hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bir Cumhuriyet Çınarı: Ferid Alnar

    Bir Cumhuriyet Çınarı: Ferid Alnar
    expand

    THY'nin, kuruluşunun 76'ncı yıl dönümü etkinlikleri kapsamında dünyaca ünlü besteci Ferid Alnar'ın gençlik, olgunluk ve son dönem eserlerinin ilk seslendirmeleri "Bir Cumhuriyet Çınarı: Ferid Alnar" başlıklı albümde CD'de bir araya getirildi.

    THY Basın Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, THY'nin, kuruluşunun 76'ncı yıl dönümü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen CD albüm çalışmasının, kültür tarihinde kalıcı iz bırakacağı belirtildi.

    Açıklamaya göre, Cumhuriyet'in 86'ncı yılında Cumhuriyet Bayramı armağanı olarak çıkarılan albümde, Ferid Alnar'ın gençlik, olgunluk ve son dönem eserlerinin ilk seslendirmeleri yer aldı.

    "Bir Cumhuriyet Çınarı-Ferid Alnar" albümü, 31 Ekim Cumartesi günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenecek ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katılacağı gala konseri ile sanatseverlere tanıtılacak.

    Açıklamada görüşlerine yer verilen THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin albümün yapımına sosyal sorumluluk bilinciyle hareket ederek karar verdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

    "THY, sanata ve sanatçıya sahip çıkmayı sosyal sorumluluğunun bir parçası olarak görüyor. Besteci Ferid Alnar, yapıtları yurt dışında saygın orkestralarca defalarca seslendirilmiş ve kaydedilmiş olmasına karşın, ne yazık ki kendi ülkesinde değeri yeterince anlaşılıp tanınmamış öncü bir bestecimiz. Ülkesine ve ulusal kültürüne karşı tarih önünde tek başına üstlendiği çok önemli bir vazifeyi son nefesine değin yerine getirme yolunda hayli çile çekmiş bu büyük bestecimize, bu 'Cumhuriyet Çınarı'na, şükranlarımızı bu çalışma ile sunuyor, besteci, orkestra şefi, kanun virtüözü Ferid Alnar'ın aziz hatırası önünde saygı ile eğiliyoruz. Bu vesileyle, bu nadide ve değerli bestelerin müzikseverlere ulaştırılmasında ve dünya kültürüne kalıcı olarak kazandırılmasında emeği geçenlere ve özellikle Prof. Ruhi Ayangil'e şükranlarımızı iletiyoruz."

    Albüm


     "Bir Cumhuriyet Çınarı-Ferid Alnar" adıyla oluşturulan CD albümünde, Alnar'ın 3 eseri bulunuyor. Bunlar sırasıyla Alnar'ın 18 yaşında solo kanun için bestelediği "10 Saz Semaisi" başlıklı yayınlanmış ilk yapıtı; 1971 yılında eşliksiz koro için tasarladığı "10 Yunus Emre İlahisi Koro Suiti" ile 1958 de son şeklini verdiği ünlü "Kanun Konçertosu".

    Aynı zamanda kendisi de bir kanun virtüozu olan Ferid Alnar'ın "10 Saz Semaisi"ni albümde, solo olarak Ruhi Ayangil'in kanunundan dinlemek mümkün olacak. Albümün ikinci önemli yapıtı olan "10 Yunus Emre İlahisi Koro Suiti"ni seslendiren "A capella Ayangil"i, koro şefi Ruhi Ayangil yönetiyor. Alnar'ın en önemli başyapıtlarından biri olan "Kanun Konçertosu"nu ise Şef Romeo Rimbu yönetimindeki Oradea Filarmoni Orkestrası eşliğinde kanun solisti Ruhi Ayangil icra ediyor.

    Ferid Alnar kimdir?


    İstanbul'un Saraçhane semtinde 11 Mart 1906'da dünyaya gelen Alnar, 1978 yılında Ankara'da 72 yaşında hayata veda etti.

    Müzik ve matematiğe karşı yeteneği 5 yaşından itibaren belirginleşmeye başlayan Alnar, evlerinde, kanun çalan annesi ve ud çalan amcasının katılımları ile oluşan musiki meclislerinde kulağı küçük yaşta makam müziği ile doldu.

    Kanun üzerinde ilk kez "Ordumuz etti yemin" marşının ezgilerini ezberden çalarak müziğe olan yeteneğini açığa vuran Alnar, 12 yaşından itibaren İstanbul'un en iyi kanun icracısı unvanına erişen Ferid Alnar, bestekarlıkta ilk kapsamlı eserini 16 yaşında "Kelebek Zabit" başlıklı tek sesli bir operet besteleyerek verdi.

    1922 yılında henüz 16 yaşındayken Darütta'lim-i Musiki Heyeti'ne alınan Alnar, bu suretle ilk profesyonel müzik yaşamına adım attı. Ferid Alnar, 1927 yılında devletin açtığı yurt dışı öğrenim sınavını kazanıp mimarlık eğitimini yarıda bırakarak, Viyana Devlet Müzik Akademisi'nin öğrencisi oldu. Alnar, kompozisyon hocası Josef Marx'ın "Siz milli bir kompozitörsünüz, müziğinizin özelliklerini eserlerinizde yansıtmalısınız" tavsiyesini de aldıktan sonra hayatının sonuna değin verdiği tüm eserlerinde, gerek makam müziği ve gerekse halk müziğinin ritmik ve ezgisel atmosferini büyük bir yetkinlik ve bağlılıkla yansıttı.

    Böylece Türk müziği besteciliğinde kendine özgü modern ve özgün bir tarzın yaratıcısı olan Alnar, 1932'de Viyana'dan yurda dönüşünde ilk olarak İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda orkestra şefliğine atandı.

    Aynı zamanda Belediye Konservatuvarı'nda müzik tarihi ve armoni dersleri veren Alnar, 1936'da Ankara'ya davet edilerek Dr. Ernst Praetorius'un daimi şefi bulunduğu o zamanki adıyla Riyaset-i Cumhur Filarmoni Orkestrası'na şef yardımcısı olarak atandı.

    Aynı zamanda yeni kurulan Ankara Devlet Konservatuvarı'nda kompozisyon dersleri vermeye başlayan Alnar, 1941-1946 yılları arasında Carl Ebert'in sahneye koyduğu ilk operaları yöneterek Ankara Devlet Operası'nın kuruluşuna önemli katkılarda bulundu.

    İlk eşi soprano Ayhan Aydan'la 1952 yılında sona eren evliliğinin ve bu evlilikten olan oğlu Aydın'ın Londra'daki ani ölümünün yarattığı olumsuz ruh hali, bestecinin sonraki yıllarında gerek verimliliğini, gerekse aktif sanat yaşamını önemli ölçüde etkiledi.

    Ferid Alnar, kendisini etkileyen olumsuz koşullardan sıyrılmak istercesine 1955'de yeniden Viyana'ya dönerek bu kente yerleşti. 1957'de, ölümüne değin birlikte olacağı Avusturya asıllı ikinci eşi Sevin Alnar'la hayatını birleştiren Alnar, bu dönemde Avrupa'nın pek çok kentinde konuk şef olarak Alnar Viyana Senfoni, Viyana Radyo Senfoni, Münih Filarmoni, Stuttgart Radyo, Atina Senfoni, Sofya Senfoni orkestraları ile birçok konserler yönetti.

    1964 yılında yeniden Ankara'ya dönen Ferid Alnar, aralıklarla Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası konserlerini yönetti. Aynı orkestra ile 1970 yılında "Kanun Konçertosu"nu solist olarak seslendirdiği jübile konserini gerçekleştiren Alnar, 1978 yılında Ankara'da 72 yaşında hayata veda edince ardında belki sayıca az, ancak Türk müzik tarih ve kültürü açısından derin anlamlarla yüklü bir dizi eseri miras bıraktı.

    "Makam esasına dayalı tek sesli müzik çevresinden" çıkarak gelişen ama makam müziğinin zenginliklerini son nefesine değin yazdığı eserlerinde kullanan Alnar, bu yönü ile Türk müziğindeki yenileşme ve gelişmenin birinci derecedeki öncüsü oldu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow