hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ve Obama Nobel'i aldı...

    Ve Obama Nobeli aldı...
    expand

    ABD Başkanı Barack Obama, Norveç'in başkenti Oslo'da 2009 Nobel Barış Ödülü'nü aldı. Obama, kendisi dışındaki adayların 2009 Nobel Barış Ödülünü belki de daha çok hak ettiğini söyledi.

    İsveçli mucit sanayici Alfred Nobel'in 30 Aralık 1896'da açıklanan vasiyetine göre, sadece barış ödülünü veren Norveç parlamentosu Storting'in Barış Komitesi, 18 ayar altın madalya ile Nobel diploması ve 10 milyon İsveç Kronu (1,41 milyon dolar) tutarındaki ödülü Obama'ya takdim etti.

    Geleneksel olarak Nobel ödülleri sahiplerinin duyurulduğu ekimde yapılan açıklamaya göre, Obama, uluslararası diplomasi ve dünya halkları arasında işbirliğini kuvvetlendirmek için gösterdiği olağanüstü çabalar ve atom bombasından arınmış dünya için yaptığı çalışmalardan ötürü bu yılki Nobel Barış Ödülüne layık görüldü.

    Ödülü "özgürlük savaşçıları"na ithaf etti


    Başkan Obama, Beyaz Saray tarafından kopyası basına dağıtılan teşekkür konuşmasında, bütün dünyada özgürlük için savaşanları selamladığını ve ABD'nin Myanmar, İran ve Afrika ülkesi Zimbabve'de özgürlük için mücadele edenlerin yanında olduğunu belirtti.

    Obama, ABD'nin Myanmar'daki muhalefet lideri Aung San Suu Kyi gibi dingin ve saygın reformculara, Zimbabve'de şiddet olaylarına rağmen seçim sandığına gidip oy atanların cesaretine ve İran'da sessizce sokaklarda gösteri yapan binlerce kişiye saygılarını sunduğunu ifade etti.

    Oslo belediyesinde düzenlenen resmi tören sırasında Nobel komitesinin Başkanı Thorbjoern Jagland'ın ellerinden ödülünü alan Obama, bu rejimleri yönetenlerin başka ülkelerin güçlerinden çok kendi halklarının özgürlük özlemlerinden çekindiklerini söyledi.

    Eski ABD Başkanı George W. Bush'a da gönderme yapan Obama, ABD'nin düşmanlarına karşı savaşırken ideallerini kurban etmemesi gerektiğini savundu.

    Afganistan'a takviye asker gönderme kararı alan Obama ayrıca, savaşın dünya çapında kötülüğe karşı mücadele edebilmek ve ABD'nin güvenliğini sağlamak için bazen gerekli olduğunu söyledi. Obama, yine de savaşın insan hayatına mal olduğunu ve bunun üzücü olduğunu vurguladı.

    Obama, Nobel'in büyük para ödülünü hayır işlerine bağışlayacağını açıklamıştı.

    Nobel ödülleri, Alfred Nobel'in 10 Aralık 1896'daki ölümünün yıldönümlerinde veriliyor.

    Komite kararı savundu

    Nobel Komitesi Başkanı Thorbjoern Jagland, birçok kişinin ödülün Obama'ya çok erken verildiğini düşündüğünü, ancak tarihin kaçan fırsatlarla dolu olduğunu, şimdi, bugün Obama'nın fikirlerini desteklemek için bir fırsat sahibi olduklarını belirterek, "Ödül hepimiz için bir eylem çağrısıdır" dedi.

    Nobel Komitesi, 9 Ekim'de, göreve gelmesinin üzerinden henüz bir yıl bile geçmemişken bu önemli ve saygın ödüle Obama'nın layık görüldüğünü açıklayarak dünyayı şaşırtmıştı.



    Obama: "Kesin daha fazla hak eden var"

    Obama, Nobel töreni öncesi Başbakan Jens Stoltenberg ile düzenlediği basın toplantısında "Bu ödülü muhtemelen daha fazla hak eden başka adaylar olduğundan şüphem yok" ifadesini kullandı.

    Stoltenberg ise Obama'nın ödülü hak etmiş olduğunu belirterek, "Geçen yıl boyunca barış için daha fazla çalışan bir başkasını düşünemiyorum" dedi.

    Törende Obama ve eşi, Norveç Kraliyet ailesiyle birlikte Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, Nobel Komitesi Başkanı Thorbjörn Jagland'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetliyle bir araya geldi.

    Obama'nın sözcüsü Robert Gibbs, Obama'nın "Bir savaş başkanı olarak mı barış ödülünü alacağı?" yönündeki bir soruya "Kesinlikle evet" yanıtını vermiş ve Obama'nın, konuşmasında, Afganistan'a takviye asker gönderme kararı ile Nobel Barış Ödülü alma tarihinin çakışması konusunu gündeme getireceğini söylemişti.

    Geniş güvenlik

    Osla'ya indikten sonra 30 araçlık bir konvoyla oteline giden Obama'nın güvenliği, yol boyunca havadan da helikopterle sağlandı.

    ABD Başkanının güvenliği için 2 bin polis ve asker görevlendirildi.

    Obama'nın kalacağı otelin balkon camları kurşun geçirmez panellerle güçlendirildi.

    Castro'dan eleştiri

    Eski Küba lideri Fidel Castro, Afganistan'a takviye asker gönderme kararı alan ABD Başkanı Barack Obama'nın Nobel Barış Ödülü'nü kabul etmesini eleştirdi.

    Resmi basında yayımlanan bir yazısında, bundan iki ay önce Obama'nın ödüle layık bulunmasını olumlu bir adım olarak nitelendiren Castro "Obama Afganistan'da sonuna kadar savaşmaya karar vermişken neden Nobel Barış Ödülü'nü almaya karar verdi. Bu sinik davranışta bulunmaya mecbur değildi" dedi.

    "Birleşik Devletler Başkanı, Irak ve Afganistan'da ölen, aralarında çocukların ve masum yaşlıların da bulunduğu yüzbinlerce kişi hakkında tek bir söz söylemiyor" diyen Castro, Washington'ın mevcut politikasının "Bush'ununkini aynısı olduğunu" söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow