hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bağdat yine kan gölü

    Bağdat yine kan gölü
    expand

    Irak'ın başkenti Bağdat'ta bu sabah bomba yüklü araçlar ve havan toplarıyla eş zamanlı düzenlenen saldırılarda ölü sayısının 101'e çıktığı, yaralı sayısının ise 500'ü geçtiği bildirildi. Saldırılarda Dışişleri Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı hedef alındı. Saldırıda Türk Büyükelçiliği de zarar gördü.

    Can kayıplarının çoğu Irak Dışişleri Bakanlığı'nda meydana geldi.

    Irak İçişleri Bakanlığı; Dışişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığının da aralarında bulunduğu yerlere düzenlenen saldırılarda 101 kişinin öldüğünü, 563 kişinin yaralandığını açıkladı.

    Bakanlık, Bağdat'ın merkezinde bulunan El Salihiye, Hafız El Kadı, Bab El Muazzam, Veziriye, El Beyya, El Amiriye ve Kerrada semtlerinde saldırılar düzenlendiğini bildirmişti.

    Türk elçiliği de zarar gördü


    7 semtte eş zamanlı olarak düzenlenen bombalı ve havan toplu saldırılarda Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği maddi hasar gördü.

    Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Derya Kanbay, buradaki şiddetli patlamanın etkisiyle büyükelçilikte camların kırıldığını ve bazı hasarlar meydana geldiğini belirtti.

    Büyükelçi Kanbay, büyükelçilik çalışanlarından ölen ya da yaralanan bulunmadığını kaydetti.

    Bu arada Veziriye semtinde bulunan Türk Büyükelçiliği'nin 400 metre ötesindeki İtalyan Büyükelçiliğinin yanına bir roketin düştüğü, olayda ölen ve yaralananlar olduğu bildirildi.

    Ölü sayısı artabilir


    Bu sabah yerel saatle 10.00 civarında başlayan saldırılarda, bakanlıklar ile hassas yerleri hedef alan 7 tane bombalı saldırı ile havan topu saldırıları düzenlendiği kaydediliyor.

    Hastane görevlileri ve yerel yetkililer, saldırılarda 75 kişinin öldüğünü, yaklaşık 310 kişinin yaralandığını, ancak bu sayının artabileceğini açıkladı.

    İlk patlama, Maliye Bakanlığı binasının yakınında Veziriye bölgesinde meydana geldi.

    Bu patlamadan birkaç dakika sonra da en çok ölüme yol açan, yüksek güvenlikli Yeşil Bölge civarındaki Dışişleri Bakanlığı binası yakınında bomba yüklü araçla düzenlenen saldırı oldu.

    Bakanlığı hedef alan saldırıyla aynı anda Yeşil Bölge içine havan topu saldırıları düzenlendi.

    Dışişleri Bakanlığı ağır hasar aldı


    Maliye Bakanlığı binası yakınında devriye gezen Irak asker ve polisini hedef alan ve bomba yüklü araçla düzenlenen ilk saldırıda da 8 kişi öldü, 22 kişi yaralandı.

    Dışişleri Bakanlığı'nı hedef alan saldırıdaysa 59 kişi öldü, 250 kişi yaralandı. Yetkililer, bomba yüklü bir kamyonla düzenlenmiş olabileceği belirtilen saldırıdan sonra enkaz altında kalanlar olduğunu, bu nedenle ölü ve yaralı saldırısının artabileceğini söylüyor.

    10 katlı binada ağır hasara yol açan ve bakanlığın önünü enkaza çeviren patlama, civardaki binalarda da tahribat yarattı, onlarca aracın yanmasına neden oldu. Patlamanın şiddetiyle 3 metre derinliğinde bir çukur oluştu.

    Asya adında bir Dışişleri Bakanlığı çalışanı, ölenler arasında bakanlık çalışanları, gazeteciler ve güvenlik görevlileri olabileceğini söyledi.

    Diğer saldırılar


    Eş zamanlı bombalı saldırılar kapsamında Bağdat'ın batısındaki El Beyya bölgesinde meydana gelen patlamada 2 kişi öldü, 16 kişi yaralandı. Bab El Muazzam'daki diğer bombalı saldırıda 6 kişi öldü, 24 kişi yaralandı.

    Irak ulusal televizyon kanalı büroları ile bir kışla yakınlarındaki Salihiye bölgesine havan topu saldırısı düzenlendi. Havan toplarından birinin Yeşil Bölge'deki Birleşmiş Milletler (BM) binası yakınına düştüğü iddia ediliyor.

    Bağdat'ta, 6 yıl önce bugün, 19 Ağustos 2003'te BM binasını hedef alan bombalı saldırıda BM Özel Temsilcisi Sergio Vieira ile diğer BM çalışanları dahil 22 kişi yaşamını yitirmişti.

    Irak Başbakanı Nuri El Maliki de, patlamalar olduğu sırada yakınlardaki bir otelde yapacağı basın toplantısını iptal etti. Saldırıları şu ana kadar üstlenen olmadı. Irak güvenlik güçlerinin Haziran ayında Bağdat'ın güvenliğini üstlenmesinin ardından, kentte düzenlenen saldırılar daha çok yoksul Şii mahallelerini hedef alıyordu. Bugünkü saldırıların kentin iyi korunan ve nispeten güvenlikli bölgelerini hedef alması dikkat çekti.

    EN KANLI SALDIRILAR

    Irak'ın başkenti Bağdat'ın orta kesimlerinde bu sabah düzenlenen saldırılarda 75 kişi hayatını kaybetti. Dışişleri ile maliye bakanlıklarının da hedef alındığı saldırılarda 310 kişi de yaralandı. Irak'ta bu yıl en çok can alan saldırılar ise şöyle:

    4 Ocak 2009:
    Başkent Bağdat'taki bir türbe önündeki intihar saldırısında 35 kişi öldü, 65 kişi yaralandı. 13 Şubat 2009: Kutsal kent Kerbela'ya yaya gitmekte olan hacı adaylarına yönelik intihar saldırısında çoğu kadın ve çocuk 35 kişi öldü.

    8 Mart 2009:
    Bağdat'ta bomba bağlanmış bir bisikletle düzenlenen intihar saldırısında 28 polis memuru öldü, 58 kişi yaralandı. 10 Mart 2009: Bağdat'ın batısındaki Ebu Gureyb mahallesindeki intihar saldırısında 33 kişi öldü, 46 kişi yaralandı.

    6 Nisan 2009:
    Bağdat'ta pazar yerlerine bomba yüklü araçlarla düzenlenen saldırılarda 34 kişi öldü, 130 kadar kişi yaralandı. 23 Nisan 2009: 3 intihar saldırısında toplam 84 kişi öldü. Saldırılardan biri Bakusa yakınlarındaydı ve 56 kişinin hayatına mal oldu. Bunlardan 52'si İranlıydı.

    24 Nisan 2009:
    Bağdat'taki Şii Kazimiye türbesi yakınlarındaki çifte intihar saldırısında 20'si İranlı hacı adayı 65 kişi öldü.

    29 Nisan 2009:
    Bağdat'taki Sadr mahallesindeki 3 bomba yüklü araçla düzenlenen saldırılarda 51 kişi öldü.

    20 Mayıs 2009:
    Bağdat'ın kuzeybatısındaki Şii mahallesinde bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 40 kişi öldü, 83 kişi yaralandı.

    20 Haziran 2009:
    Irak'ın kuzeyindeki Kerkük kentinde bir Şii Türkmen bölgesi Taza'da bomba yüklü kamyonla saldırı düzenlendi, 72 kişi öldü, 200'den fazla kişi yaralandı.

    24 Haziran 2009:
    Sadr mahallesindeki pazar yerine yönelik saldırıda 62 kişi öldü, 150 kişi yaralandı.

    30 Haziran 2009:
    Kerkük'te bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. Amerikan birliklerinin çekildiği gün düzenlenen saldırı 26 kişinin ölümüne, 70'inin yaralanmasına yol açtı.

    9 Temmuz 2009:
    Musul yakınlarındaki Tel Afer'deki bir mahalledeki çifte saldırıda 35 kişi öldü, 60 kişi yaralandı.

    31 Temmuz 2009:
    Bağdat bölgesindeki 5 cami önündeki saldırılarda 29 kişi öldü, 136 kişi yaralandı.

    7 Ağustos 2009:
    Musul'daki Türkmen camisi yakınlarında bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 37 kişi öldü, 276 kişi yaralandı.

    10 Ağustos 2009:
    Musul yakınlarındaki Hazna köyünde bomba yüklü kamyonla düzenlenen çifte saldırıda 50'den fazla insan öldü, 269 kişi yaralandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow