hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fazıl Say, Anadolu'yu Avrupa'ya götürüyor

    Fazıl Say, Anadoluyu Avrupaya götürüyor
    expand

    Piyanist ve besteci Fazıl Say, Türk vatandaşlarının da yoğunlukta olduğu Almanya ve Hollanda'ya turne düzenlemeye hazırlanıyor.

    Almanya ile başlatacağı turnede ünlü radyo orkestrası Bayerisher Rundfunk ile buluşacak olan Say, Amsterdam'da da 11 Eylül olaylarının ardından yaşananları anlatan ağıt niteliğindeki "Anadolu'nun Sessizliği" isimli eseri seslendirecek.

    Fazıl Say, AA muhabirine Avrupa turnesiyle ilgili bilgi verirken, Haziran ayını iki Avrupa ülkesinde vereceği konserlere ayırdığını söyledi.

    Avrupa turnesinin ilk durağında Almanya'nın Münih kentinde seyirciyle buluşacağını anlatan sanatçı, 11 ve 12 Haziranda Münih'te Bayerisher Rundfunk ile sahneyi paylaşacağını ifade etti. Say, bu orkestra ile iki konser vereceğini belirterek, orkestrayı Şef Lothar Zagrosek'in yöneteceğini ve konserde Ravel'in piyano konçertosunu yorumlayacağını kaydetti.

    Bayerisher Rundfunk Orkestrası'nın, alanında çok iyi tanınan, başarılı bir orkestra olduğunu ifade eden Fazıl Say, "Bu orkestra, Almanya'nın efsanevi radyo orkestrasıdır. Bayerisher Rundfunk ile ikinci buluşmamızı 11 ve 12 Haziranda gerçekleştireceğiz" dedi.

    "İkinci kez Türk eseri çalacaklar"

    Say, Haziran ayının ikinci yarısını Hollanda turnesine ayıracağını, 19 ve 20 Haziran'da Amsterdam'da Royal Concertgebau Orkestrası ile sahne alacağını söyledi.

    Bu konserde kendi bestesi olan "Anadolu'nun Sessizliği" başlıklı 3'üncü piyano konçertosunun seslendirileceğini anlatan tanınmış sanatçı, konserde orkestrayı şef Dennis Davies'in yöneteceğini ve solist olarak da kendisinin yer alacağını belirtti.

    Fazıl Say, konserle ilgili şu bilgileri verdi:

    "Amsterdam'da vereceğim bu konserlere Concertgebau Salonu ev sahipliği yapacak. Royal Concertgebau Orkestrası, 1970'lerde Ulvi Cemal Erkin'in bir eserini çalmıştı. Bu da tarihlerinde yorumlayacakları ikinci Türk eseri olacak. Bu orkestra ile de ikinci buluşmamız. İlkinde 2004 yılında Çaykovski'nin konçertosu ile izleyici karşısına çıkmıştık.

    Konserde yorumlayacağımız, 'Anadolu'nun Sessizliği', Paris Ulusal Orkestrası'nın siparişi üzerine olan bir eser. Bu eseri 2001 yılında besteledim ve Ocak 2002'de de Paris'te ilk seslendirilişini yapmıştım. Daha sonra Türkiye, Almanya, Japonya ve daha pek çok ülkede defalarca seslendirdik."

    Söz konusu yapıtın "Silence of Anatolia" adıyla CD kaydının da yapıldığı ifade eden Say, bestenin ilk bölümünde Anadolu ve sessiz bozkırların işlendiğini, ikinci bölümün "İnat-Obstinacy" ismini taşıdığını söyledi.

    Say, "İkinci bölüm, daha kişisel. İkinci ve üçüncü bölüm arasında ise uzun bir piyano emprovizasyonu (doğaçlama) var. Son bolum ise '9-11' adını taşıyor ve eserin bestelenişine denk gelen 11 Eylül ve sonrası Orta Doğu ve dünyada yaşanan trajik olaylara bir ağıt niteliğinde besteledim" diye konuştu.

    Fazıl Say için festivaller ayı

    Fazıl Say'ın turneleri Temmuz ayında da devam edecek. Sanatçının gelecek ay ilk turne durağı 6 Temmuz'da Fransa'nın Saou kenti olacak.

    Kentte düzenlenecek festival kapsamında Mozart ve Haydn'ın yapıtları ile izleyici karşısına çıkacak olan Say, 9 ve 10 Temmuzda Almanya'nın Stuttgart kentinde sahne alacak. Konserde, Prokofieff'in 3. piyano konçertosu seslendirilecek.

    Piyanist ve besteci Say, 17 Temmuzda İtalya'nın Cernobbio kentinde seyirciyle buluşacak. Sanatçı, Cernobbio Festivali'nde Mozart'ın eserleriyle izleyici karşısında olacak.

    Say'ın Temmuz ayındaki son konseri, 31 Temmuzda Avusturya'nın Salzburg kentinde gerçekleştirilecek. Burada düzenlenecek festivalde keman sanatçısı Patricia Kopatchinskaja ile seyirciyi selamlayacak olan Fazıl Say, Bach'ın yapıtlarından oluşan programla festivale renk katacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow