hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kayakla atlama kuleleri için ağaç katliamı

    Kayakla atlama kuleleri için ağaç katliamı
    expand

    Erzurum'da 2011'de yapılacak olan Üniversitelerarası Kış Oyunları öncesinde kayakla atlama kuleleri için tarihi Kiremitlik Tabya'da yaşları 10 ila 15 arasında değişen 100 çam ağacı, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından kesildi.

    Vali Sami Bulut, ağaçları kesmekten başka çarelerinin olmadığını ileri sürerken, TEMA Vakfı İl Temsilcisi Işıl Bedirhanoğlu, "Üç yıldır kış oyunları için taş üstüne taş koymayanlar 2009'a ağaç katliamı yaparak başladı" dedi.

    Atatürk Üniversitesi kampusu ile Palandöken ilçesinin arasında bulunan Kiremitlik Tabya'da, UNIVERSIAD 2011 için 5 atlama kulesi yapılması kararlaştırıldı.

    Uzmanlar tarafından en uygun yer olarak kabul edilen Kiremitlik Tabya önünden bugün geçenler, ağaç katliamına tanık oldu.

    Ellerinde motorlu testerelerle ormanlık alana giren Orman Bölge Müdürlüğü görevlileri, 100 çam ağacını kesti.

    Vatandaşlar, medya kuruluşlarını arayarak katliamının önüne geçilmesini istedi.

    Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nde görevli bir mimar, "Martta yurtdışından kış oyunlarını denetleyen komite gelecek. Onların bu alanı ağaçlardan temizlenmiş olarak görmesi gerekiyor. Bu konuda ihtar aldık" dedi.

    Orman Bölge Müdür Yardımcısı Bekir Celal ise, sahanın ağaç nakli yapılmaya elverişli olmadığını belirterek, "Atlama kuleleri yapılacağı için belirlenen bölgedeki ağaçları kesiyoruz. Bu ağaçları kesmeden önce söküp başka bir alana dikmek istedik ancak arazi dik ve meyilli olduğu için araç girmedi. Kesmekten başka çare yoktu. Kestiğimiz ağaçları daha sonra satışa çıkaracağız" diye konuştu.

    Gençlik ve Spor İl Müdürü Fatih Çintimar, Ormanlık alanın bulunduğu Kiremitlik Tabya'da Kış Oyunları için 5 atlama kulesi yapılacağını belirterek, "Kulelerin mimari çalışması tamamlandı. İhale aşamasına geldi. Dünyadaki tüm spor tesislerinde olduğu gibi burada da belli sayıda ağaç kesiliyor. Amerikalıların yaptığı master plan çervesinde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor" dedi.

    Ormanlık alanda bulunan çam ağaçlarından bazılarını geçtiğimiz yıl söküp çeşitli kurumların bahçelerine diktiklerini ifade eden Vali Sami Bulut ise, "Bu ağaçların yaşları büyük olduğu için hiçbiri tutmadı. İstemeden kesmek zorunda kaldık. Bu demek değildir ki ormanı hepten yok edeceğiz. Uzmanların belirlediği atlama kulelerinin bulunduğu yerdeki ağaçlar kesilecek. Erzurum'da bu yıl sadece 4 milyona yakın fidan dikilmiştir. 2011 Üniversitelerarası Kış Oyunları için bunu yapmak zorundaydık" diye konuştu.

    Çam ağaçlarının kesildiğini görünce şoke olduğunu vurgulayan TEMA Vakfı Erzurum İl Temsilcisi Işıl Bedirhanoğlu ise, "Çam ağaçları atlama kuleleri için Orman Bölge Müdürlüğü tarafından kesiliyor. Bunlar kesilmeyecek, sökülecek diye karar çıkmıştı. Ne olursa olsun bundan sonraki ağaçları kestirmeyeceğim. Birilerinin bu katlima bizimle birlikte 'dur' demesi gerek. Buradaki ağaçlar taşınamaz diyorlar. Bu çok anlamsız. Üç yıldır kış olunları için taş üstüne taş koymayanlar 2009'a ağaç katliamı yaparak başladı" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow