, bizim yaptığımız kadar kendilerini tutmayacaklardı" iddiasında bulunan Olmert, "Biz, her ülkenin kabul edeceği şeyleri İsrail'e geldiğinde kabul etmeyeceklerini, bunun kolay olmayacağını biliyorduk" dedi.

    BM Güvenlik Konseyi'nin, hemen ateşkes yapılması çağrısıyla ilgili karara da değinen Olmert, "Bizim çocuk yuvalarımıza, okullarımıza bombalar atanları vurup vurmayacağımız konusunda kimsenin bizimle ilgili bir karar almasına izin vermedik ve gelecekte de vermeyeceğiz" diye konuştu.

    Öte yandan Savunma Bakanı Ehud Barak, toplantı öncesi "Bugün Dökme Kurşun operasyonunun 16. günündeyiz ve güneye huzur getirme yolundaki harekatımızı sürdüreceğiz" derken, İsrail ordusunun karadan, havadan ve denizden bir harekat sürdürdüğünü, aynı zamanda diplomatik yolların da araştırıldığını söyledi.

    Barak, askeri operasyonlarla diplomatik çabaların bir arada yürütülmesi konusunda herhangi bir çelişki bulunmadığını ifade etti.

    Mısır'dan ateşkes atağı

    Mısır ise, Hamas ve İsrail arasında ateşkesi sağlamak için uğraş veriyor.

    Mısır Devlet Enformasyon Servisi (SIS) Başkanı İsmail Hart, bugün Hamas heyetiyle görüştüklerini, yarın da İsrailliler ile görüşeceklerini belirterek, bu müzakarelerin ilk hedefinin Gazze'deki silahların susması için Mısır'ın girişimi temelinde bir ateşkes sağlamak olduğunu söyledi.

    Hamas ile görüşmelerin yeni turuna, örgütün 3'ü Gazze'den 2'si Şam'dan gelen 5 kişilik heyetinin katıldığını belirten Hart, İsrail Savunma Bakanlığı'nın üst düzey yetkilisi Amos Gilad'ın da ateşkes müzakerelerinin kilit ismi Mısır İstihbarat Başkanı Ömer Süleyman ile görüşmek üzere yarın yeniden Kahire'ye geleceğini bildirdi.

    Mısırlı yetkililer, Kahire yönetiminin ateşkes girişimi konusundaki tutumlarını belirlemek üzere taraflara 48 saat süre verdiklerini kaydettiler.

    Klinik yerle bir

    Öte yandan İsveç kiliselerinin mali yardımıyla Gazze'de kurulan bir klinik, İsrail'in dünkü bombardımanı sırasında tamamıyla tahrip oldu. İsveçli hayır kuruluşlarının yetkilileri, kliniğin tüm cihazlarıyla birlikte tahrip olduğunu, saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığını bildirdiler.

    Bu arada Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, İsrail'i, Gazze Şeridi'nde Hamas'a yönelik askeri saldırısında "savaş suçu" işlemekle suçladı.

    "Filistin basını susturuluyor"

    Bu arada Gazze'de çalışan Filistinli gazeteciler, son birkaç gündür basın mensuplarına ve basın mensuplarının toplu bulunduğu binaya yapılan saldırıları, Gazze'de yapılanlara karşı kendilerini "susturma" teşebbüsü olarak görüyor.

    Geçen kasım ayından bu yana İsrail'in bölgeye yabancı gazetecilerin girmesine izin vermediğini hatırlatan gazeteciler, üst üste gelen saldırıları buna bağlıyor.

    İsrail'in pilotsuz uçaklarından atılan bir füzeyle cuma günü Gazze kent merkezinde, yaklaşık 20 dolayında basın kuruluşunun toplu halde bulunduğu Cavhara binası çatısından vurulmuştu.

    Olay sırasında yayın hazırlıkları yapılan binada bir gazeteci yaralanmıştı. İran'ın Arapça yayın yapan televizyon kuruluşu El Alem ile yine İngilizce yayın yapan İranlı Press TV, hedefin kendilerini olduğunu iddia etmişti. Press TV, uydu cihazları ile diğer malzemelerinin hasar gördüğünü de belirtmişti.

    İsrail, daha önce de İran'ın El Alem muhabirini de "sansür" kurallarını çiğnediği gerekçesiyle tutuklamıştı. Televizyon için çalışan Kadir Şahin'in, İsrail'in Gazze'ye kara harekatı başlattığı haberini, resmen açıklanmadan verdiği belirtilmişti. İranlı gazeteciye ayrıca 70 bin şekel (yaklaşık 18 bin 500 dolar) tutarında para cezası da uygulandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow