hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Efkan Ala: ''Aldığımız her Suriyeli için, bir Suriyeliyi AB'ye göndereceğiz''

    Efkan Ala: Aldığımız her Suriyeli için, bir Suriyeliyi ABye göndereceğiz
    expand

    Merakla beklenen mültecilerin nasıl Türkiye'ye gönderileceği ortaya çıktı. AB ile yapılan anlaşma gereği 20 Mart'tan sonra Türkiye'den Yunan adalarına gelen mülteciler yarın Türkiye'ye geri gönderilmeye başlayacak. İçişleri Bakanı Efkan Ala da pazartesi günü 500 kişinin Türkiye'ye gönderileceğini açıkladı. Türkiye ile AB arasında imzalanan geri kabul anlaşması kapsamında ilk göçmen grubu yarın İzmir- Dikili'ye gelecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İçişleri Bakanı Efkan Ala, Türkiye ve Avrupa Birliği arasında varılan göçmen mütabakatıyla ilgili olarak, 'Aldığımız her bir Suriyeli göçmen için, bir Suriyeliyi Avrupa Birliği'ne göndereceğiz. Bu projenin ana cümlesi budur" dedi.

    Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde 'Yasa Dışı Göçle Mücadele İstişare Toplantısı düzenlendi. Bodrum Ramada Otel'deki toplantıya, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Bakan Yardımcısı Sebahattin Öztürk, Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Muğla Valisi Amir Çiçek, Aydın Valisi Erol Ayyıldız, Manisa Vali Vekili Mehmet Yüce, Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Başkanı Tümgeneral Arif Çetin, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Necmettin Emre, Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros, Göç İdaresi yetkilileri, illerin kolluk kuvvetleri rütbelileri katıldı.

    Yarın başlıyor

    Ala, toplantıdaki konularının yasa dışı göçle etkin mücadele olduğunu, bunu değerlendireceklerini belitti. Bu konuda, Türkiye ve Avrupa Birliği arasında bir mutabakata varıldığını kaydeden Bakan Ala sözlerini şöyle sürdürdü:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Bu mutabakat çerçevesinde önümüzdeki pazartesi, 4 Nisan'dan itibaren geri kabullerimiz başlayacak. Suriye'den ülkemize göç edenler ve başka ülkelerden ülkemize göçmen olarak gelenler, yasa dışı yollarla Ege Denizi'nden Yunanistan'a, oradan Avrupa Birliği'nin diğer ülkelerine geçiş yapıyorlar. Bu konuda şimdiye kadar çeşitli önlemler aldık. Son günlerde çok daha fazla çaba içerisinde Avrupa Birliği ile beraber yeni bir takım değerlendirmeler yaptık, yeni önlemler aldık. Bu çerçevede bir mutabakata varıldı ve bu mutabakatın gereği de şimdi yerine getiriliyor. Suriye'de yaşanan krizden dolayı Türkiye'de şu an itibari ile 2 milyon 749 bin Suriyeli kardeşimizi misafir etmekteyiz. Bu sayıya başka ülkelerden gelenler de eklendiğinde 3 milyon 69 bin 640 kişi Türkiye'de göçmen olarak bulunmaktadır. Türkiye bu kadar kişiyi takdire layık biçimde misafir etmektedir. Bu güne kadar 10 milyar dolar civarında harcama yaptık. Bu konularda uluslararası bir takım yapıların, kuruluşların ya da başka ülkelerin maalesef henüz 450 milyon civarında bir yardımı olmuştur. Tabi Avrupa Birliği'nin ve yaptığımız görüşmeler sonucunda varılan mutabakat çerçevesinde yapacağını taahhüt ettiği, yani henüz ulaşamamıştır ama ulaşacaktır, ulaştığında onu da zikrederiz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ''Türkiye'ye geri döneceğime öleyim''

    ''Yasal yollardan göçü teşvik edecek''

    Alınan tedbirlerin yasa dışı göçü önleyeceğini, yasal yollarla Türkiye'ye gelip buradan Avrupa Birliği'ne geçecek olan yasal göçünde önünü açacağını belirten Bakan Ala "Yaptığımız çalışmalar yasa dışı göçü önlerken yasal yollardan göçü teşvik etmektedir, mümkün kılmaktadır. Bu dünyanın sorunudur. Avrupa Birliği ile yaptığımız görüşmelerde bu külfetin paylaşılması konusunda hem fikiriz. Bizimde lehimizi Avrupa birliği ülkelerinin de lehine olan işleri yapıyoruz. Pazartesi ilk geri kabul başlayacaktır. Burada 20 Mart'tan sonra ülkemizden ayrılanlar bu kategoriye giriyor. Suriyelilerin dışındaki başka ülkelerden Afganistan, Pakistan, Irak'tan gelenler, Yunanistan Adaları'ndan aldığımızdan andan itibaren geri gönderme merkezilerine intikal ettirilecekler. Buradan bu ülkelere gerek ikili ilişkilerimizle, gerekse bizimle iade anlaşması olan ülkelere, geldikleri ülkelere geri gönderilecek" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kıyı şeridinde geri gönderme merkezi olmadığını belirten Bakan Ala, Suriyelilerin ise geçici koruma altına alınarak kamplara ve uygun yerlere gönderileceğini açıkladı.

    Ai Weiwei bu kez mültecilerin belgeselini çekiyor

    ''Aldığımız kadar göndereceğiz''

    "Birebir aldığımız Suriyeli kadarda Avrupa Birliği ülkelerine, bizim belirlediğimiz Suriyeli göçmenlerden göndereceğiz" diye sözlerine devam den Bakan Ala, "Bu sistem şimdi işlemeye başlıyor. Şu an Yunan adalarında 25 irtibat görevlimiz var. Yunanistan'dan 5 irtibat görevlisi geldi. Son aldığımız raporlara göre, son 10 gün içerisinde Yunan Adaları'na geçen yasa dışı göçmen sayısında çok ciddi bir düşüş vardır. 10'da 1'e düşmüştür. Günlük 300 kişinin altına inmiştir. Bu alınan tedbirlerin, yapılan görüşmelerin ortaya konulan politikanın ne kadar gerçekçi, etkili ve alıcı olduğunu göstermesi bakımından önemlidir. Aldığımız her bir Suriyeli göçmen için bir Suriyeliyi Avrupa Birliği'ne göndereceğiz. Bu projenin ana cümlesi budur" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pazartesi 500 kişi geliyor

    Pazartesi gelecek ilk grup olarak 500 kişi istediklerini Yunan makamlarına ilettiklerini dile getiren Bakan Ala, şu ana itibari ile 400 kişinin isminin verildiğini söyledi.

    ''Vize serbestisi diyaloguna katkıda bulunacak''

    Bu konunun Türkiye'nin Avrupa Birliği ile şu an sürdürdüğü vize serbestisi diyaloğuna ciddi katkıda bulunacağını belirten Bakan Ala, aynı zamanda bütün insanlığın yüreğini yakan özellikle Ege Denizi'nde yaşanan insanlık dramlarının engellenmesine de önemli katkısı olacağını vurguladı.

    Bakan Ala sözlerinin sonunda "Türkiye geldiği bugünkü noktada kalkınmışlığı ile sadece göç yolları üzerinde olan bir ülke değildir. İnsanlar gelip geçmemektedir. Bir kısmı da burada kalmaktadır. Türkiye'nin gelişmişlik seviyesi, hedef ülke haline getirdi. Gelip burada kalıyorlar. Avrupa Birliği'nin ne kadar sorunu ise bizimde o kadar sorunumuz. Ne kadar önlersek buraya gelişleri azalacaktır" diye konuştu. Geri kabul noktası olarak 5 yerin belirlendiği öğrenilirken bu konuda yer ismi açıklanmadı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow