hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Barzani PKK'ya af istedi; Gül "bizim meselemiz" dedi

    Barzani PKKya af istedi; Gül bizim meselemiz dedi
    expand

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak ziyaretinin ikinci gününde kuzeydeki bölgesel yönetimin başbakanı Neçirvan Barzani ile görüştü. Barzani, terör örgütü PKK'ya yönelik bir affın sorunun çözümüne çok yardımcı olacağını söyledi. Bu açıklamanın ardından Gül, "Af konusu bizim meselemiz, başkasıyla konuşmam" dedi.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak temasları kapsamında, kuzeydeki bölgesel yönetimin yetkilisi Neçirvan Barzani ve beraberindeki yetkilileri kabul etti.

    Yaklaşık 1 saat 15 dakika süren görüşmede, bölgesel yönetimle Türkiye arasındaki ilişkiler ve terör örgütü PKK ile mücadele konuları ele alındı.

    Görüşmeden sonra Türk basın mensuplarına açıklama yapan Barzani, görüşmeyi çok önemli olarak değerlendirdiklerini belirterek, "Her iki taraf arasındaki ilişkileri güçlendirmek için çok büyük bir adımdı bu görüşme. Tabii ki Türkiye bizim açımızdan çok önemli bir ülke. Biz Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istiyoruz. Biz aynı zamanda Türkiye'nin endişelerini çok iyi anlıyoruz" dedi.

    Barzani bir soru üzerine, bölgesel yönetimin Irak anayasasına göre hiçbir şekilde topraklarından komşu ülkelere saldırılmasını kabul edemeyeceğini, Irak anayasasındaki bu maddeye bağlı olduklarını söyledi. Barzani, özellikle Irak'ın kuzeyinden ve Irak'tan başka komşu ülkelere saldırılmasını kabul etmediklerini kaydetti.

    Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin dün yaptığı, "PKK ya silahı bıraksın ya da Irak'ı terk etsin" şeklindeki açıklamasıyla ilgili olarak Barzani, "Biz kendi tutumumuzu tekrarlıyoruz, Talabani'nin tutumunu da destekliyoruz. Buna rağmen, Türkiye ile ilişkilerimiz sadece bu konudan ibaret değil. Bizi birleştiren, bir araya getiren başka şeyler de vardır. Bu sorununun sadece güçle çözülebileceğine inanmıyoruz, başka alternatifler olmalı" diye konuştu.

    Terör örgütü PKK ile mücadele konusunda atılacak somut adımlarla ilgili bir soruya ise Barzani, "Güvenlik konularından sadece bir tanesidir bu. Daha önce attığımız adımları sürdürüyoruz" cevabını verdi.

    Barzani, terör örgütü PKK'ya yönelik bir af konusundaki düşüncelerinin sorulması üzerine, "Böyle bir adım atılırsa çok önemli olur. Sorunun çözümü için çok yardımcı olur. Bunu destekliyoruz" dedi.

    Bu arada, Kürt yönetiminin başkanı Mesud Barzani'nin Türkiye'ye gelme isteği iletildi.

    GÜL, IRAK ZİYARETİNİ DEĞERLENDİRDİ

    Irak ziyaretini Türk gazetecilere değerlendiren Cumhurbaşkanı Gül, "herkesin Türkiye'den memnun olduğunu dile getirmesinden" mutlu olduğunu söyledi.

    Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile dün akşam uzun bir görüşme yaptıklarını belirten Gül, Maliki'nin Irak'ın geleceğiyle ilgili çok ümitli olduğunu ve Türkiye ile ilişkileri her alanda geliştirmeyi istediklerini vurguladı.

    Türkmen siyasilerle de görüştüklerini hatırlatan Gül, Irak'taki bütün grupların Türkiye ile gurur duyduklarını ve Türkiye'nin herkese eşit davrandığını dile getirdiklerini bildirdi.

    Kuzeydeki bölgesel yönetimin yetkilisi Neçirvan Barzani ile bu sabah yaptıkları görüşmede terör örgütü PKK konusunu ele aldıklarını kaydeden Gül, görüşmede PKK unsurlarının ve kamplarının bölgelerinde olduğunun açıkça dile getirildiğini belirterek, "PKK unsuru ortadan kalktıktan sonra ilişkilerimizde sınır yoktur, olmayacak. PKK ile mücadelede herkesin desteklemesi gerekir. Bu bittiğinde ilişkiler de çok iyi şekilde devam eder ve sınır olmaz. Ümit ediyorum
    ki bu yeni dönem herkes için iyi olur" diye konuştu.

    Gül, Neçirvan Barzani'nin terör örgütünün kendilerine de zarar verdiğini ve Türkiye'nin bu konuda haklı olduğunu söylediğini bildirdi. Neçirvan Barzani'nin bu konuda söylediklerinin açık olduğunu kaydeden Gül, Barzani'ye Türk devletinin bu konuda kararlı olduğunu ve iyi niyetlerini kanıtlamalarını istediğini söylediğini belirtti.

    Cumhurbaşkanı Gül, Neçirvan Barzani'nin görüşmede, bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani'nin Türkiye'yi ziyaret etme isteğini ilettiğini bildirdi.

    Cumhurbaşkanı Gül, Irak konusunda da, "Irak'ın yoluna düzgün devam etmesi gerekir. Düzgün devam edemezse sorunlar büyür. Güçlü bir Bağdat ve güçlü bir Irak güvenlik gücü sorunları çözer. Türkiye'nin Irak'a çok güçlü bir desteği vardır. Beni mutlu eden herkesin Türkiye'den memnun olduğunu dile getirmesidir. İki günlük ziyaretimiz herkesi sevindirdi. Devletler zor günlerini komşularının desteğiyle atlatır" dedi.

    Gül, Kerkük meselesini herkesle görüştüğünü belirterek, merkezi hükümetle Kürt yönetimi arasındaki sıkıntıların ve Kerkük meselesinin çözülmesi gerektiğini Iraklı yetkililere ilettiğini kaydetti.

    Cumhurbaşkanı Gül, enerji konusunun önemine de değinerek, iki ülke arasında ekonomik ilişkiler açısından Irak'ta çok büyük bir potansiyel olduğunu söyledi.
    Irak ile dün imzalanan kapsamlı ekonomik işbirliği anlaşması konusunda Gül, Iraklı yetkililerin, bu anlaşmanın başka bir ülkeyle imzaladıkları en büyük ekonomik anlaşma olduğunu kendilerine ilettiklerini kaydetti.

    Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının, özel şirketlerin ve Irak tarafının enerji alanında işbirliğine çok istekli olduğunu belirten Gül, iki ülke arasında savunma sahasında da çok önemli bir işbirliğinin bulunduğuna dikkati çekti.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül daha sonra Irak'ın eski başbakanlarından Eyad Allavi'yi kabul etti.

    TALABANİ VE EŞİ UĞURLADI

    Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve eşi Hero Talabani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşinin kaldığı devlet konuk evine uğurlama ziyaretinde bulundu.

    Ziyaret sırasında Gül ile Talabani arasında geçen kısa sohbette, Talabani Cumhurbaşkanı Gül'e, "Eşim hiçbir resmi ziyarete ve törene katılmazdı. Ama size duyduğu saygı ve sevgiden dolayı bu ziyarete katıldı" dedi.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Irak Devlet Başkanı Celal Talabani görüşmesi bittikten sonra Gül ve beraberindeki heyet, Yeşil Bölge içinde bulunan Irak Başbakanlığına hareket edecek.

    Gül ve beraberindeki heyet, Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin Gül'ün onuruna vereceği öğle yemeğine katılacak. Yemekten sonra da Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindeki heyetin Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliğine gitmesi bekleniyor.

    CNN TÜRK HABER PAKETİ ÜYELERİNİN YORUMLARI

    - AF cikarmayip pismanlik yasasi altinda itirafcilik dayatilirsa treni kaciracagimizi dusunuyorum. Artik gercek cozumler bulup gelecegimize ipotek koyanlara dur diyelim

    - pkk'ya aff'i kabul etmiyorum

    - bu demektir ki ufukta af gorunuyor

    - BENCE AF GELMELI SON SANS OLARAK

    - Af bugüne kadar hep bizden götürdü.Affedilen aynı role yeniden soyunuyor

     - Cikarilan aflardan suclular disarda masum vatandaslar korkarak yasar oldu Kesinlikle affa karsiyiz

    - Af etmek Tanri'ya aittir. Insanin af edebilmesi de yuce bir davranis kabul edilir. Ama herseyin bedeli var. ... Yoksa sehit annelerine neyi nasil izah edersiniz?

    - Af edilince fikirleri mi de?i?ecek. Bu sefer daha farkl? zarar vermeye Çal??acaklar. Bu bizim yumu?ak karn?m?z olur. Samimi iseler önce uzun bir süre faaliyetlerini durdursunlar ondan sonra de?erlendirilir.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow