hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Honduras'taki darbeye BM'den kınama

    Hondurastaki darbeye BMden kınama
    expand

    Honduras'ta, darbeyle görevinden uzaklaştırılan devlet başkanı Manuel Zelaya, BM Genel Kurulu'na geldi. BM Genel Kurul Başkanı Miguel D'escoto Brockmann'ın davetiyle New York'a gelen Manuel Zelaya'nın BM Genel Kurulu'na hitabından önce, 192 üyeli genel kurulda Honduras'taki darbeyi kınayan bir karar tasarısı "alkışlarla" kabul edildi. Karara ABD de katıldı.

    Honduras tarafından hazırlanan karar tasarısı Bolivya, Brezilya, Arjantin, Küba, Ekvador, El Salvador, Nikaragua ve Venezuela'nın bulunduğu Güney Amerika devletleri ve Suriye tarafından desteklenerek sunuldu.

    Kararda, Honduras'ta 28 Haziran'da yapılan askeri darbeden derin endişe duyulduğu belirtilerek, darbe kınandı.

    Kararda, Honduras'taki demokratik ve anayasal düzenin hemen yeniden sağlanması, devlet başkanı Zelaya'nın yeniden göreve dönmesi istenirken, BM Genel Kurulu ülkelerinden de Honduras'ta Zelaya'nın yönetiminden başka bir hükümeti tanımamaları isteği de yer aldı.

    Brockmann, kararın kabul edilmesinden sonra bunun 'tarihsel" bir karar olduğunu, ABD ve Kanada'nın da karara destek veren ülkelere katıldıklarını açıkladı.

    BM Genel Kurul kararları, BM Güvenlik Konseyi kararları gibi bağlayıcı olmamasına karşın uluslararası toplumun iradesini yansıtması açısından önem taşıyor.

    Bu arada İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, AB ülkelerinden Honduras'taki büyükelçilerini geri çekmelerini istediklerini söyledi.

    Honduras Devlet Başkanı Manuel Zelaya'nın devrilmesine karşı AB'nin bir tavır alması gerektiğini belirten Miguel Angel Moratinos, AB dönem başkanlığı görevini bugün sona erdirecek olan Çek Cumhuriyeti ile temasa geçerek Honduras'taki AB büyükelçilerinin "danışma için" geri çağırılmaları mekanizmasının harekete geçirilmesini isteyeceklerini bildirdi.

    NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Moratinas, "Anayasal düzenin bozulmasına karşı AB'nin kararlılığını göstermesi için acil ve gerekli olan bir önlem" dedi.

    Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ise Manuel Zelaya'nın, ülkesine dönme kararıyla risk aldığını söyledi.

    Rio Grubu'nun, Nikaragua'nın başkenti Managua'daki toplantısından sonra değerlendirmelerde bulunan Hugo Chavez, Manuel Zelaya'nın dün gece ülkesine dönme kararıyla ilgili olarak, Zelaya'nın risk aldığını bildirdi ve, "Onu ve beraberindekileri desteklemek ve güvenliklerini güvenceye almak zorundayız. Zelaya ve Honduras'ın emrindeyiz" dedi.

    Ülkesine dönüyor

    Bu arada  Manuel Zelaya, 2 Temmuz Perşembe günü Güney Amerika liderleriyle birlikte ülkesine döneceğini açıkladı.

    Mnauel Zelaya, Birleşmiş Milletler'de yaptığı açıklamada, ülkesine dönüşte kendisine Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez, Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa ve Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) Başkanı Jose Miguel Insulza'nın eşlik edeceğini söyledi.

    Devrik lider Zelaya, perşembe günü ülkesine "devlet başkanı" olarak döneceğini de vurguladı.

    Başsavcıdan tehdit
     

    Honduras Başsavcısı Luis Alberto Rubi, perşembe günü ülkesine döneceğini açıklayan devrik devlet başkanı Manuel Zelaya'nın, Honduras'a dönmesi durumunda 20 yıl hapis istemiyle tutuklanacağı tehdidinde bulundu.

    Luis Alberto Rubi, düzenlediği basın toplantısında, Manuel Zelaya'nın "Honduras topraklarına adım atar atmaz tutuklanacağını" söyledi.

    Rubi, Zelaya'nın en az 20 yıl hapis cezası gerektiren türlü suçlamalarla karşı karşıya bulunduğunu bildirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow