hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Afganistan'da yeniden Karzai dönemi

    Afganistanda yeniden Karzai dönemi
    expand

    70 gün önce cumhurbaşkanını seçmek için sandığa giden Afganistan'da süreçte sona gelindi. Karzai'nin tek rakibi Abdullah, yarıştan çekildiği için ikinci tur iptal edilince, Hamit Karzai yeniden cumhurbaşkanı oldu. Ancak bir meşruiyet sorununu bertaraf eden Afganistan, bir diğeriyle karşı karşıya. Şimdi ülkede "usulsüzlük yapılan ilk tur sonuçlarının tanınması ne kadar meşru" sorusu soruluyor.

    İlk tur seçime damgasını vuran usulsüzlükler, kapalı kapılar ardında yapılan müzakereler derken Afganistan'da halk verdiği oyun sonucunu tam 2.5 ay sonra öğrendi.

    Seçim komisyonu son sözü söyledi.
     
    Yarıştan tek rakibi çekilen Karzai yeniden cumhurbaşkanı.

    İptal gerekçesi, zorlu kış koşulları, usulsüzlük ihtimali ve Taliban'ın tehditleri sebebiyle de güvenliğe ilişkin kaygılar.

    Başka bir deyişle tam da ilk tur seçimde yaşananlar.

    "Meşru olmaz" diye tek adayla ikinci tura gitmeme kararı alan Afganistan şimdi yeni bir meşruiyet sorunu ile karşı karşıya. Zira seçim komisyonu, bu şekilde de şaibenin karıştığı ilk tur sonuçlarını tanımış oluyor.

    Gözler bir yandan da, Afganistan stratejisini belirlemek için seçim sonuçlarındaki belirsizliğin dağılmasını bekleyen Obama yönetiminde.

    Washington, beş yıl daha görevde kalacak Karzai ile ilişkilerin seyrine ve Afganistan'a takviye birlik gönderip göndermeyeceğine bu sonuçlar ışığında karar verecek.

    20 Ağustos'ta sandığa giden Afganistan'da ilk turun galibi Hamit Karzai olmuş, usulsüzlük yapıldığı belirlenince Karzai'nin oy oranı seçimi ilk turda kazanmasını sağlayacak rakamın altında kalmıştı.

    Karzai'nin tek rakibi olan Abdullah Abdullah da, ikinci turda da usulsüzlük yapılmaması için bazı taleplerde bulunmuş, ancak talepleri karşılık bulmayınca yarıştan çekilmişti.

    Afganistan Seçim Komisyonu Başkanı Davud Ali Necefi, 7 Kasım'da yapılması planlanan devlet başkanı seçiminin ikinci turunun iptal edildiğini duyurdu.

    Necefi, seçimin iptal edilmesine ilişkin ayrıntılı açıklamada bulunmadı.

    Obama'dan çağrı

    Bu arada ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan'da bir dönem daha devlet başkanlığı görevine hak kazanan Hamid Karzai'den yeni bir sayfa açmasını, daha etkin ve iyi bir yönetim göstermesini istedi.

    Obama, Karzai'yi, devlet başkanlığı görevini bir kez daha üstlenecek olmasından dolayı arayarak, tebrik ettiğini, nihai kararın Afgan yasalarına göre alınmış olmasından duyduğu memnuniyeti kendisine ilettiğini söyledi.

    İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt'lye görüştükten sonra açıklama yapan Obama, Karzai'ye, daha iyi bir yönetim göstermesi için harekete geçmesi çağrısında bulunduğunu, gelişmeleri yakından takip edeceğini belirtti.

    Karzai'nin bir dönem daha devlet başkanlığı, muhalif rakibi Abdullah Abdullah'ın çekildiğini açıklamasıyla kesinlik kazanmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow