hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ergenekon operasyonunda tutuklamalar

    Ergenekon operasyonunda tutuklamalar
    expand

    Ergenekon soruşturmasında dün gece mahkemeye sevkedilen eski Özel Harekat Daire Başkanvekili İbrahim Şahin tutuklandı. Operasyonun başladığı günden itibaren adliyeye sevkedilen 30 kişinin işlemleri tamamlanırken, 15 kişi tutuklandı, 15 kişi ise serbest bırakıldı. Sserbest bırakılanlar arasında eski Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz ile emekli Orgeneral Kemal Yavuz da var.

    Savcılık sorgularının ardından tutuklanmaları istemiyle mahkemeye gönderilen İbrahim Şahin ile işadamı Hüdai Ünlüer, Oğuzhan Sarıoğlu, İbrahim Şahin'in yeğeni Yaşar Oğuz Şahin, Fahri Kepek ve Fatma Cengiz hakim karşısına çıktı.

    Eski özel harekat dairesi başkanvekili İbrahim Şahin'in, "terör örgütü üyesi olmak" ve "6136 sayılı Ateşli Silahlar Yasası'na muhalefet" suçlarından tutuklandığı öğrenildi.

    Sabaha karşı nöbetçi mahkeme Mehmet Koral, Ersin Gönenci ve Oğuz Bulut'un da tutuklanmasına karar verdi.

    Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç ve emekli Kurmay Albay İlyas Çınar, savcılık tarafından adli kontrol talebiyle mahkemeye gönderildi. Ancak, mahkeme adli kontrole gerek görmedi, Kılınç ve Çınar'ı serbest bıraktı.

    Bedrettin Dalan'ın oğlu Barış Dalan, İlhami Ümit Handan, Özkan Bektaş, Coşkun Umur, Mehmet Engin Erkılıçoğlu, Erdal Şahin ve Bekir Çelik de savcılıkta serbest bırakıldı.

    Savcılık son alarak Çağdaş Türkiye Partisi Genel Başkanı Hasan Ataman Yıldırım, Bağımsız Cumhuriyet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Engin Aydın ve emekli Albay Hüseyin Vural'ı tutuklama talebiyle mahkeme sevk etti.

    Emekli albay Hüseyin Vural serbest bırakılırken, Hasan Ataman Yıldırım ve Engin Aydın tutuklandı. Engin Aydın, çıkarıldığı mahkeme tarafından "terör örgütüne üye olmak" gerekçesiyle tutuklandı.

    Soruşturma kapsamında dün de 4 subay tutuklanmıştı.

    Ergenekon" soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz ve emekli Orgeneral Kemal Yavuz savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılırken, Prof. Dr. Yalçın Küçük ise tutuklanması istemiyle mahkemeye sevkedildi.

    Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde ifade verdiği Cumhuriyet Savcısı tarafından serbest bırakılan Prof. Dr. Gürüz, adliyeden ayrıldı. Hakim ve savcıların kullandığı üst kapıdan avukatı ile çıkan Prof. Dr. Gürüz, gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı.

    "Ergenekon" soruşturması kapsamında gözaltına alınan emekli Orgeneral Kemal Yavuz, avukat Mustafa Hüseyin Buzoğlu ve emekli Albay Mustafa Levent Göktaş'ın da Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde sorgusu sona erdi.

    Hüseyin Buzoğlu ile emekli albay Levent Göktaş, tutuklanmaları istemiyle nöbetçi mahkemeye sevkedildiler.

    Küçük'e 21 saatlik sorgu

    Öte yandan Prof. Dr. Yalçın Küçük'e, emniyetteki 21 saat sürdüğü öğrenilen ifadesi sırasında, daha çok 1998 yılından önceki faaliyetlerinin de sorulduğu ifade edildi.

    4 kez Türk vatandaşı olup olmadığı sorulan Küçük'ün, yazılarında Kürtler'i övücü ifadeler kullandığı, Atatürk'e hakaret ettiği iddialarına da yanıt verdiği belirtildi.

    Terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan ile çekilmiş fotoğrafları ve 1989 yılında yaptığı görüşme nedeniyle de sorgulandığı öğrenilen Küçük'ün ifadesinde, Doğu Perinçek ile 1979 yılından itibaren, İlhan Selçuk ile de 20 yıldır yüzyüze görüşmediğini söylediği kaydedildi.

    Soruşturma kapsamında gözaltına alınan eski Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Erdal Şenel de, tutuklama istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Soruşturma kapsamında avukat Hüseyin Buzoğlu ile aynı zamanda avukat olan emekli albay Mustafa Levent Göktaş tutuklanmaları istemiyle nöbetçi mahkemeye sevkedildiler.

    Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcılarından Zekeriya Öz tarafından ifadesi alınan Şenel, "terör örgütü üyesi olmak" suçundan tutuklanması istemiyle İstanbul nöbetçi 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

    Erdal Şenel buradaki sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Şenel'e, mahkeme tarafından yurtdışına çıkış yasağı konuldu. Şenel, adliyeden ayrılırken de gazetecilerin soruları üzerine, çok yorgun olduğunu, gizlilik kararı bulunduğu için konuşamayacağını söyledi.

    Paşakapısı Cezaevi'ne kabul edilmedi

    İstanbul nöbetçi 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tutuklanarak Metris Cezaevi'ne konulan Şahin'in ifadesinde, evinde ele geçirilen kroki ve suikast planlarıyla bir ilgisinin olmadığını belirttiği ve üzerindeki yazıların da kendisine ait olmadığını söylediği öğrenildi.

    Şahin'in, evinde ele geçirilen krokilerdeki yerlerde bulunduğu iddia edilen lav silahları ile ilgili de "Böyle bir şey yapmam. Niye oraya gömeyim? Elmadağ'da daha ıssız yerler var, oraya gömerdim" dediği öne sürüldü.

    İbrahim Şahin ile 3 tutuklu Üsküdar Paşakapısı Cezaevi'ne götürüldü, ancak dakikalar sonra buradan çıkarıldılar. Şahin'in "terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla tutuklandığı için Paşakapısı Cezaevi'ne kabul edilmediği öğrenildi. Şahin ve diğer tutuklular Metris Cezaevi'ne konuldu.

    Soruşturmanın gelişimi

    Soruşturma kapsamında daha önce de aralarında emekli Orgeneral Hurşit Tolon, gazeteci Tuncay Özkan, eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele ŞubeMüdürü Adil Serdar Saçan, eski Esenyurt Belde Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, Avukat Emcet Olcaytu ve 3 teğmenin de yer aldığı 24 şüpheli tutuklanmıştı.

    Olaya ilişkin tutuklanan ve aralarında Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur, Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu Üyesi emekli Hakim Albay Tanju Güvendiren, Ankara Ticaret Odası (ATO)B aşkanı Sinan Aygün ile İP Genel Başkan Yardımcısı ve Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever'in de olduğu bazı kişiler ise tahliye edilmişti.

    Soruşturmanın bir kısmının tamamlanması sonrası, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de yer aldığı 44'ü tutuklu 86 sanığa dadava açılmıştı. Dava ile soruşturma kapsamında toplam 72 kişi tutuklu bulunuyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow