hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bir telefon et orkestra köyüne gelsin!

    Bir telefon et orkestra köyüne gelsin
    expand

    Kültür ve Turizm Bakan Ertuğrul Günay'ın İzmir'in Menderes ilçesine bağlı Çatalca Köyü'nde izleyip, "25 aylık bakanlığımın en güzel gecesini yaşadım" sözleriyle beğenisini dile getirdiği İzmir Devlet Senfoni Orkestrası'nın (İZDSO) köy konseri, "Türkiye Sanat Otobüsü" projesine hız kazandırdı.

    İZDSO Müdürü Kenan Gökkaya, İZDSO'nun 2000 yılından bu yana Kültür Bakanlığı himayesinde, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü desteğiyle "güzel sanatları köylerle buluşturma" amaçlı konserler düzenlediğini söyledi.

    "Bakan Günay'ın sözleri, 9 yıldır mücadelesini verdiğimiz projenin doğruluğunun en büyük kanıtıdır" diyen Gökkaya, Günay'ın Çatalca konserinin ardından yaptığı konuşmada dile getirdiği destek sözünün, koordinatörlüğünü kendisinin üstlendiği "Türkiye Sanat Otobüsü" projesine de hız verdiğini kaydetti.

    Gökkaya, günün koşullarında kentlerde bulunan birçok şeyin artık köylerde de bulunduğunu, ancak güzel sanatların olmadığını, sanatçıların, hayatlarında bir kez olsun, köylerde yaşayan insanlarla güzel sanatları buluşturma zorunluluğu olduğunu belirtti.

    Gökkaya, "Bizler, yalnızca büyük şehirlerin sanatçıları değiliz, bu ülkenin sanatçılarıyız" diye konuştu.

    Mobil güzel sanatlar projesinin, müziği, resmi, heykeli, dansı, güzel sanatların birçok dalını "Alo sanat istiyorum" diyen köylere götüreceğini söyleyen Gökkaya, köy konserlerine ilk başladıklarında hem sanatçıların hem de konser verdikleri köylerin muhtarlarının tedirgin olduğunu, ancak köy konserlerinde herkesi şaşırtacak kadar olumlu tepkiler aldıklarını kaydetti.

    Konserlerde sadece klasik Batı müziğinin eserlerini yorumlamadıklarını, köylülere halk türküleri, farklı müzik türleri dinlettiklerini, İzmir Devlet Opera ve Balesi'nden dansçıların kendilerine eşlik ettiğini ifade eden Gökkaya, şöyle konuştu:

    "Konserlerde müthiş bir enerji, yakınlık yakalamayı başardık. Köy meydanında Mozart'ı da dinlediler, Aşık Veysel'i de Yunus Emre'yi de. Kendi kültürümüzden yola çıkarak evrensellikle nasıl buluştuğumuzu gördük. Sayın Bakan, konser sonrası ifadeleriyle en ücra köylere varıncaya kadar ulaşılacağının sözünü verdi. Bu, bizim en mutlu günümüz oldu. Otobüsümüz, Anadolu'yu kıyı bucak güzel sanatlarla buluşturacak. Yürüyen bir kültür merkezi olacak. Köyde yaşayan herkes, en azından bir kez güzel sanatların farklı türleriyle tanışma olanağı sağlayacak. Bu proje sayesinde kimbilir, belki köylerde geleceğin Fazıl Say'larına, İdil Biret'lerine ilham vermiş olacağız."

    Köy kökenli bir ailenin çocuğu olduğunu ve köydeki yaşamı iyi bildiğini belirten İZDSO Müdürü Kenan Gökkaya, eğitimini sürdürürken annesinin kendisine söylediği "Ne aldıysan köyüne de götür" sözlerinin, başlattığı köy konserleri projesine ışık tuttuğunu söyledi.

    Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın kendisini arayarak, konserleri yakından izlediğini, "katılan arkadaşları alınlarından öptüğünü" ve bir sonraki konsere geleceğini söylediğinde çok heyecanlandıklarını ifade eden Gökkaya, İZDSO'nun konserlerinde alınan olumlu tepkinin ardından, Kültür Bakanlığının da desteğiyle gezici sanat otobüsü çalışmalarına ağırlık vereceklerini kaydetti. Gökkaya, "Anneme vermiş olduğum sözü, nihayet yerine getirecek olmanın mutluluğunu yaşıyorum" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow