hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Enkaz parçaları Air France uçağına ait değil!

    Enkaz parçaları Air France uçağına ait değil
    expand

    Brezilya deniz kuvvetlerinin dün Atlas Okyanusu'ndan çıkardığı ve Air France uçağına ait olduğu belirtilen enkaz parçalarının bu uçağa ait olmadığı bildirildi. Fransa Savunma Bakanı Herve Morin,"Terörist varsayımı gözardı edilmiyor" dedi.

    Brezilya Hava Kuvvetleri sözcüsü General Ramon Borges Cardoso, "Şu ana kadar uçağa ait hiçbir parça çıkarılmadı" dedi.

    Cardoso, çıkarılan bu parçanın "ahşap" olduğunu, uçakta ahşap parçanın bulunmadığını belirterek, "bu durumda bulunan bu parçanın uçak enkazına ait olmadığının doğrulanabileceğini" belirtti.

    Cardoso, deniz kuvvetlerinin, bulunan tüm enkaz parçalarını inceleme amacıyla toplayacağını kaydetti.

    Cardoso ayrıca, su yüzeyinde bulunan yağın bir gemiye ait olduğunu, uçak benzini olmadığını belirtti.

    Bu arada Fransa Ulaştırma Bakanı Dominique Bussereau da, bu açıklamaları doğrulayarak, bunun "kötü bir haber olduğunu" kaydetti.

    Hız ölçümünde tutarsızlık saptandı


    Uçakla ilgili yürütülen soruşturma, uçak tarafından yapılan hız ölçümünde "tutarsızlık" bulunduğunu gösterdi.

    Resmi soruşturmayla yükümlü Soruşturma ve Analiz Bürosundan (BEA) yapılan açıklamada, uçağın gönderdiği otomatik mesajlardan, uçağın hız ölçümünde tutarsızlık bulunduğunun anlaşıldığı belirtilerek, uçağın hız ölçümü için değişik hesaplayıcıları bulunduğu ve bu ölçülen hızlar arasında tutarsızlık olduğu kaydedildi.

    Soruşturmanın, ayrıca uçağın Atlas Okyanusu üzerindeki rotasının yakınlarında, ekvator bölgesinin karakteristik fırtınalarının bulunduğunu teyit etme olanağı verdiği belirtildi.

    Faciayla ilgili teknik soruşturmayı yapan kuruluş, henüz geçerli olmayan ve doğrulanmamış bilgiler ışığında erken yorum ve spekülasyondan kaçınmanın doğru olacağı uyarısında bulundu.

    "Terörist varsayımı gözardı edilmiyor"

    Fransa Savunma Bakanı Herve Morin, Fransız Havayolları Air France'a ait Airbus yolcu uçağının Rio-Paris seferini yaparken Atlas Okyanusu üzerinde kaybolmasını izah edebilmek için terörist varsayımının gözardı edilmediğini söyledi.

    Morin, bir basın kuruluşunda yaptığı açıklamada, "Terörizmi hiç göz ardı etmedim" diyerek, şu anda bunu destekleyecek hiçbir unsur veya kanıt bulunmadığını, ancak devam eden soruşturmanın bu varsayımı hiçbir zaman göz ardı etmediğini belirtti.

    Uçuş konusundaki tehditler veya olası bir üstlenmeyle ilgili bilgilendirilmediğini, ancak olayların birçoğunda, uçaklar konusunda terörist olaylar olduğunda üstlenen olmadığını söyleyen Morin, Air France uçağının enkazının aranması konusunda da yeni bilgi bulunmadığının altını çizdi.

    "Sefer sayısı değişti"


    Öte yandan Air France'ın Brezilya temsilciliğinden yapılan açıklamada, 5 gün önceki trajedinin ardından havayolu şirketinin "AF 447" sayılı Rio-Paris seferinin sayısının "AF 445" olarak değiştirildiği bildirildi.

    Değişikliğin, Airbus A330 uçağının kaybolmasından bir hafta sonra, pazar günü yürürlüğe gireceği belirtildi.

    Kurban yakınları

    Bu arada kaybolan uçaktaki kurbanların ailelerinden oluşan küçük bir grup, arama çalışmalarını daha yakından izlemek için Brezilya Hava Kuvvetleri'ne ait bir uçakla Rio'dan Recife kentine gitti.

    Kaybolan uçağın Brezilyalı kurbanlarının yakınları bir dernek kurmuştu.

    Öte yandan, Fransız Havayolları Air France'a ait Airbus tipi yolcu uçağındakilerin yakınlarından DNA testi için tükürük örnekleri toplanmaya başladı.

    Brezilya polisi, öldüğü sanılan yolcuların kimliklerinin hızlı belirlenemebilmesi için yolcu yakınlarının tükürük örneği vermeyi kabul ettiklerini bildirdi.

    Yolcu yakınlardan 70 kadarının Air France tarafından Rio'nun batısındaki bir otele yerleştirildikleri ve burada psikolojik destek aldıkları kaydedildi.

    Aile bireylerinden, uçaktaki yolcuların kaza günü ne giydiği, saçlarının biçimi, boyları, dövme ya da piercingleri olup olmadığı gibi bilgiler alındığı da ifade edildi.



    Air France pilotları 15 dakika mücadele etmiş


    Metin Güneş / Londra / CNN TÜRK


    Air France'ın bu hafta Atlantik'te kaybolan uçağından gönderilen elektronik mesajlar, pilotların uçağı düşmekten kurtarmak için 15 dakika boyunca mücadele verdiklerini gösteriyor.

    228 yolcusuyla kaybolan AF 447 sefer sayılı uçuşta radarlardan kaybolmadan hemen önce olan bitenlerle ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı.

    Birbiri ardına gelen arıza mesajlarının uçağın gerekenden çok yavaş uçtuğunu ve kilit rol oynayan bilgisayarların arıza yaptığını gösterdiği belirtildi.

    Air France içinde bir kaynaktan alınan bilgi AF 447 sefer sayılı uçuşun pazartesi günü Brezilya'nın 400 mil açıklarında düşmesinden önce neler olduğunu kronolojik sıraya göre gözler önüne seriyor.

    Bu bilgiye göre pilot saat 02.00'de Senegal hava sahasına girdikten hemen sonra tropik türbülans uyarısı veriyor. Pilot bu mesajda uçağın yüksek ve yoğun kumulonimbus fırtına bulutlarınını içinden geçtiğini söylüyor.

    Her uçakta kötü hava şartlarında hangi süratle gidileceği önceden belirlenmiş olmasına karşın AF 447 sefer sayılı uçuşta bu kuralın yerine getirilmediği görülüyor.

    Bu durumun belirlenmesi üzerine şimdi Airbus şirketinin uçaklarını kullanan tüm operatörlere A330 modelinin fırtınalı havalarda dengeli uçuş için uygun süratte gitmesi gerektiği tavisyesinde bulunması bekleniyor.

    Uçaktan mesaj yağdı


    Brezilya'da yayımlanan le Jornal de Tarde gazetesine göre, saatler 02.10'u gösterdiğinde uçaktan birbiri ardına mesaj yağmaya başladı. Bu mesajlar tam dört dakika sürdü. Bu sırada uçak otomatik pliota bağlı değildi. Yani ne pilotlar ne de uçağın kendi güvenlik sistemi otomatik pilotu devreye sokmadı.

    Pilotların tehlikeli bulutların bulunduğu bölgeden uzaklaşmak için herhangi bir girişimde bulunup bulunmadıkları bilinmiyor ama bu yükseklite uçarken böyle bir manevranın çok zor olacağı belirtiliyor.

    Aynı anda gelen bir başka mesajda da kanat ve kuyruk flaplarını kontrol eden elektronik uçuş sisteminden çok sayıda elektrik arızası meydana geldiği anlaşılıyor. Bu sistem uçağın minimum enerjiyle işlevlerini sürdümresini sağlıyor ancak uçuş dengesini azaltıyor. Böyle bir durumda mürettebatı alarma geçiren bir de alarm sistemi bulunuyor.

    İki dakika sonra, bir başka mesaj uçağın hangi yükselikte uçtuğu, hızı ve uçuş yönü  konusunda hayati bilgi veren iki bilgisayarın arıza yaptığına işarert ediyor. 02.13'te iki yeni mesaj geliyor. Bu mesajlar uçuş destek bilgisayarlarında elektrik arızası meydana geldiğine işaret ediyor.

    02.14'te gelen son mesaj uçağın "kabin düşey hızı" ile ilgili. Bunun da uçağın havadayken parçalara ayrılmasının sebebi ya da sonucu olabileceği belirtiliyor.

    Airbus'tan uyarı

    Bu arada Airbus şirketi, Rio-Paris seferini yaparken Atlas Okyanusu üzerinde bir Airbus uçağının kaybolmasının ardından, tüm müşterilerine uçakların ölçülen hızlarında tutarsızlık olması durumunda izlenecek prosedürle ilgili uyarıda bulundu.

    Avrupalı uçak şirketi Airbus'tan bir yetkili, Air France'a ait A330 tipibir uçağın 228 kişiyle kaybolmasıyla ilgili soruşturmayı yürüten Soruşturma ve Analiz Bürosu (BEA) tarafından geçerli kılınan uyarının, sadece uzun menzilli A330'lar değil, tüm Airbus uçaklarını ilgilendirdiğini belirtti.

    Airbus'ın tüm müşterilerine gönderilen mesajın klasik olduğunu belirten Airbus yetkilisi, bunun kaza durumunda pilotlara izleyecekleri rutin prosedürün hatırlatması olduğunu kaydetti.

    Fransız Havayolları Air France'a ait Airbus uçağının Rio-Paris seferiniyaparken kaybolmasıyla ilgili soruşturma, uçak tarafından yapılan hız ölçümünde "tutarsızlık" bulunduğunu göstermişi.R

    esmi soruşturmayla yükümlü Soruşturma ve Analiz Bürosundan (BEA) yapılanaçıklamada, uçağın gönderdiği otomatik mesajlardan, uçağın hız ölçümünde tutarsızlık bulunduğunun anlaşıldığı belirtilerek, uçağın hız ölçümü için değişik hesaplayıcıları bulunduğu ve bu ölçülen hızlar arasında tutarsızlık olduğu kaydedilmişti.

    Soruşturmanın, ayrıca uçağın Atlas Okyanusu üzerindeki rotasının yakınlarında, ekvator bölgesinin karakteristik fırtınalarının bulunduğunu teyit etme olanağı verdiği belirtilmişti.

    Faciayla ilgili teknik soruşturmayı yapan kuruluş, henüz geçerli olmayanve doğrulanmamış bilgiler ışığında erken yorum ve spekülasyondan kaçınmanın doğru olacağı uyarısında bulunmuştu.

    Fransız Le Monde gazetesi de dün, soruşturma ekibine yakın kaynaklara dayanarak, uçağın gerekenden yavaş uçtuğunu bildirmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow