hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kalp hastaları için yeni tedavi müjdesi

    Kalp hastaları için yeni tedavi müjdesi
    expand

    Türkiye'de ilk kez kalp AORT kapağı, açık kalp ameliyatı olmadan değiştirildi. Kalp kapakçığı Kasıktan uygulanan yöntemle değiştirilen 2 hastanın durumu iyi. Bu yeni yöntemin uzun vadede açık kalp ameliyatına alternatif olabileceği belirtiliyor.

    Türkiye'de ilk kez iki hastanın kalp kapağı, göğüs açılmadan, lokal anesteziyle, kasıktan girilerek değiştirildi. Operasyonu, 18 kişilik Amerikan Hastanesi Kalp Cerrahisi ekibi gerçekleştirdi.

    "Tavi" adı verilen bu yöntem yüksek risk nedeniyle açık kalp ameliyatı olamayanlar için umut kaynağı oldu.

    Taşıdıkları yüksek riskler nedeniyle açık kalp ameliyatı şansı bulunmayan 79 yaşındaki erkek ve 80 yaşındaki kadın hasta işlemden sonra, yoğun bakım ünitesinde 24 saat gözlem altında tutuldu. Ertesi günü normal servise alındı. Bir haftada taburcu edildi.

    Ekibin şefi Dr. Genco Yücel, şimdiye kadar kalp kapakçığı değişiminde açık ameliyatın zorunlu olduğunu, ancak bu hastaların yüzde 30-40'nın riskleri yüzünden ameliyat edilemedeğine dikkat çekti.

    Dr. Yücel, "Tavı dediğimiz işlem AORT kapak darlığı olan ve ameliyat olamayan hastalarda göğüsten direkt kalbe girilip kataterlerle kalp kapakçığını değiştirmeye yarayan işlem.Türkiye'de ilk kez kasıktan girilerek biz bunu uyguladık" dedi.

    Kalp ve damar cerrahı Prof. Dr. Tufan Pak kalp kapağı tedavisinde cerrahinin hala "altın standart" olduğunu ancak özellikle 80 yaş ve üzeri akciğer, böbrek, kalp yetersizliği gibi sorunları bulunanlar için Tavi'nin ilk seçenek olduğunu belirtiyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow