hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Vardak'ta kalan tek ülke Türkiye

    Vardakta kalan tek ülke Türkiye
    expand

    Afganistan'da Taliban kontrolü, artık başkent Kabil'in yanıbaşına kadar gelmiş durumda. Kabil yakınlarındaki Vardak şehri de Taliban'ın etkin olduğu yerlerden. Tüm uluslararası aktörlerin riskli olduğu için terk ettiği Vardak'ta kalan tek yardım kuruluşu ise Türk il imar timi. CNN TÜRK ekibi bu tehlikeli bölgeye gitti, Türkiye'nin yardım çalışmalarını yerinde gördü.


    Afganistan'da her geçen gün belli eyalet merkezleri dışında kontrol Taliban'a geçiyor.

    Öyle ki Birleşmiş Milletler, başkent Kabil'e sadece 37 kilometre uzaklıktaki Vardak şehirini, yardım kuruluşları için riskli bölge ilan etti ve tüm örgütler burayı terk etti.

    Vardak'ta okul, hastane yaptıran, milyonlarca dolar yatırımla yeniden hayat umudu aşılamaya çalışan tek ülke kaldı: Türkiye.

    Türk il imar timinin bulunduğu Vardak, aslında Kabil'e uzak değil. Araba ile sadece birkaç saatte gidebiliyorsunuz. Ancak artık yollar güvenli değil o nedenle Vardak'a helikopterle gidiliyor. Ama helikopterde bile eller tetikte, gözler saldırı ihtimaline karşı zorlu Afgan dağlarında...

    Afgan halkına yardım eden Vardak Türk il imar timi; Kabil'den 37, Ankara'dan 3 bin 206 kilometre uzakta.

    Vardak Türk İl İmar Timi Sivil Koordinatörü Cüneyt Yavuzcan, "Şu anda Vardak ilindeki imar kalkınma yardımları yapan insani yardım faaliyetlerinde bulunan tek aktör Türkler, yani bizler kaldık. Diğer aktörler faaliyetlerini durdurunca bizim sorumluluğumuz daha da arttı" diyor.

    Vardak Valisi Halim Fidai
    de, giden örgütlere tepkili: "Güvenilk, buralardan kaçmanın bahanesi olamaz. Aksine destek verilmesini gerektirir. Böylece direnşçiler mağlup edilebilir."

    Yöre halkı Türk bayrağını seviyor, ama bu Türk timinin risk altında olmadığı anlamına gelmiyor.

    Emniyet Genel Müdürlüğü Temsilcisi Bayram Coşkun, "Zaman zaman roketlerin geldiği malum. Biz hedef değiliz. Ama karşımızdaki kitle de profesyonel değil. Başka hedefe gönderdiği roketin size gelme ihtimali de var."

    Türkiye Vardak'ta okullar, hastaneler inşa ediyor, onlarca projeye mali destek veriyor. Türkiye bölgede kız okulları da yaptırıyor, ama bunlarda biri artık Taliban'ın kontrolünde ve sadece erkekler gidiyor.

    Türk polisler Vardak'ta Afgan polisleri de eğitiyor, ama bu fakir toprakların polislerinin ne düzgün teçhizatı var ne de okuma yazma dahil eğitimleri. Ve bu coğrafyada Türk il imar timi her eksiğe yetişmeye çalışıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow