hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya liderlerinden Obama'ya kutlama

    Dünya liderlerinden Obamaya kutlama
    expand

    Güney Afrika'da ırk ayrımcılığına karşı mücadelenin kahramanı, eski devlet başkanı Nelson Mandela, ABD'nin yeni başkanı Barack Obama'yı dünya için "umudun yeni sesi" olarak selamladı.

    Mandela, Obama'ya bugün and içmeden önce iletilen mektubunda, yeni ABD Başkanının göreve başlamasını, ABD ile dünya için "gerçekten tarihi" bir an olarak niteledi ve kendisini tebrik etti.

    Nelson Mandela, "Bugün bizler, ülkemizin demokrasiye geçiş anındaki heyecan ve şevki, bir şekilde yeniden hatırladık. Sadece bizim ülkemizde değil, bütün dünyada insanlar, insanlığın ortak çabasıyla adaletsizliğin aşılabileceğine ve birlikte daha iyi bir yaşam hedefine varılabileceğine inanmanın heyecanını yaşadılar" ifadesini kullandı.

    Mandela mektubunda, "Sayın Başkan, siz bu sorunlarla mücadele edilebileceği, gerçekten de dünyayı değiştirebileceğimiz ve daha iyi bir yer haline getirebileceğimiz konusunda yeni bir umudun sesi oldunuz" görüşüne de yer verdi.

    Nelson Mandela, Afrikalıların, Obama'nın siyah bir babanın oğlu olması nedeniyle duyduğu özel heyecan ve onuru paylaştığını da kaydetti.

    İsrail Başbakanı Ehud Olmert, ABD'nin yeni lideri Barack Obama'yı görevine başlaması nedeniyle kutlarken, "Demokrasinin bu mutlu gününde, tüm İsrail devleti, Amerika'nın sevincini paylaşıyoruz" ifadesini kullandı.

    Başbakanlık'tan yapılan açıklamaya göre Olmert, iki ülke arasındaki bağların Obama döneminde daha da kuvvetleneceğini kaydetti.

    İsrail Başbakanı, Obama'nın Beyaz Saray'a çıkış sürecinde, hem kendi halkına, hem de dünya vatandaşlarına verdiği ilhamla tüm dünyayı etkilediğini belirtti.

    Olmert, Amerikan toplumunun dayanaklarını oluşturan demokrasi, kardeşlik ve özgürlük değerlerinin yanı sıra insanlığın içinde bulunduğu ortamı değiştirebilme yeteneğinin, İsrail toplumunca da aynen paylaşıldığını bildirdi.

    Yeni başkana görevinde başarılar dileyen Olmert, Orta Doğu'da barış ve istikrarın sağlanmasında birlikte olacaklarını ifade etti.

    Olmert, eski Başkan George W. Bush'a da görevi süresince İsrail'e gösterdiği dostluk ve yakınlık nedeniyle minnettarlığını dile getirdi.

    Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler, ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama'yı tebrik etti.

    Köhler, Obama'ya gönderdiği kutlama mesajında, barış, özgürlük, refah ve çevrenin sadece ortak sorumlulukla korunabileceğini belirtti.

    Obama'yı Almanya'ya da davet eden Köhler, "Almanya, ABD'ye özel bir bağlılık duymaktadır. Biz, bu yıl da özgürlük ve birliğimizi kutlayabilmemizi özellikle Amerikan dostlarımıza ve ortaklarımıza borçluyuz" ifadesini kullandı.

    Almanya Başbakanı Angela Merkel de Obama'nın, uluslararası sorunların çözümünde aktif rol oynayacağına inandığını belirterek, kendisinin büyük olasılıkla 3 nisanda Almanya'ya geleceğini söyledi.

    Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in de en kısa zamanda Washington'a gitmek istediği bildirildi.

    Arnavutluk, ABD Başkanı Barack Obama'nın göreve başlaması nedeniyle tebrik mesajı yayınladı.

    Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi, tebrik mesajında Arnavutluk ile ABD arasında ilişkilerin Obama'nın başkanlığında daha da pekiştirileceğine emin olduğunu ifade etti.

    Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa da Obama'ya tebriklerini sunduğunu belirterek, "Arnavutlar tarihimiz boyunca acılar,  parçalanmalar, işgaller yaşadık. Bütün bunlara rağmen, bizim en kritik anlarımızda Amerikan ulusunun desteği oldu. Bu destek, bizim kaderimiz için belirleyici bir destek olmuştur. ABD, demokrasinin kurulması, serbest piyasanın gelişmesi, hukuk devletinin pekiştirilmesi yolunda Arnavutluk'a yardımda bulunmuştur" dedi.

    Berişa, mesajında ayrıca ülkesinin ABD'ye ve NATO'ya barış ve güvenlik çabaları çerçevesinde destek vermeye kararlı olduğunu da ifade etti.

    Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, yeni ABD Başkanı Barack Obama'nın yemin ederek göreve başlamasının ardından ilk açıklamasında, "ABD'de başkan kim olursa olsun Venezuela'da devrim sürecek" dedi.

    Başkent Caracas'ın 220 kilometre doğusundaki Barcelona kentinde bir törene katılan Chavez, yaptığı konuşmada, "Bugün önem arz ediyor çünkü, ABD'nin yeni bir başkanı var. Buradaki hiç kimse hayale kapılmasın. Bahsettiğimiz Kuzey Amerika imparatorluğu" dedi.

    Chavez, sözlerini "ABD'de başkan kim olursa olsun Venezuela'da devrim sürecek" diye sürdürdü.

    ABD'nin eski Başkanı George W. Bush'un gidişine memnun olduğunu ifade eden Chavez, "Dünyada terör estiren ve şiddete yol açan bu hükümetin gitmesinden memnunuz. Elveda Bay Bush" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow