hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mardin katliamı dış basında

    Mardin katliamı dış basında
    expand

    Mardin'de 44 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırı, dünya medyasında da geniş yer buldu. Haberlerde kan davası ve koruculuk sistemi ön plana çıkarıldı; saldırı, "Modern Türkiye'deki en büyük katliam" olarak değerlendirildi.

    Dünya basınının "Son dakika" olarak geçtiği haberlerde, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın "olayın terör saldırısı olmadığı" açıklamaları öne çıktı.

    Dünya televizyonları da saldırıya geniş yer ayırdı. CNN International saldırıyı, "Düğünde katliam" manşetiyle ilk haber olarak verdi.

    CNN, saldırı düzenlendiği Bilge köyünde koruculuğun yaygın olması sebebiyle Güneydoğu Anadolu'daki koruculuk sistemi hakkında detaylı bilgi verdi.

    Alman ZDF kanalı ile İtalyan RAI, haber bültenlerinde katliama yer verdi.

    İngiliz yayın kuruluşu BBC, saldırıyı internet sayfasında ilk haber olarak verdi.

    BBC haberinde, "Bölgede 25 yıldır PKK ile mücadele ediliyor. Ancak saldırının kan davası olduğu belirtiliyor" ifadesi yer aldı.

    Saldırganların arasında korucular bulunduğunu da iddia eden BBC, kendi muhabirlerinin "Korucular yıllardır birçok yasadışı olaya katılmakla suçlanıyor" yorumuna yer verdi.

    Reuters haber ajansı, "AB adayı Türkiye'nin yakın tarihinde sivilleri hedef alan en büyük katliamlardan biri" manşetini kullandı.

    Reuters, "Köylü gruplar arasında, kanlı biten husumetler Türkiye'nin güneydoğusu için yabancı değil. Ancak ölü sayısının bu kadar fazla olması çok nadir görülen bir olay" ifadesini kullandı.

    Avrupa gazeteleri de haberi internet sayfalarına taşıdı. Görgü tanıklarının ifadelerinden yararlanarak saldırıyı ayrıntılarıyla anlattı.

    The Guardian
    , "Saldırının arkasında koruculuk olduğu kesinleşirse, hükümet bölgedeki korucuları kontrol edebilmek için yeniden baskı altına girecek" yorumunu yaptı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow