hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BM: "İran nükleer tesisin inşasını durdursun"

    BM: İran nükleer tesisin inşasını durdursun
    expand

    Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu yapım aşamasındaki yeni nükleer tesisinin varlığını uluslararası toplumdan gizleyen İran'la ilgili karar tasarısını onayladı. Kurum Tahran'dan nükleer tesisin inşasını durdurmasını ve uluslararası topluma da açık bir niyet beyanında bulunmasını istiyor.

    3'e karşı 25 oy ile kabul edilen tasarı için yapılan oylamada Türkiye çekimser kaldı.

    Kararda, İran'dan, başka gizli nükleer tesisinin bulunmadığını kanıtlaması isteniyor.

    İran ise, tasarının kabülünün Batı ile müzakereler için gereken zemini zedelediği görüşünde.

    Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed El Baradey, İran ile müzakerelerin çıkmazda olduğunu belirtti.

    İran'ın varlığını uluslararası toplumdan gizlediği nükleer tesisin de, ülkede başka gizli nükleer tesis olmadığına ilişkin güveni azalttığını söyledi.

    Tahran, El Baradey'in uranyumun ülke dışında zenginleştirilmesi konusundaki son önerisini de reddetmişti.

    İran karara tepkili

    İran, nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Yönetim Kurulunda kabul edilen karar tasarısına tepki gösterdi.

    İran'ın IAEA'daki Daimi Temsilcisi Ali Asker Sultaniye, resmi haber ajansı İRNA'ya yaptığı açıklamada, "IAEA'nın karar tasarısı, müzakerelerdeki olumlu havayı bozacak" dedi.

    "Bu karar tasarısı, siyasi amaçlar için, İran'ın tüm işbirliğine rağmen ele alındı" ifadesini kullanan Sultaniye, "Kararın, nükleer enerji elde etme hakkımız üzerinde hiçbir etkisi olmayacak" diye konuştu. "BM Güvenlik Konseyinin, yaptırımlar ve askeri saldırı da dahil tehditlerini içeren kararlarının bile İran'ı nükleer enerji elde etme hakkından vazgeçiremediğini" ifade eden Sultaniye, "Bizim açık mesajımız şudur: Bu karar tasarısının hiçbir etkisi olmayacak. Nükleer enerji faaliyetlerimiz bir saniye bile durmayacak" diye konuştu.

    Sultaniye, karar tasarısının oylamasında İran lehinde oy kullanan Malezya, Küba ve Venezuela ile çekimser oy kullanan Türkiye, Pakistan, Mısır, Afganistan, Güney Afrika ve Brezilya'ya teşekkür etti.

    İranlı temsilci, "belli güçlerin tüm baskılarına rağmen karar tasarısının oy birliğiyle kabul edilmemesinin, söz konusu güçler için büyük bir yenilgi ve siyasi bir mesaj olduğunu" sözlerine ekledi.

    IAEA Yönetim Kurulunun bugünkü toplantısında BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, İngiltere, Çin ve Fransa ile Almanya'dan oluşan "5 artı 1" ülkelerince hazırlanan karar tasarısı görüşülmüştü. Yönetim Kurulundaki 35 ülkeden 34'ünün katıldığı oylamada karar tasarısı, 3 karşı ve 6 çekimser oya karşılık, 25 ülkenin lehte oyuyla kabul edilmişti.

    Karar tasarısı, İran'dan Fordo tesislerindeki uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurmasını, yeni ve gizli tesis inşa planı olmadığını teyit etmesini talep ediyor.

    İran, IAEA müfettişlerinin Fordo uranyum zenginleştirme tesislerinde iki kez denetlemede bulunmasını kabul etmiş, hazırlanan raporlarda "Endişelenecek bir şey yok" ifadesine yer verilmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow