hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ut çalan Amerikalı müzisyen

    Ut çalan Amerikalı müzisyen
    expand

    Amerikalı müzisyen Scott Wilson, New York'un tarihi tren istasyonu "Grand Central"da, Cumhuriyetin kuruluşunun 86. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen Türkiye'yi tanıtıcı etkinlikler kapsamında Amerikalılara ut çalıyor.

    Scott Wilson'ın Grand Central'da utla çalıp söylediği Türkçe şarkılar dinleyenlerin beğenisini topluyor.

    Wilson, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, 2 yıl önce vefat eden annesinin balerin ve dansçı olduğunu, gençlik yıllarında göbek dansına merak duyup New York'ta açtığı dans stüdyosunda Amerikalılara göbek dansını öğrettiğini söyledi.

    Kendisinin de 5 yaşından itibaren annesiyle birlikte çalışan Türk müzisyenlerden ut çalmayı öğrendiğini anlatan Wilson, evde de annesinin Türk müziği plaklarını dinlediğini anlattı.

    Bunlardan dolayı Türkiye'ye merak duymaya başladığını belirten Wilson, ilk kez 1972 yılında Türkiye'ye gittiğini ve orada Türk müziğine "aşık olduğunu" söyledi.

    O günden bugüne neredeyse her yıl Türkiye'ye gittiğini ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde konserlere, müzik festivallerine katıldığını ve ut çaldığını belirten Wilson, 2001 yılında Hülya Avşar'ın şov programına katıldığını da anlattı.

    Müzisyen Fikret Yıldız'ın kendisine söylemesi için yazdığı "Canım Türkiyem" şarkısını çok sevdiğini söyleyen Wilson, bu parçayı bu yıl Türk Günü yürüyüşünde ve balosunda çalıp söylediğini anımsattı.

    Bu ayın sonunda konser vermek için 3 günlüğüne Şanlıurfa'ya gideceğini belirten Wilson, bu kenti daha önce hiç görmediğini, o yüzden de sabırsızlandığını ifade etti.

    New York Üniversitesinde Türkçe dil kurslarına gittiğini ve çok sevdiği için Türkçesini de ilerlettiğini anlatan Wilson, New York'ta 11 yıldır haftada bir gece çalıştığı müzik kulübünde Türkçe ve bölgenin müziklerini müzisyen arkadaşlarıyla çaldıklarını anlattı.

    Amerikalıların Türkçe bilmeseler de Türk müziğini çok sevdiğini, melodileri hemen kapıp şarkılarına eşlik ettiğini söyleyen Wilson, Amerikalı kadınların göbek dansına da meraklı olduklarını, özellikle sanat gösterisi olarak yapılan bu tür dansı öğrenmek istediklerini söyledi.

    Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili de kitaplar okuduğunu anlatan Wilson, Atatürk'ün laik ve modern Türkiye'yi kurduğunu, kadınlara seçme ve seçilme hakkı verdiğini, alfabeyi değiştirerek insanların kolayca okur yazar olmalarını sağladığını ve Türkiye'nin çehresini değiştirdiğini bildiğini kaydetti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow