hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kore gazisi orkestra şefinin Türkiye sevinci

    Kore gazisi orkestra şefinin Türkiye sevinci
    expand

    İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı'nın (İKSEV), 25. yılı etkinlikleri kapsamında organize ettiği La Scala Filarmoni Orkestrası konserini yöneten dünyaca ünlü orkestra şefi Myung Whun Chung, aynı zamanda bir Kore gazisi olarak Türkiye'ye ilk kez gelmenin heyecanını yaşadığını belirterek, "Artık yaşlanıyorum. Hayatımın bu döneminde kalıcı bir şeyler yapmak daha çok önem kazandı" dedi.

    Piyanist-orkestra şefi Chung, Türkiye ile bağları olmasına, kültürel zenginliğine hayranlığına karşın, seyahatlerle dolu çalışma yaşamında bu ülkeye gelme fırsatı bulamadığını ifade ederek, en büyük merakının, yakın dostlarından duyduğu Türk yemeklerini tatmak olduğunu söyledi.

    Chung, "Türkiye'ye ilk gelişim, sadece bu ülkenin kültürüne duyduğum yakınlıktan değil, yemeklerini tadacak olmaktan dolayı da çok heyecanlıyım" dedi.

    Tamamı profesyonel olarak müzikle ilgilenen 7 kardeşin altıncısı olarak dünyaya geldiğini, bir anlamda "daha doğmadan müzikle tanıştığını" söyleyen Chung, müzik kariyerine iki kardeşiyle kurdukları Chung üçlüsüyle başladığını ve hala o günleri özlemle andığını ifade etti.

    UNESCO, "Yılın Adamı" seçti

    Kariyerinde aldığı sayısız ödüllere ek olarak, BM'nin "Uyuşturucu Kontrol Programı"nda Büyükelçi sıfatıyla yaptığı çalışmalar nedeniyle 2001 yılında UNESCO tarafından "yılın adamı" seçilen, aynı zamanda pedagog olan Myung Whun Chung, bugünlerde BM Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNİCEF) iyi niyet elçisi olarak görev yaptığını kaydetti.

    Ülkesi Kore'de ilk "Onursal Kültür Elçisi" unvanını alan sanatçı olan 56 yaşındaki Chung, müzik dışındaki çalışmaları hakkında şöyle konuştu:

    "Doğduğumdan beri müziğin içindeyim ve artık yaşlanıyorum. Hayatımın bu döneminde artık insanlara bir şeyler aktarabilmek, kalıcı bir şeyler yapmak daha önem kazandı. Gelecek ay Paris'te Dünya Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 20. yılı nedeniyle özel bir konsere imza atacağız. İnsan yaşamının ilk üçte birlik bölümü, almak ve biriktirmektir. Tam anlamıyla büyüyebilmek için güç toplarsınız, bilgi toplarsınız, yeteneklerinizi geliştirirsiniz. İkinci üçte birlik bölüm çalışmakla geçer, kariyerinize odaklanırsınız, çocuklarınızı büyütmek ve çalışmak bütün zamanınızı alır. Bence, sonuncu üçte birlik bölüm, yaşamdan aldıklarımızı geri verme zamanıdır. Şimdi o dönemdeyim, yaşlanıyorum ve neler yapabileceğimi araştırıyorum. Profesyonel anlamda müzik, belki artık benim için biraz daha geri planda kalabilir."

    Chung, Türk müzisyenlerle fazla çalışma olanağını bulamadığını, ancak New York'taki öğrencilik yıllarından ve Kore Savaşı döneminden Türk dostları olduğunu söyledi.

    Efsanevi La Scala Operası bünyesinde 1980'li yıllarda kurulan ve kısa zamanda dünyanın en yetkin şeflerinin ellerinde gelişen orkestra, Chung yönetiminde önceki akşam Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde Mendelssohn'un 4 numaralı "İtalyan" Senfonisi ile Çaykovski'nin 6 numaralı "Patetik" Senfonisi'ni seslendirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow