hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sepang'da yağmur indirdi, Button birinci

    Sepangda yağmur indirdi, Button birinci
    expand

    Şiddetli yağmur yüzünden ancak 32 tur koşulan Malezya Grand Prix'sini Brawn GP pilotu Jenson Button kazandı.

    Formula 1'de 2009 sezonunun ikinci yarışını da Brawn GP'den Jenson Button kazandı.

    Button, şiddetli yağmur yüzünden 33. turda durdurulan Malezya Grand Prix'sinde birinciliği elde ederken, BMW'den Nick Heidfeld üçüncü ve Toyota'dan Timo Glock üçüncü oldu.

    56 turluk yarışta Rosberg mükemmel start alarak dördüncü sıradan birinciliğe yükseldi. Dokuzuncu başlayan Alonso da beş sıra birden çıksa da önce Button'a, ardından Raikkonen'e ve Webber'e geçilerek yedinciliğe kadar geriledi.

    İlk turda spin atan McLaren pilotu Heikki Kovalainen ve motor problemi yaşayan BMW sürücüsü Robert Kubica'nın yarışı daha başlamadan bitti. 14 tur geride kaldığında Rosberg ile takipçisi Trulli arasındaki fark üç saniyeydi, Button ise Trulli'nin bir buçuk saniye gerisindeydi.

    İlk pitstoplar sonunda Button liderliğe yerleşti, onun ardından Rosberg, Trulli ve Barrichello sıralandı. Bu arada Raikkonen kumar oynayarak yoğun yağmur lastiklerini taktı.

    21. turda yağmurun hafif hafif başlamasıyla birlikte önce Alonso spin attı, ardından Button ve öndeki tüm pilotlar yoğun yağmur lasitklerini takmak için pite girmek zorunda kaldı. Pit çıkışında Trulli, Rosberg, Trulli, Barrichello sıralaması bozulmadı.

    Bütün bu karmaşadan en karlı çıkan isim, yoğun yağmur yerine intermediate lastikler takan Toyota pilotu Timo Glock oldu. Rakiplerini birer birer geçen Glock ikinci sıraya kadar yükseldi, Button'ın üçüncü kez pite girmesiyle de 29. turda yarışın yeni lideri oldu. Ancak bir sonraki turda, intermediate lastikler takan diğer tüm pilotların aksine yoğun yağmur lastikleri takmak için pite girince Button bir kez daha birinci sıraya yerleşti.

    Yağmurun iyice şiddetlenmesi üzerine Button dahil bazı pilotlar dördüncü kez pite girdi. 31. turda güvenlik aracı piste girdiğinde ilk dört sıra Button, Glock, Heidfeld  ve Trulli şeklindeydi. Sepang pistinin göle dönmesi üzerine yarış 32. turda durduruldu.

    50 dakikalık bekleyişten sonra yarışta yeniden start verilmeyeceği açıklandı ve 31. turun sonundaki klasman geçerli sayıldı. Button kariyerinin üçüncü birinciliğini elde ederken, Heidfeld ikinci, Glock üçüncü oldu.

    Yarışın yüzde 75'inden az bir bölümü koşulabildiği için ilk sekize giren pilotlar, normalin yarısı kadar puan kazandı. Formula 1 tarihinde beşinci kez böyle bir durum yaşanmış oldu.

    Malezya GP klasmanı

    1 Jenson Button  Brawn
    2 Nick Heidfeld  BMW Sauber
    3 Timo Glock Toyota
    4 Jarno Trulli  Toyota
    5 Rubens Barrichello  Brawn
    6 Mark Webber  Red Bull
    7 Lewis Hamilton McLaren
    8 Nico Rosberg  Williams
    9 Felipe Massa  Ferrari
    10 Sebastien Bourdais  Toro Rosso
    11 Fernando Alonso  Renault
    12 Kazuki Nakajima  Williams
    13 Nelson Piquet Jr.  Renault
    14 Kimi Raikkonen  Ferrari
    15 Sebastian Vettel Red Bull
    16 Sebastien Buemi  Toro Rosso
    17 Adrian Sutil  Force India
    18 Giancarlo Fisichella  Force India
    19 Robert Kubica (b.)  BMW Sauber
    20 Heikki Kovalainen (b.)  McLaren



    2009 Grand-Prix Takvimi
    F1 Dünya Şampiyonası Klasmanı
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow