hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran'ı bu kez Hamaney salladı

    İranı bu kez Hamaney salladı
    expand

    İslam cumhuriyeti tarihinin en hareketli günlerini yaşayan İran'da, dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, seçimlerden bu yana ilk kez halk önüne çıktı. Hamaney, Tahran Üniversitesi bahçesinde yüzbinlerce kişinin katıldığı cuma namazı hutbesinde, seçimlerdeki yüzde 85'lik katılımın düşmanlar için büyük bir siyasi deprem olduğunu söyledi.

    Hutbeyi izleyen cemaatin arasında İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ve Meclis Başkanı Ali Laricani de yer aldı. Namaza katılacağı belirtilen reformcu aday Musavi ve ılımlı aday Kerrubi ise ön saflarda görülmedi.

    Geçen hafta yapılan cumhurbaşkanı seçimleri ve sonraki süreçte yaşanan gelişmelere değinen Hamaney, İran halkına, cumhurbaşkanı adaylarına ve seçim sonrası gelişmeler hakkında müdahaleci açıklamalarda bulunan ABD ve Avrupa ülkelerine hitap etti; seçimde şike olamayacağını söyledi.

    Seçimlere yoğun katılımdan dolayı halkı öven ve onlara teşekkür eden Hamaney, seçimin tarihe mal olduğunu ve halk için büyük bir bayrama dönüştüğünü kaydetti.

    Cumhurbaşkanı adaylarının seçim öncesi ve sonraki süreçte yaptıkları açıklamaları eleştiren Hamaney, olup bitenlerin halkın gözünden kaçmadığını belirtti.

    Halkın seçimlere katılımıyla düşmanlara cevap verdiğini kaydeden Hamaney, ABD ve Batı'nın hala İran halkını tanıyamadığını bildirdi.

    Hamaney'in konuşmasından başlıklar:

    - İslam düşmanları her zaman Müslümanlara endişe vermeye çalışmışlardır. İnananlar ruhlarını sağlam tutmanın yolunu bulmuşlardır. Endişeliyken doğru yolu bulmak zordur.

    - Bugün devrimci ulusumuzun huzura ihtiyacı var. Allah'ı hatırlamaya devam edin.

    - İslam devriminin başından bu yana rejimi yıkabilecek, bizi kargaşaya götürebilecek bazı olaylar oldu. Ama bu sağlam gemi yürümeye devam ediyor. Dalgalı sularda istikrarımızı hiç kaybetmedik.

    - Hiçbir zaman kendimizle guru duymayalım. Allah'ın eli bize rehberlik ediyorsa, bunu görmezden gelmemeliyiz.

    - Allah'ın izni ve yardımıyla bu ulus bütün amaçlarına ulaşacaktır. Siyasi gerginlik Allah'ı unutmamıza yol açmasın.

    - Her ülkede doğal olarak bazı tartışmalar olur, hedefimizden şaşmamlıyız.

    - Gençler, siyasi bilince sahip olduklarını gösterdi rejimin ilk nesli gibi.

    - Düşmanlar seçim yoluyla rejimi sorguluyor.

    -  Kaybeden adaylar söz ve davranışlarına dikkat etmeli. Dökülen kandan adaylar sorumlu olur.

    - Seçimin galibi Ahmedinecad. Seçim sonucu sandıktan çıkar, sokaktan değil. Sokak eylemleri sona ermeli.

    İran'ı Hamaney salladı

    Musavi yanlılarından sessiz gösteri

    Musavi yanlıları ise, dün protestolar için Tahran sokaklarındaydı. Musavi'nin de katıldığı protesto gösterilerinde, öldürülenlerin anısına "sessiz yürüyüş" yapıldı. Göstericiler siyah yas elbiseleri giydi.

    AB'den Hamaney'e tepki var

    Amerikan Başkanı Barack Obama, Hameney'in üslubunu "kaygı verici" olarak niteledi, "İran, tüm dünyanın gördüğünü kabul etmeli" dedi.

    Avrupa Birliği'nin de (AB) İran'da seçimlerin ardından düzenlenen protesto gösterilerinde meydana gelen şiddet olaylarını kınadığı belirtildi.

    İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Brüksel'deki AB zirvesinde düzenlediği basın toplantısında, Birlik üyelerinin protestoculara yönelik şiddet olaylarını oy birliğiyle kınadığını söyledi.

    İran halkının istediği kişiyi seçme hakkına saygı gösterdiklerini belirten Brown, İran yönetiminden son günlerde meydana gelen olayların tekrarlanmayacağını dünyaya göstermesini istedi.

    Brown, İran'ın uluslararası toplumun bir parçası olmasını, tecrit edilmemesini istediklerini, ancak bunun için İran'ın temel insan haklarına saygı göstereceğini kanıtlaması gerektiğini kaydetti.

    Almanya Başbakanı Angela Merkel de düzenlediği basın toplantısında, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in bugünkü açıklamalarını hayal kırıklığı olarak nitelendirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow