hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dışişleri'nden İsrail'e nota

    Dışişlerinden İsraile nota
    expand

    Türkiye, İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Avi Mirzahi'nin sözleri nedeniyle İsrail'e nota verdi. Dışişleri Bakanlığı, İsrailli komutanın beyanlarının mesnetsiz ve kabul edilemez olduğunu açıkladı, İsrail makamlarından acilen izahat istendiğini duyurdu.

    Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy'nin, İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Avi Mirzahi'nin yaptığı açıklamalar nedeniyle bugün Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı tarafından Bakanlığa çağrıldığı belirtildi.

    Bakanlık açıklamasında şunlar kaydedildi:

    "Her türlü diplomatik teamüle, tarihi ve güncel gerçeklerle taban tabana zıt ifadeler içeren açıklama, Sayın Başbakanımız'a ve ülkemize yönelik kabul edilemez ithamlar ve hezeyanlarda bulunması sebebiyle bir nota tevdi edilerek protesto edilmiştir. Ayrıca söz konusu beyanların mesnetsiz ve kabul edilemezliği vurgulanarak, bu durum hakkında İsrail makamlarından acilen izahat istenmiştir."

    İsrailli komutan ne dedi?

    İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Avi Mizrahi, uluslararası bir toplantıda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez'e yönelttiği “Siz öldürmeyi iyi bilirsiniz" şeklindeki sözünü hatırlatarak, “Erdoğan aynaya baksın" dedi.

    General Mizrahi, İsrail'i suçlayan Türkiye'nin uzun yıllar önce Ermenilere dünyanın en büyük katliamlarından birini yaptığını öne sürerek, aynı politikanın bugün de Kürtler üzerinde sürdürüldüğünü iddia etti.

    İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı, İsrail'i Filistin topraklarını işgal etmekle suçlayan Başbakan Erdoğan'ın ülkesinin Kıbrıs'ın kuzeyinin on yıllardır işgal ettiğini iddia etti.

    Bu konuşma için uluslararası temsilcilerin bulunduğu bir ortamın özellikle seçildiğini yazan Haaretz'in haberine göre General Mizrahi, Başbakan Erdoğan'ın İsrail'in BM'den çıkarılması yolundaki çağrısını hatırlatarak, “Böyle bir durumda Türkiye de İsrail'in yanına eklenmelidir" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow