hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünyanın konuştuğu Türk opera sanatçısı

    Dünyanın konuştuğu Türk opera sanatçısı
    expand

    Barok Opera'da ismi dünyanın en büyük kontra tenörleriyle birlikte anılan genç opera sanatçımız Cenk Karaferya, 5 Haziran'da Londra'nın ünlü St John Smith Square konser salonunda Bridget Cunningham yönetimindeki orkestrası ile birlikte unutulmaz bir konser vermeye hazırlanıyor.

    İtalyan  L'Opera dergisi tarafından ismi dünyanın en büyük kontra tenörleri arasında gösterilen  27 yaşındaki Karaferya, 5 Haziran Cuma günü ünlü Türk piyanist İdil Biret'in de bir konser verdiği St John's Smith Square'de orkestrası Broschi Ensemble ile birlikte Handel ve Vivaldi'nin aryalarını seslendirecek.

    Uluslararası müzik otoritelerinin ayakta alkışladığı genç opera sanatçımız Cenk Karaferya, 27 yaşında, İstanbul doğumlu. Baba tarafı Selanikli. 4 yaşındayken ailesiyle birlikte ABD'ye taşınmış,  son 16 yıldır ise Londra'da yaşıyor. Teyzesi eski TRT sanatçılarından Mukkades Yorgun. Her yıl şan bölümüne sadece 10 öğrencinin kabul edildiği Avrupa'nın en saygın konservatuarlarından Trinity College of Music'de müzik ve opera eğitimini tamamlamış.

    Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi sopranosu olarak bilinen Teresa Cahill'in öğrencisi. 'Erkeğin son seviyedeki en yüksek sesi' şeklinde tanımladığı ve kadın sesine en yakın erkek sesi olarak bilinen Kontra tenör sesin dünyadaki bir avuç temsilcisinden biri. Eski Barok dönemde kontra tenörler  sesin kadınsı ve çocuksu yapısı nedeniyle daha çok hadım rollerini seslendirirmiş.

    Karaferya ve orkestrası ise Barok dönemini yeniden canladırmayı amaçlayan post-Barok akımının öncülerinden. Almanca, Fransızca, İtalyanca ve İngilizce konuşabilen genç sanatçı, bugün uluslarası Barok Opera'da dünyanın sayılı kontra tenörlerinden biri olarak gösteriliyor.

    Londra'da müzeye dönüştürülen ünlü Alman besteci Handel'in yaşadığı evde konser öncesi klavsen eşliğinde Bridget Cunningham ile birlikte mini bir performans sergileyen Karaferya DHA'nın  sorularını yanıtladı.

    Sanat hayatına İngiltere ve ABD 'de devam eden genç sanatçı, bir Leyla Gencer hayranı. Kariyerinde Gencer'in izinden gitmeyi amaçladığını dile getiren Karaferya, Türkiye'nin aslında Barok müzikle çok güzel tanıtımının yapılabileceğini belirtiyor.

    Ancak Türkiye'de  Barok Opera'ya büyük ilgi olmasına rağmen  sanatçılar için bir platform olmadığından yakınan genç sanatçı, "Türkiye'de artık paslanmış opera ve bale evlerimiz hep aynı repertuvarları sahneleyip duruyor, oysa ki dünyada büyük bir Barok esintisi yaşanıyor. Bütün opera sahneleri barok operalara yer veriyor ve klasik barok kayıtları çok satıyor şu anda. Vivaldi, Handel gibi bir çok sanatçı Osmanlı İmparatorluğu ve  Türkler'le ilgili bir çok operalar yazdılar ve ben bunları burada söylüyorum, niye Türkiye'de olmasın. Tüm bunlar hep Türkiye'yi ve Türk tarihini tanıtmak için"  diyor.

    Cenk Karaferya ve orkestrası Broschi Ensemble, 5 Haziran'da St John's Square'de gerçekleşecek konserde Vivaldi'nin 'Beyazıt' operasından da bir arya söyleyecek. Orkestrası ile birlikte 'Beyazıt' operasını 2010 Kültür Merkezi  İstanbul'da sergilemeyi plandıklarını duyuran genç sanatçı, Türkiye'yi ve Türk tarihini tanıtmak adına projeye sponsor olmak isteyen herkesi  memnuniyetle karşılayacaklarını dile getiriyor.



    Kişisel hatta vahşi Barok müzik

    Cenk Karaferya, Türkiye'de operanın genellikle elit, orta yaş üstü kesime hitap ettiği yönündeki fikirlere ise kesinlikle katılmadığını belirtiyor.

    "Barok müzik herkese hitap eden bir müzik dalı, hatta vahşi ve kişisel. Ayrıca çok organik  ve  bunu herkes hissedebilir" diyen genç sanatçı, orkestrası ile birlikte hedefinin bu müzik türünü her yaştan ve kültürden insana aşılamak olduğunu söylüyor.

    Cenk Karaferya ile 5 yıldır birlikte çalışan İngiltere'de Barok müziğin en önemli isimlerinden Bridget Cunningham ise genç Türk opera sanatçısının çok ender sayılabilecek nitelikte özel bir sese sahip olduğunu vurguluyor.

    Karaferya ile müzikal anlamda çok uyumlu çalıştıklarını dile getiren İngiliz sanatçı, Türkiye'de birlikte sahne almaktan ise çok büyük mutluluk duyacağını dile getiriyor.

    Cenk Karaferya ve orkestrası Broschi Ensemble bu sene sonunda Mersin'de bir konser verecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow