Guantanamo'daki yargılamalar askıya alındı

Guantanamodaki yargılamalar askıya alındı
expand

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Guantanamo tutukluların davalarının ertelenmesi isteminin ardından, Guantanamo'daki 11 Eylül saldırılarıyla ilgili yargılama da askıya alındı.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Guantanamo'da 11 Eylül saldırılarıyla ilgili davaya bakan yargıç Stephen Henley, bugün yaptığı kısa bir açıklamayla, duruşmaları mayıs ayı sonuna dek durdurdu.

Savunma avukatları, bu ertelemeye itiraz ettiler. 11 Eylül saldırılarının beyni olduğu belirtilen Halid Muhammed ile birlikte yargılandığı 4 kişiden 3'ü, önceki duruşmalarda, 11 Eylül'de 3 bin kişinin ölümüne yol açan uçaklı saldırılarla ilgili haklarındaki suçlamaları kabul etmek istediklerini söylemişlerdi.

Askeri savcılık ise, kovuşturmaların sürüp sürmeyeceğine Obama'nın karar verebileceğini bildirdi.

Obama'nın kararının ardından Guantanamo'daki bir başka yargılama daha bugün durdurulmuştu. Yargıç, Kanadalı Ömer Hadr'ın Guanatanamo mahkemesindeki yargı sürecinin askıya alındığını kaydetmişti.

ABD'de, dün yemin ederek görevine başlayan Obama, halen 255 civarında tutsağın bulunduğu Guantanamo'daki duruşmaların 120 gün ertelenmesini istemişti. Bu süre zarfında, askeri yargılama sürecinin gözden geçirileceği belirtiliyor.

1 yıl içinde kapatma

Obama'nın, Guantanamo'daki gözaltı merkezini 1 yıl içinde kapatma ve aynı süreçte tüm savaş suçları mahkemelerini askıya alma planlarını içeren bir kararname taslağı hazırladığı bildirildi.

AP Ajansı'nın ele geçirdiği ve Barack Obama'nın imzalaması için hazırlanan kararname taslağında, Guantanamo'nun kapatılmasının ABD'nin ulusal güvenlik ve dış politika çıkarları ile adaleti ilerleteceği ifadesinin yer aldığı kaydedildi.

Guantanamo'da tutulan har zanlının davasının sistematik olarak gözden geçirilmesi, bırakılacaklar ile bırakılmayacaklara karar verilmesi çağrısının yer aldığı taslakta, kişilerin nasıl kovuşturulacağı ya da yargılanıp yargılanmayacaklarını gözden geçirmenin ABD'nin yararına olduğu ifade edildi.

Taslakta, Guantanamo'da tutulan zanlıların bir kısmının 6, çoğununsa 4 yıldan fazladır burada gözaltında olduğuna dikkat çekildi.

Sözkonusu taslakta, Guantanamo gözaltı merkezinin, bu kararname yayınlandıktan sonra 1 yılı geçmemek üzere ve mümkün olan en kısa sürede kapatılması ifadesi yer aldı.

Bu arada İrlanda hükümeti, ABD'nin Küba'daki Guantanamo Üssü'nde tuttuğu terör şüphelilerinin bir kısmını kabul edebileceğinin işaretini verdi.

İrlanda Adalet Bakanı Dermot Ahern, ABD Başkanı Barack Obama'nın Guantanamo'nun kapatılmasına verdiği önceliğin, zanlıların yerleştirilmelerini müzakere etmek için "yeni bir durum" yarattığını söyledi.

Bir bakanlık sözcüsü, İrlanda'nın, AB ile Washington yönetimi arasında zanlıların kabul edilmesi konusunda bir anlaşma yapılması durumunda bu kişileri kabul etmeye açık olduğunu bildirdi.

İsviçre de, Guantanamo'nun kapatılmasına yardımcı olmak üzere, buradaki terör zanlılarını ülkesine kabul etme konusunu değerlendirmeye hazır olduğunu bildirdi. İsviçre hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, Guantanamo'daki gözaltıların uluslararası hukukla ihtilaflı olduğuna dikkat çekilerek, "İsviçre, Guantanamo sorununun çözümüne nasıl katkı sağlayabileceğini değerlendirmeye hazırdır" denildi.

Açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama'nın Guantanamo üssündeki gözaltı merkezini kapatma eğilimini ifade etmesinden memnuniyet duyulduğu da belirtildi.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow