hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Zelaya'nın uçağı Honduras'a inemedi

    Zelayanın uçağı Hondurasa inemedi
    expand

    Honduras'ın sürgüne gönderilen Devlet Başkanı Manuel Zelaya'nın ülkesine dönme girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. Honduras ordusu havaalanını kapattığı için Zelaya'yı taşıyan uçak iniş yapamadı.

    ABD'nin başkenti Washington'dan küçük bir uçakla Honduras'a doğru yola çıkan Zelaya'ya BM Genel Kurulu Başkanı Miguel D'escoto da eşlik etti.

    Uçak Honduras hava sahasına girip, hava kontrol kulesiyle iletişime geçti. Ancak kule inişe izin vermedi.

    Zelaya'nın içinde bulunduğu uçağın pilotu, uçağın Tegucigalpa Havaalanı'na inmesinin imkansız olduğunu söyledi.

    Zelaya, askerlerin pisti bloke ettiğini ve uçağın inişini engellediklerini belirtti.

    Bunuın üzerine uçak komşu ülke Nikaragua'ya indi. Zelaya daha önce, Honduras'a inememeleri durumunda rotanın komşu ülke El Salvador'a çevrileceğini açıklamıştı.

    Nikaragua'ya iniş yapan Zelaya, beraberindeki Telasur televizyonu muhabirine verdiği demeçte, "Bu durum karşısında, daha önce planladığımız gibi komşu ülkelerin devlet başkanlarıyla bu bölgede bir araya geleceğiz" dedi.

    Zelaya Birleşmiş Milletler, Amerika Devletleri Örgütü, ABD ve Avrupa ülkelerine yaptığı çağrıda, "Bu baskıcı rejime karşı bir şeyler yapılmasını" istedi. "Acil bir çözüm bulmalıyız" diyen Zelaya, daha sonra Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega ile buluştu.

    Zelaya, El Salvador'da Arjantin, Paraguay ve Ekvador Devlet Başkanları ve Amerika Devletleri Örgütü Genel Sekreteri bir araya gelerek durum değerlendirmesi yapacak. Zelaya'nın yanısıra, Paraguay ve Arjantin devlet başkanlarıyla Amerikan Devletleri Örgütü Genel Sekreteri Jose Miguel Insulza da ayrı uçaklarla Honduras'a doğru yola çıkmıştı.

    1 kişi yaşamını yitirdi

    Öte yandan Zelaya'yı taşıyan uçağın inişini bekleyen binlerce göstericiye polis müdahale etti.

    Zelaya'nın uçaktan yaptığı sükunet çağrısına rağmen, ellerindeki Honduras bayrağı ve Zelaya posterleriyle havaalanında toplanan binlerce gösterinin polise taş atması ve ateş yakması üzerine, polisin uyarı ateşi açtığı ve göz yaşartıcı gaz kullandığı belirtildi.

    Havaalanındaki AP muhabiri, Zelaya'yı bekleyen göstericilerle polis arasındaki çatışmada bir kişinin öldüğünü bildirdi.

    Sokağa çıkma yasağı

    Bu arada, devrik Devlet Başkanı Manuel Zelaya'nın ülkeye inişinin engellenmesinin ardından sokağa çıkma yasağı başlatıldı. Her gece yerel saatle gece 22.00'de başlayan yasak bu akşam üç saat öne çekildi.

    Zelaya çağrıda bulunmuştu

    Manuel Zelaya, kendisini ülkesine götüren uçağın inişine izin vermesi için ordudan "Allah'ın adı ile" müsaade istemişti.

    Zelaya, inişine birkaç dakika kala, geçen hafta kendisini sürgüne gönderen orduya "Allah'ın adı ile inişime izin verin" çağrısında bulunmuştu.

    Zelaya, kendisini tutuklamak için bekleyen askerlere uçaktaki muhabirler aracılığıyla seslenerek, "Allah', Honduras halkı ve adalet için" yeniden kendine sadık olmalarını istemişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow