hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Endülüs devleti öldü ama müziği yaşıyor

    Endülüs devleti öldü ama müziği yaşıyor
    expand

    Endülüs devleti asırlar önce sona erdi, ama Kuzey Afrika'da yaşayan kültürü bütün canlılığıyla sürüyor.

    Bu kültürün en önemli unsurlarından Maluf müziğinin ünlü ismi Lamia Maadini, bu kültürü Avrupa'ya da taşıyan öncü sanatçılardan biri haline geldi.

    Bu yaz İspanya'da konser hazırlığında bulunan Maadini, hicaz makamı usullerine dayanan Maluf müziğindeki başarısı sayesinde Fas'tan Libya'ya dek hayran kitlesine sahip.

    Cezayir'de toplanan yabancı haber ajansı yöneticilerine konser veren Maadini, bugüne dek bir kez turistik amaçla ziyaret ettiği Türkiye'de konser vermekten memnun olacağını belirtti.

    Lamia Maadini, 1967'de Cezayir'de doğdu. Cezayir Belediye Konservatuarında piyanist ve öğretim görevlisi annesi Salime Maadini'nin teşvikiyle 6 yaşında Endülüs müziğiyle tanıştı.

    Etkileyici sesi ve güçlü yorumu ile ünlenen Maadini, beş albüm çıkardı, Mağrip ülkeleri ve Avrupa'da çok sayıda konser verdi. Maluf, hicaz makamındaki bir usul sistemine dayanıyor.

    Bu usuller 9. yüzyıldan beri değişmiyor. Malufta kullanılan enstrümanlar şöyle: ud, kanun, saz, flüt, rebab. Ancak Maadini konserlerinde def ve piyano da büyük yer işgal ediyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow