hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Anadolu Ateşi'nden "İstanbul Dreams"

    Anadolu Ateşinden İstanbul Dreams
    expand

    Anadolu Ateşi Dans Topluluğu, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde 7 ayrı gezginin gözünden yarı düşsel, yarı gerçek bir İstanbul tablosunu ortaya koyan "İstanbul Dreams" adlı bir proje hazırladı.

    Projenin prömiyeri, 2010 yılının Ekim ayında gerçekleştirilecek. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç ve Anadolu Ateşi Dans Topluluğu Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısında projeyi tanıttı.

    Avdagiç, projenin, "dans ve müzik performansı ile İstanbul'u yorumlayarak birbirinden farklı yabancı karakterlerin gözünden şehrin farklı renklerini sunması açısından büyük bir önem taşıdığını" vurgulayarak, "Her bir karakterin yaşadığı İstanbul macerasında bizler de zaman zaman kendi İstanbulumuzu bulacak, zaman zaman şehrin çok iyi bildiğimiz mekanlarına ve hikayelerine yeni bir gözle bakma imkanı bulacağız" dedi.

    İstanbul'u uluslararası kültür ve sanat ajandasının üst sıralarına yerleştirmeyi amaçladıklarını kaydeden Avdagiç, İstanbul'a dair büyük yapımların ve üretilen projelerin, Avrupa'da sahnelenmesinin önemine işaret etti.

    "Anadolu Ateşi" ve "Troya" gösterilerinin yurt içinde ve dışında büyük bir ilgiyle karşılandığını anımsatan Şekib Avdagiç, "İstanbul Dreams" projesinin, farklı renkleri ve tatlarıyla her gün yeniden keşfedilmeyi bekleyen İstanbul hakkında büyük bir merak ve ilgi uyandıracağını vurguladı.

    Avdagiç, "Türk yapımı gösterilerin dünyada ilgiyle izlenmesi bizim için büyük bir gurur kaynağı. İstanbul'u konu alan bu çapta gösteriye destek vermek de ajans olarak mutluluk ve gurur duyduğumuz bir olay. 'İstanbul Dreams', hepimizin İstanbul hakkındaki duygu ve düşüncelerine farklı açılar kazandıracak keyifli bir gösteri olacak" dedi.

    "İstanbul'u anlatmak kolay değil"

    Mustafa Erdoğan da, 2001 yılından bu yana dünya sahnelerinde yer aldıklarını ve 2 bin 750'nin üzerinde temsil gerçekleştirdiklerini, canlı performans seyircisinde 14 milyona yaklaştıklarını ve dünyanın en büyük dans topluluklarından biri olduklarını anlattı.

    Projeyi dünya sahnelerinde edindikleri deneyimin ve birikimin getirdiği öz güven ve planlamayla sahneleyeceklerini ifade eden Erdoğan, İstanbul'un Türkiye'nin en çok bilinen markası ve dünyanın en güzel kentlerinden biri olduğunu vurguladı.

    Erdoğan, "Kimse İstanbul'u kültür başkenti ilan etmese de, tarihi, hoşgörüsü, genç nüfusu ve eşsiz güzellikleriyle zaten İstanbul dünyanın kültür başkenti" diye konuştu.

    Erdoğan, İstanbul'a yakışır bir gösteri sahnelemeyi hedeflediklerini ve bunun için bu kadar yıl deneyim kazanmayı beklediklerini anlatarat, sözlerine şöyle devam etti:

    "Çünkü İstanbul'u anlatmak çok kolay bir şey değil. İstanbul'un her şeyini anlatmak da mümkün değil. İstanbul birçok açıdan en az 20, 30 projeye ev sahipliği yapacak kadar zengin bir kültüre, derin bir tarihe sahip. Nasıl ki Anadolu Ateşi'nde Anadolu'nun bütün zenginliğini ve görkemini anlatmak mümkün değilse, sadece fragmanlar düzeyinde Anadolu'yu anlattıysak, İstanbul için de bir başlangıç projesi yapıyoruz.

    Proje 2 perde ve 7 bölümden oluşacak. 7 yabancının gözünden ve bizim gözümüzden bir İstanbul'u anlatacak. İstanbul'a ilişkin anlatıların tamamına yakını yabancı gözlemcilerin yazdıklarından ibaret. Bu yabancı gözlemcilerden hareketle bizim şair ve yazarlarımızın İstanbul tasvirleri var. İstanbul'un yaşanmış, görkemli tarihinden esintileri ele alan, günümüz İstanbul'undan başlayıp, geri dönüşlerle geçmişin görkemli İstanbulu'na geri dönen, Anadolu Ateşi'nin tam kadro çalışacağı, dünyada ilk kez bazı teknik gelişmelerin de sahneleneceği, kendine özgü sahne dokusu, dekoru ve anlayışı olan yeni bir İstanbul sahnelemeyi hedefliyoruz. İstanbul'da kronolojik bir akış olmamasına rağmen tarihi zenginlik görülecek."

    "Dünyalı bir İstanbul peşindeyiz"

    Mustafa Erdoğan, 2010 yılının Ekim ayında yapılacak prömiyerde, dünyanın birçok ülkesinden dansçıları da ağırlamak istediklerini belirterek, "Çünkü dünyalı bir İstanbul peşindeyiz" dedi.

    Gösteriyle ilgili çok fazla ayrıntı vermek istemediğini ifade eden Erdoğan, İstanbul 2010 AKB Ajansının verdiği 2 milyon TL'lik desteğe teşekkür etti. "Onların sayesinde yola çıktık ve çok güzel bir İstanbul sahnelemek için güç kazandık" diyen Erdoğan, "Troya"yı 4,5 milyon Avro yatırımla yaptıklarını, "İstanbul Dreams"in bütçesinin bunu biraz daha aşacağını söyledi.

    Erdoğan, "Troya"nın Abu Dabi, Umman, Belçika ve Almanya ile devam edecek turnesinin "İstanbul Dreams"in de turne altyapısını oluşturacağını dile getirerek, "Troya" ve "Anadolu Ateşi"nin dünyada sahne aldığı bütün ülkelerde "İstanbul Dreams"in de sahne alacağını kaydetti.

    Almanya, Fransa, Avusturya, Belçika, Romanya, İsviçre ve Hollanda'da gösteriler tasarladıklarını belirten Erdoğan, "Başlangıç turnesinin ardından da 10-15 yıl boyunca tıpkı 'Anadolu Ateşi' ve 'Troya' gibi dünya klasikliğine dönüşecek bir İstanbul gösterisi tasarlıyoruz. İstanbul'da hedeflediğimiz şey, turne yapmaktan çok bu oyunun izlenmesi için İstanbul'a seyirci çekmek. Nasıl ki 'Cats' Londra ile özdeşleşmiş bir oyunsa 'İstanbul Dreams' de İstanbul'un oyunu olacak ve İstanbul'a gelen her yabancı bu oyunu burada izleyecek. Asıl başarıyı bu noktada görüyoruz" dedi.

    Sorular


    Konuşmaların ardından Avdagiç, bir gazetecinin, "Ajansın Artistik Kurulu tarafından 2008 yılında reddedilen 'İstanbul Dreams', yürütme kurulu tarafından kabul edilmiş, bu bir çelişki değil mi?" sorusunu "Bunun çelişki olduğu sizin yorumunuz. Ajansın işleyiş mekanizması var. Son karar, yürütme kurulunundur. Kurula kadar olan organlar istişare niteliktedir. Burada bir çelişki yok" yanıtını verdi.

    Mustafa Erdoğan da aynı soruyu, "Ben de bunu yeni duyuyorum. Artistik Kurul bizi ret mi etmiş? Tanışmak istiyorum kendileri ile" diyerek yanıtladı. Erdoğan, "Bizim için tarihi bir an. 1999'dan beri ilk defa bu ölçekte bir destek alıyoruz. Yıllarca dünyanın her tarafında tek başımıza mücadeleyi sürdürdük. Sadece 'Troya' döneminde sembolik bir devlet katkısı aldık. Projedeki destek bizi yola çıkardı" diye konuştu.

    Mustafa Erdoğan, bir gazetecinin "İstanbul hangi yabancı gezginlerin gözünden anlatılacak?" sorusu üzerine şunları söyledi: "Bir kişiyi karakter alarak canlandırmıyoruz. Bizim İstanbulumuzda Orhan Pamuk'un, Yahya Kemal'in, Osmanlı'nın, Bizans'ın, bugünün İstanbul'u da var. Bizim için önemli olan daha çok Orhan Pamuk ve Yahya Kemal'in bakışı. İstanbul'a gelen farklı farklı uluslardan turistlerin gözüyle başlayan bir İstanbul hikayesi anlatıyoruz. Bir İngiliz turistin İstanbul'da yaşadığı maceralar ve onun İstanbul'a mistik ve oryantalist bakışı ile batılıların genel bir İstanbul algısı ile bizim gerçek İstanbulumuz arasında bir denge gözetmeye çalışacağız."

    Şekib Avdagiç, projeye ajansın katkısına ilişkin bir soru üzerine, "Basında çıkan rakamlara göre 9-10 milyon liralık bir bütçe. Basın mensupları ve bazı parlamenterlerimiz 200 milyonluk bütçemiz yerine 2 milyarlık bütçemiz olduğunu ifade ediyor. Bunları duyunca çok memnun oluyoruz. İnşallah onların bu temennileri gerçekleşir biz de, İstanbul'a daha kapsamlı hizmet yapma imkanı buluruz" dedi.

    Erdoğan da, basın mensuplarına hitaben "Sizin yazdığınız rakamlar daha iyiydi, keşke onları alabilseydik" diye konuştu.

    Yabancı ülkelerden 3 aylık evreler halinde Türkiye'ye gelen yabancı dansçıların "Anadolu Ateşi" ve "Troya"da görev aldıklarını anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti:

    "Konuk dansçı alıyoruz. Aslında Anadolu Ateşi'nin dansçıya ihtiyacı yok. 250 dansçımız var, Çin ordusu kadar kalabalığız. En büyük zorluklarımızdan biri de bu. Ama büyüğüz derken de bunun keyfini sürüyoruz. Bu genç insanlar 3 aylık bir deneyim yaşayacaklar, 'Anadolu Ateşi', 'Troya' ve 'İstanbul Dreams' eserlerinde bizimle birlikte olacaklar. Ömür boyu gittikleri ülkelerde bizim gönüllü kültür elçimiz olarak bu rüyayı anlatacaklar. Bizler birer kültür elçisi yetiştiriyoruz." Şekib Avdagiç ve Mustafa Erdoğan, daha sonra projeye ilişkin protokolü imzaladılar.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow