hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yağmurlu Şangay'a Vettel damgası

    Yağmurlu Şangaya Vettel damgası
    expand

    Red Bull, F1 Çin Grand Prix'sinde ilk iki sırayı alarak tarihi bir zafere imza attı. Sebastian Vettel birinci ve Mark Webber ikinci olurken, Ferrari sezonun üçüncü yarışından da puansız ayrıldı.

    Formula 1 2009 sezonunun üçüncü yarışını Red Bull pilotu Sebastian Vettel kazandı.

    Geçtiğimiz yıl yağmurlu Monza yarışında Toro Rosso'ya ilk birinciliğini kazandıran genç Alman pilot, Şangay'da yine yağmur altında ama bu kez Red Bull'a ilk yarış zaferini kazandırdı.

    Çin Grand Prix'sine kadar podyumda üçüncülükten yukarı çıkamayan Red Bull, Şangay'da Mark Webber ile de ikinci sırada finişe ulaşarak tarihi bir başarı elde etti.

    Formula 1 tarihinin en genç puan alan, yarış ve pole-position kazanan pilotu unvanlarına sahip Vettel, kariyerinin ikinci birinciliğini aldı.

    Şampiyona lideri ve iki iki yarışın galibi Jenson Button mücadeleyi üçüncü sırada tamamladı. Button'ın takım arkadaşı Rubens Barrichello dördüncü oldu.

    McLaren pilotları Heikki Kovalainen ve Lewis Hamilton beşinci ve altıncı sırada finiş görerek iki iki yarıştaki hayal kırıklığını biraz olsun telafi ederken, Toyota'dan Timo Glock sonuncu başladığı yarışta yedinci ve Toro Rosso'nun çaylağı Sebastien Buemi sekizinci olarak puan almayı başardı.

    56 turluk yarışta pilotlar, yağmur nedeniyle güvenlik aracının arkasında start aldı. Sekizinci tur sonunda güvenlik aracı çıktı ve Çin GP gerçek anlamda başladı.

    Robert Kubica'nın Jarno Trulli'ye arkadan çarpması üzerine güvenlik aracı bir kez daha piste girdi. Yarış yeniden başladığında, birer kez pist stop yapan piltolardan Vettel birinci, Button ikinci ve Webber üçüncü sıradaydı.

    Hiç pite girmeden 10 sıra çıkarak üçüncülüğe yerleşen Felipe Massa ise güvenlik aracı son turunu atarken F60'ı stop edince mücadeleye veda etmek zorunda kaldı.

    29. turda Button frenlemeyi kaçırdığı bir anda Webber'e geçildi ve üçüncü sıraya düştü, iki tur sonra benzer bir hatayı Red Bull pilotu yapıp Button'a geçildi, ancak Webber aynı turda atak yaparak ikinciliği geri aldı.

    İkinci pitini 36. turda yapan yarış lideri Vettel piste Webber ve Button'ın ardından üçüncü sırada geri döndü. Red Bull'un genç Alman pilotu, Button'ın pit stop yapmasını beklemeden atak yaparak 41. turda rakibini geçti ve yeniden lider oldu.  Bir tur sonra Button da pite girdi.

    Vettel ve Webber Red Bull'a tarihinin en büyük başarısını yaşatmaya emin şekilde ilerlerken, Force India'ya ilk puanlarını kazandırmak için mücadele eden Adrian Sutil, bitime beş tur kala altıncı sıradayken spin atarak yarış dışı kaldı.

    Bol bol pist dışına çıkmalara, birkaç kazaya ve geçişlere sahne olan Şangay yarışı Red Bull'un zaferiyle sonuçlandı, Ferrari sezonun üçüncü yarışından da paunsız ayrıldı.

    Formula 1'de sezonun dördüncü yarışı gelecek hafta Bahreyn'de koşulacak. İlk üç yarış sonunda sürücüler klasmanında Button 21, markalarda da Brawn GP 36 puanla zirvedeki yerlerini koruyor.

    Çin Grand Prix klasmanı

    1 - Sebastian Vettel  Red Bull
    2 - Mark Webber  Red Bull
    3 - Jenson Button  Brawn GP
    4 - Rubens Barrichello  Brawn GP
    5 - Heikki Kovalainen  McLaren
    6 - Lewis Hamilton  McLaren
    7 - Timo Glock  Toyota
    8 - Sebastien Buemi  Toro Rosso
    9 - Fernando Alonso  Renault
    10 - Kimi Raikkonen  Ferrari
    11 - Sebastien Bourdais  Toro Rosso
    12 - Nick Heidfeld  BMW Sauber
    13 - Robert Kubica  BMW Sauber
    14 - Gaincarlo Fisichella  Force India
    15 - Nico Rosberg  Williams
    16 - Nelson Piquet Jr  Renault
    17 - Adrian Sutil (b.)  Force India
    18 - Kazuki Nakajima (.)   Williams
    19 - Felipe Massa (b.)   Ferrari
    20 - Jarno Trulli (b.)   Toyota



    Formula 1 2009 Grand-Prix Takvimi
    Dünya Şampiyonası Klasmanı
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow