hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İngiltere'nin Türkiye umudu...

    İngilterenin Türkiye umudu...
    expand

    İngiltere Avam Kamarası'nın Muhafazakar Partili üyesi Liam Fox, İngiltere'nin ulusal güvenliği açısından ve stratejik olarak Türkiye kadar önemli başka bir ülkenin bulunmadığını söyledi.

    Türkiye'nin Muhafazakar Partili Dostları adlı lobi grubu ile Westminster Kuzey Muhafazakarlar Derneği tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Muhafazakar Partili Gölge Savunma Bakanı Liam Fox, Türkiye'nin jeopolitik konumu, NATO içindeki varlığı ve enerji güvenliği konusundaki rolü bakımından oldukça önemli bir yeri olduğunu, ancak AB içindeki Türk karşıtı tavırlar ve yabancı düşmanlığı nedeniyle, bunların riske atıldığını ifade etti.

    İngiliz Bakan, Türkiye'nin AB'ye girmesini istemeyenlere de uyarıda bulunarak, Türkiye'nin AB üyesi olmaması ve batılılaşmaması durumunda, Rusya ve Orta Doğu'ya yönelmesinin söz konusu olabileceğine dikkat çekti.

    Konuşmasında, Ortadoğu'daki nükleer silahlanmanın olumsuzluklarına da değinen Fox, İran'daki nükleer silah üretiminin durdurulması gerektiğini, özellikle bu hafta İran'da gelişen olayların da, bunu kanıtlar nitelikte olduğunu söyledi.

    Gölge Bakan ayrıca, İran'da nükleer silah üretimi olması durumunda, Türkiye'nin ve diğer ülkelerin de bunu isteyebileceğini, böylece nükleer silahlanmanın gittikçe artacağına değindi.

    İngiliz Bakan Türkiye'nin İngiltere için, hem politik ve hem askeri anlamda çok önemli bir partner olduğunun da altını çizerek, Türkiye'nin İslam dünyasında bulunduğu yer nedeniyle de büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etti.

    Batılı görünümlü liberal ve laik Türkiye'yi AB'de görmek istediklerini de sözlerine ekleyen Gölge Savunma Bakanı Fox, bunun AB için bir avantaj olduğunu ve Muhafazakar Parti iktidara geldiğinde, bunu yapmaya çalışacaklarını söyledi.

    Türkiye ile İngiliz Muhafazakar Parti grubu arasında güçlü bağlar kurmayı amaçlayan, Türkiye'nin Muhafazakar Partili Dostları Grubu, 20 İngiliz milletvekili, 2 Lord, 3 Avrupa Parlamentosu milletvekilinin de aralarında bulunduğu 200'ün üzerinde üyeye sahip.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow